0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Burgonyából tejhelyettesítő: jelentős lépés a fenntarthatóság felé

A burgonyát a felhasználhatóságának sokszínűsége miatt tartjuk az egyik legideálisabb élelmiszernek. Gondoljunk csak bele: sütve, pürésítve, hasábburgonyaként vagy akár légkeveréses sütőben elkészítve, minden formában finom. De milyen lehet a burgonya alapú tejhelyettesítő? Erre még a növény rajongói is felkapják a fejüket.

A Dug, egy svéd márka kihasználta a burgonyában rejlő lehetőséget, és piacra dobta a világ első burgonyából készült növényi italát. Ez a termék már megvásárolható bizonyos európai szupermarketekben és online, ám a vállalat elmondása szerint a márka a következő hónapokban az Egyesült Államokba is eljut. Pontosan mi lehet az előnye egy burgonyából készült tejhelyettesítőnek, mikor már annyi alternatíva van a piacon? Tényleg szükségünk van erre?

Hogyan teljesít a burgonyaital tápanyagtartalma más növényi italokhoz képest?

A burgonyának az egészségre gyakorolt hatását nem tartják annyira jelentősnek, mint például a karfiolt és a kelkáposztát (vagy a növényi italok kategóriájában a mandulát és a zabot). Valamit azonban le kell szögeznünk: a burgonya egészséges. Egy nagy burgonya kilenc gramm rostot, 1502 mg káliumot (háromszor annyit, mint egy banán) és 34 mg C-vitamin tartalmaz. Emellett magnézium, B-6 vitamin, foszfor, niacin és folsav is található bene. Ugyanakkor csak azért, mert a burgonya egészséges, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez tápanyagokban gazdag zöldség megfelelő alternatíva lehet tejhelyettesítőként.

Ahogy a dietetikusok rendszeresen hangoztatják, a vegán növényi alapú italok elsősorban vízből és csak kis mennyiségű növény hozzáadásával készülnek.

Mi több, egyes márkák cukrot és mesterséges összetevőket adnak hozzá, hogy édesítsék, és segítsenek a textúrában és az összetevők keveredésében.

A Dug növényi itala 6%-ban burgonyából készül, ami az alternatív tejhelyettesítőkhöz képest elég magas arány. A vállalat burgonyán kívül borsófehérjét is hozzáadott a termékhez a tápanyagprofil javítása érdekében és D-vitaminnal, B12-vitaminnal, folsavval és riboflavinnal dúsította. A többi összetevő cikória rost, repceolaj, szacharóz, savanyúságot szabályozó anyag, kalcium-karbonát, napraforgó lecitin és természetes aromák. Ezen a változaton kívül a vállalatnak van egy cukrozatlan burgonyaitala és egy barista változata is, amelyet kifejezetten forró italok elkészítéséhez alkottak meg. A felsorolt tápanyagokon kívül a fejlesztők úgy gondolták, hogy az omega-3 zsírsav is különösen fontos a megfelelő minőségű termék előállításához, így a repceolaj is megtalálható benne.

„A vegánok nehezen juthatnak hozzá a létfontosságú omega-3 zsírsavhoz, amely főként a zsíros halakban található”

– mondta Eva Tornbert, a Lund Egyetem professzora, akinek kutatásai hozzájárultak a Dug kifejlesztéséhez. „A fogyasztók számára a termék a lenmag- és repceolaj vagy az étrend-kiegészítők alternatívájaként is szolgálhat.”

Sharon Palmer dietetikus rámutatott mind az előnyökre, mint a hátrányokra, hogy ez a burgonyaital táplálkozási szempontból hogyan áll össze. Pozitívumként elmondta, hogy a napi kalcium- és D-vitamin-érték 15%-át biztosítja, valamint hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ugyanakkor Palmer szerint a burgonyaitalból hiányzik a megfelelő mennyiségű fehérje, még a hozzáadott borsófehérje ellenére is. „Még mindig alacsony, adagonként csak egy gramm fehérjét tartalmaz” – mondta. Összehasonlításképpen: a szójatejben csészénként 8 gramm fehérje van, a zabtejben 3 gramm, a mandulatejben pedig kettő. Amíg a fehérjét máshonnan is bevisszük az étrendünkbe, ez nem olyan nagy baj.

De ha a létező legtápanyagdúsabb növényi italt szeretnénk megvásárolni, érdemes tudnunk, hogyan viszonyul a termék fehérjefronton a többihez képest. Hasonlóképpen, a burgonyaitalban csak egy gramm rost van, ami épphogy csak több a semminél.

Általánosságban elmondható, hogy a burgonyaital táplálkozási szempontból meglehetősen semleges. Semmi olyan nincs benne, ami egészségtelen lenne, és sok hasznos tápanyagot tartalmaz, ugyanakkor csak kis mennyiségben. Van azonban egy másik terület, ahol ez a növényi alapú ital csillagos ötöst érdemel, ami nem mást, mint a fenntarthatóság.

Miért fenntartható választás a burgonyaital?

Palmer szerint a burgonyaital az olajos magvakból készült italokhoz (sőt, még a tehéntejhez képest is) azért van előnyben, mert fenntarthatóbb. „A zöldségeknek lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a tejtermékeknek, és sokkal kevesebb vizet használnak az elkészítéshez, mint a diófélék esetében” – mondja. A vállalat azt állítja, hogy a burgonyatermesztés földhasználati szempontból kétszer olyan hatékony, mint a zabtermesztés.

A vállalat Palmer nagy vízigényű diófélékkel kapcsolatos megállapítását is alátámasztja, mondván, hogy a burgonya termesztéséhez 56-szor kevesebb vízre van szükség, mint például a mandulának.

A vállalat szerint a Dug a tehéntejjel szemben a fenntarthatóság szempontjából is győzelmet jelent. „Ha összehasonlítjuk a tejet egy burgonya alapú alternatívával, a növényből készült ital klíma lábnyoma jelentősen kisebb. Valójában a burgonyaalapú alternatívára való áttérés közel 75%-kal csökkenti az éghajlatra gyakorolt hatást” – olvasható a vállalat honlapján. Ugyanakkor nem a burgonya az egyetlen növényi alapú összetevő, amelyhez az egészséges élelmiszeripari vállalkozók fordulnak a fenntartható tejalternatíva megteremtése érdekében. Hasonló okokból borsót, árpát és szezámmagot is „fejnek”.

Természetesen az ízlés is kulcsfontosságú tényező az étkezésnél, ha nem az egyik legfontosabb. Ez az egyik, ami eldöntheti vagy megtörheti a Dug sikerét, különösen, hogy a növényi alapú italok piaca egyre zsúfoltabb.

Forrás: www.wellandgood.com