Back to top

Ígéretes spárgafajták

Hollandiában a Limgroup neme­sítőcég Maralim spárgafajtáját éveken át alaposan tanulmányozták a vállalat kísérleti parcelláin és néhány északnyugat-európai gazdánál. Az eredmények azt mutatják, hogy a fajta síphozama akár 17%-kal is meghaladhatja kategóriájának klasszikus fajtáiét. A magas hozam és a jó szelektálás több első osztályú spárgát eredményezhet, ami több árbevételt ad.

A szorosan záródó sípoknak köszönhetően a szedés jól időzíthető, miközben a minőség sem romlik, ezzel hektáronként több ezer eurót is megtakaríthatnak a gazdák a munkaerőköltségen. A Ma­ralim fehér, egyenes sípjai alig hajlamosak a törésre, rózsaszín elszíneződésre. Az összes vevői igénynek megfelelnek, a kiskereskedelemtől a gyári feldolgozásig. Nagyon jóízűek.

Egyre népszerűbb a Limgroup másik, nagyon korai fajtája, a Vitalim is. Dél-Németországban néhány éve korai szedésre szánt fajtaként termesztik. A gazdák elégedettek a jó termésátlaggal, valamint az egyenletesen vastag sípokkal, 70%-uk 16 és 24 milliméter vastag.

Takarásra és fóliaalagutas termesztésre is kiválóan megfelel. A növényt nagyon erős lombozat jellemzi, és alig fogékony a levélbetegségekre. Hosszú távon a legjobb eredményeket jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag talajokon adja. Folyóméterenként négy-öt növény ültetését ajánlják 18-22 centiméter mélyre.

Forrás: 
taspo.de/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

A csallóközi nemesítés száz éve

Jövőre, 2022-ben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a sósszigeti nemesítés. A Csallóköz szívében működő nemesítőház tevékenységének bemutatását azonban mégsem 1952-ben, a ma is működő vállalat jogelődjének a megalapításával kell kezdenünk, sokkal korábbra, egészen az első világháború pokláig kell visszatekinteni.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.