Back to top

Díszkertészet: Felelünk a zöld jövőért

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének legutóbbi közgyűlésén a szavazatra jogosultak egyhangúlag választották elnökké Orlóci Lászlót. Az újraválasztott elnököt a díszkertész-ágazat jövőjét érintő feladatokról, terveiről kérdeztük munkahelyén, az ELTE Füvészkertben.

Figyelem irányult a szakmánkra, ezt nevezte legfőbb sikernek a frissen újraválasztott Orlóci László
Figyelem irányult a szakmánkra, ezt nevezte legfőbb sikernek a frissen újraválasztott Orlóci László
Az elnöki tisztséget 2014 óta tölti be. Akkori megválasztásakor az volt a tagság kérése, adjanak olyan formát a szervezetnek, amely lehetővé teszi, hogy magasabb szinteken is meghallgatásra kerülhessenek a díszkertészek gondjai. Sikerült ezt megvalósítani?

Az eltelt évek alatt megerősödtünk. Tudtuk, mit szeretnénk elérni, és ennek érdekében lépésről lépésre haladtunk. Kidolgoztuk az ágazati stratégiánkat, több belső szervezeti átalakításon vagyunk túl. Sikerült összehangolni a tagság eltérő igényeit, keretek között tartani szakmaiságunkat, megőrizni értékeinket. Ha a pénzügyi függetlenségünket is meg tudjuk teremteni, akkor elmondható lesz, hogy „nagykorúvá” vált a szervezetünk.

A koronavírus-járvány idején a dísznövényágazat soha nem látott mértékű kormányzati támogatáshoz jutott. Az éveken át következetesen felépített érdekképviseleti munkájukban a Covid19 hozott fordulatot?

Azt, hogy ez megtörténhetett, két nagyon fontos és egymásból következő lépés alapozta meg. Kitartó munkával 2018-ra elértük, hogy elismert szakmaközi szervezetté váltunk. Ennek kapcsán és az összefogás eredményeként föl tudtuk mutatni a dísznövényágazat 500 milliárd forintos éves árbevételét. (Korábban az ágazat megítélése azért szenvedett hátrányt, mert a dísznövények luxusterméknek számítottak. Szerencsére ez a fajta besorolás időközben megváltozott.)

Tavaly a járványkezelés elbírálásához letett adataink alátámasztották, hogy a kicsinek tartott dísznövényágazat valójában komoly árbevétellel rendelkezik.

A tagság részéről 2014-ben megfogalmazott elvárás megvalósult, figyelem irányult a szakmánkra. Az 1,5 milliárd forint közvetlen munkabér-támogatás nagy segítséget jelentett azoknak, akik bajba kerültek, és ez a figyelem mindmáig érezhető.

Egyik korábbi előadásában fölvetette, hogy az 500 milliárd forintos éves ágazati árbevétel magasabb is lehetne, ha tartalmazná a nagyberuházások zöldfelületi fejlesztéseit és a magyarországi települések zöldvagyonát. Miért fontos ez?

A jövő terveihez tartozik, hogy ezt a számot is magunkénak tudhassuk, és a helyén kezeljük, hisz nagymértékben megerősítené az ágazatunk kedvező megítélését. Egy azonban biztos, a döntéshozók és a lakosság körében is mind elfogadottabbá válik, hogy díszkertészeti tevékenységünkkel közegészségügyi feladatokat is ellátunk. Mi felelünk a zöld jövőért, az emberek fizikai, mentális jóllétéért.

A zöldfelület-fenntartás a közegészségügyi kérdésekkel összekapcsolható, a zöldfelületeknek nemcsak városkép-alakító és életminőséget javító szerepük van, de az emberi egészségre is hatnak. Ma már nemcsak a szakmabeliek, de a szakmán kívüliek is így vélekednek, amikor ez a téma felmerül.

Kell-e a jövőben változtatni az érdekképviseleti munkán?

A szakmaközi szervezetünk iránti bizalom kialakult, ám azt meg is kell tar­tani. Ennek érdekében mindig a szakmaiságot képviseljük, és amikor szük­ségesnek látjuk, módszertani és működési átalakítást végzünk. Elindulásunkkor az Együtt a szakma. Díszkertészek lendületben mottót tűztük a zászlónkra. A szakma ma már együtt van, eljutottunk ide. Most a további kitűzött célok, meghirdetett programok megvalósítása a cél.

Ismertetne ezek közül néhányat?

Soha nem látott lehetőségek előtt áll a díszkertész szakma. Szakmaközi szervezetként nincs akadálya, hogy létrehozzuk a magunk marketing- és innovációs alapját. A kiterjesztési cél meghatározására az ezzel foglalkozó bizottságunk tesz majd javaslatot a vezetőségnek. A kiterjesztési jog megszerzésére, bevezetésére, működőképessé tételére a 2022-es év második felében számítunk.

Az eddig megkezdett munkánk folytatása mellett több, a szakmánk jövőjét hosszú távon megalapozó megoldás előkészítésén dolgozunk.

Terveink között szerepel a magyar áruk ökológiai jelölésének bevezetése, a dísznövény-termesztési szakirány egykori megbecsültségének visszaépítése a szakiskolai és felsőfokú képzésben. Megoldást keresünk a szakemberhiány kezelésére. Ide tartoznak a felnőttképzésben kidolgozott programtanterv alapján oktatható új szakmák (pl. kertészeti öntözőrendszer-tervező, -építő; faápoló; növényi szövettenyésztő stb.) bevezetésére tett javaslataink.

Kiemelten fontosnak tartjuk a szakmánk duális képzését lehetővé tevő ágazati képzőközpont létrehozását, amelyben számítunk két intézmény, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közreműködésére.

Bízunk a zöldfelület-gazdálkodást szabályozó kerettörvény mielőbbi megjelenésében. A kerettörvény feltételrendszerének és ellenőrzésének szabályozásához számos javaslattal éltünk. A kerettörvény életbe lépésétől a termelői oldal megerősödését várjuk. A faiskolák, illetve évelő- és egynyárikertészetek termesztése kiszámíthatóbbá válik, ha az önkormányzatok a törvényben tisztázott módon szerződnek velük megrendelőként. Mindezek a folyamatok kikényszerítik a közös szabvány kidolgozását is, amely már előrevetíti a termesztők felé az elvárást: a szabvány kritériumainak eleget tevő és a piac számára vonzó, egységes árualap létrehozását.

Szeretnénk elérni továbbá, hogy a dísznövényágazat fejlesztését célzó pályázatok kerüljenek kiírásra, amelyek révén innovatív technológiákkal korszerűsödne a növényházi termesztés.

Öt évre választották újra. Foglalkozik-e az utódlás kérdésével?

Amikor elérkezik az ideje, én is törekedni fogok arra, hogy időben megtaláljuk és bevezessük a munkába az alkalmas személyt.

A tagság és a magam elvárása is, hogy olyan elkötelezett jelöltet találjunk, akit a közösség a bizalmába fogad, akinek hosszú távú, szakmailag megalapozott elképzelései vannak a díszkertész ágazat jövőjét illetően.

Aki az egyéni helyett mindenkor a tagság érdekeit tartja szem előtt, és annak hatékony képviseletére törekszik. Egyben tartja a szervezetet, és minden energiájával, szorgalmával, tudásával a díszkertész szakma előmenetelét szolgálja. A bizonyítás lehetősége mindenki számára adott.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.