Back to top

A magas nátriumtartalmú ételek puffadást és refluxot okozhatnak

Mindenki szeret időnként nassolni, de a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása számos káros egészségügyi következménnyel járhat, ilyen többek között a puffadás és a savas reflux is.

A só napi beviteli referenciaértéke (RDI) 2300 mg, azaz körülbelül 1 evőkanál. Egy átlagos amerikai azonban közel 3400 mg-ot visz be, ami jóval több, mint kellene. Ennek a mennyiségnek a nagy része az előre csomagolt, feldolgozott élelmiszerekből származik, mivel a nátriumot gyakran használják tartósítószerként.

Nyugodtan használhatunk sót ételeink ízesítésére, de jobb lenne, ha kerülnénk azokat az egészségtelen ételeket, amiknek túl magas a nátriumtartalma.

A puffadáson és a savas refluxon kívül a nátrium a szívre is negatív hatással lehet, ha túl sokat fogyasztunk belőle. „A magas nátriumtartalmú étrend a szívroham, a stroke, a vesebetegség és a szemproblémák kialakulásának magasabb kockázatához vezet, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása, és érzékenyek a sóra” – mondja Andrew Odegaard, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem docense és doktora.

Tehát mely ételek fogyasztása a legveszélyesebb, ha próbálunk odafigyelni a nátriumbevitelre? Odegaard szerint ez nem is olyan egyszerű. „Nincsenek olyan élelmiszerek, amelyeket be kellene tiltani, de sokunknak inkább csak alkalmankénti ételeknek kellene lenniük, mint az étrendünk alapvető részének” – mondja.

„A magas nátriumtartalmú élelmiszerek korlátozásához a legjobb megközelítés az lenne, ha az étrendünkben olyan ételeknek szánnánk a központi szerepet, amelyeket magunk készítünk el,

vagy amelyeket nátrium hozzáadásával minimálisan feldolgozunk, mivel csak így tudjuk ellenőrizni, hogy mennyi só kerül bele.”

Négy étel, amiket érdemes elkerülni

Chips

A chips mellett még kiemelendő a perec és a keksz is. „Ezek az élelmiszerek szinte minden háztartásban jelen vannak, általában magas nátriumtartalmúak, ultra-feldolgozottak, és általában rossz tápanyagértékük van” – mondja Odegaard.

„Általában más sós vagy feldolgozott élelmiszerekkel együtt fogyasztják ezeket, vagy egyszerűen csak nassolnivalóként.”

Ám különböző zöldségekkel remekül lehet helyettesíteni ezeket a rágcsálnivalókat, például sárgarépával vagy zellerrel, amiket mártásokhoz vagy szószok mellé fogyaszthatunk.

Gyorséttermi ételek

Odegaad a gyorséttermi ételeket, (beleértve a pizzát is), jellemzően nagyon magas nátriumtartalmú ételeknek nevezi, amelyeket mértékkel kell fogyasztani. „A gyorséttermek mindenütt jelen vannak, és az ételeiket általában főétkezésként vagy nassolnivalóként forgalmazzák.” Ha valamilyen sós nassolnivalóra vágyunk, lehetőség szerint cseréljük le a magas nátriumtartalmú ételeket olyan dolgokra, mint a pörkölt földimogyoró vagy bármilyen más dióféle, ugyanis a diófélék nemcsak sósak, hanem laktatóak is, és remek zsírsav- és fehérjeforrások.

Reggeliző pelyhek és nassolnivalók

„Sok olyan élelmiszer tartozik ebbe a kategóriába, amelyet uzsonnára fogyasztanak, de erősen feldolgozott és magas nátriumtartalmú” – mondja.

„Ahelyett, hogy ezekhez nyúlnánk, próbáljuk ki az olyan gyümölcsöket, mint például az alma, a körte vagy a narancs.”

Előrecsomagolt bolti szendvicsek

A boltban kapható előrecsomagolt szendvicsek gyakran erősen feldolgozott élelmiszerekből készülnek, ezért Odegaard óva int tőlük. „A feldolgozott húsok, a pékáruk (különösen a tartósítottak) és a sajtok gyakori nátriumban gazdag ételek.” Fontoljuk meg, hogy a szendvicseket mi magunk készítjük el, de ha erre nincs időnk, akkor olvassuk el figyelmesen a hozzávalók címkéjét mielőtt megvesszük annak érdekében, hogy szemelőt tudjuk tartani az étel nátriumtartalmát.

Ha megpróbálunk odafigyelni a nátriumbevitelünkre, hasznos lépés lehet a feldolgozott és előrecsomagolt élelmiszerek kerülése.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit eszünk, és hogy miből készültek az élelmiszerek, egy kulcsot kapunk ahhoz, hogy kezünkbe vegyük a jólétünk irányítását és egészséges életmódot tudjunk folytatni.

Forrás: 
www.shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).