0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Egy hónap alatt lebomlik – Bioműanyag paradicsomhéjból

Sok alapanyaggal próbálták már kiváltani a kőolaj-származékokból készülő, és mind nagyobb részben száműzni kívánt műanyagokat. Spanyol kutatóknak a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból sikerült bioműanyagot fejleszteni.

A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal. Ez utóbbiak lebomlásához ugyanis legalább 450 év kell.

A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy sűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, és szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle.

Az volt a cél, hogy olyan anyag szülessen, amelyet antibakteriális bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal lehet módosítani, alkalmas élelmiszerek csomagolására és minél hamarabb lebomlik.

Ezek a bioműanyagok lehetnek víztaszítók, fluoreszkálóak, gyöngyházfényűek, vagy különböző színűek és árnyalatúak a fénynek való kitettségtől függően.

Ezen túlmenően ez a bioműanyag „okos csomagolás” készítésére is használható. Ha élelmiszereket csomagolnak vele, egy idő után elveszti eredeti színét, ami azt jelenti, hogy magába szívta a vizet, romlik a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága.

Ezzel a műanyaggal konzervdobozok belsejét is bevonhatjuk. Ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint a kőolaj-származékokból készült, segít a fémnek, hogy ne rozsdásodjon, ugyanakkor nincs hatással az élelmiszerekre.

Azonban a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu