0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

További szigorítások Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben a madárinfluenza járvány terjedése miatt

Bács-Kiskun megye egész, valamint több Csongrád-Csanád megyei járás teljes területére kiterjesztette a víziszárnyas baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát az országos főállatorvos. Az előírás alól kizárólag az azonnali vágásra történő szállítás jelent kivételt.

Az intézkedés célja a madárinfluenza járvány további gyors terjedésének megakadályozása, ezáltal a baromfiágazatot érintő gazdasági kár mérséklése.

Az elmúlt napokban Bács-Kiskun megye egyre nagyobb területén és több mint tíz gazdaságban igazolta a magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

A védő- és megfigyelési körzetben érvényben lévő, minden baromfifajra érvényes mozgatási tilalmon túl az országos főállatorvos újabb szigorításokról döntött a járvány további gyors tovább terjedésének megakadályozása érdekében.

A döntés értelmében Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi, kisteleki és mórahalmi járásainak területén a madárinfluenza miatt jelenleg korlátozás alatt nem álló területeken is elrendelte a víziszárnyas baromfik betelepítési és mozgatási tilalmát. Ez alól egyedül az azonnali vágásra történő szállítás jelent kivételt. A kiterjesztett korlátozás az egyéb baromfifajokat egyelőre nem érinti!

A vonuló vadmadarak miatt a betegség folyamatosan fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. A betegséggel, valamint a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információk elérhetők a Nébih tematikus oldalán.

Forrás: Nébih