Back to top

Mit ajánlanak a spanyol kertészeknek a paradicsom levélaknázó ellen?

Az andalúziai riasztási és növény-egészségügyi információs hálózat (RAIF) figyelmeztetett a paradicsom levélaknázómoly (Tuta absoluta) jelenlétére az almériai paradicsomállományokban. Az ügynökség javaslatokat is megfogalmazott a károsító távol tartására.

Húsz növényből egyen már észlelték a az aknázómoly tünetekeit, ám szerencsére a bogyókár nagyon csekély, így a termelési veszteségek jelenleg minimálisak.

A kártevő elleni hatékony küzdelem érdekében a RAIF biológiai védekezést javasol a Nesidiocoris tenuis ragadozó poloska és a Trichogramma achaeae tojásfürkész telepítésével, miközben célszerű továbbra is végezni a feromonos légtértelítést az üvegházban, és eltávolítani a fertőzött növényi részeket.

Szükség esetén a termelők az integrált növényvédelmi stratégia részeként használható készítményeket is kijuttathatnak.

A paradicsom-levélaknázómoly a bogyókat is megfúrja
A paradicsom-levélaknázómoly a bogyókat is megfúrja
A RAIF által javasolt intézkedések a következők:

 • A termelők helyezzenek hálókat az oldalszellőztetőkre és az ajtókra, és folyamatosan kísérjék azok állapotát, különösen az uralkodó szélirányban lévőknél.
 • Ellenőrizzék a fóliapalást épségét.
 • Távolítsák el a gyomokat és a növénymaradványokat a növényházból, mivel azokban felszaporodhat a kártevő.
 • Egészséges palántákat ültessenek, és egy évig őrizzék meg azok növény-egészségügyi útlevelét.
 • Ne hajtassanak többféle kultúrát egy berendezésben.
 • Különösen ügyeljenek a fiatal állomány védelmére.
 • A növényházak bejáratánál a RIAF dupla ajtó beépítését javasolja, vagy egy ajtót és a külsővel azonos sűrűségű hálót (minimum szálsűrűség 10x20/cm²).
 • Távolítsák el és semmisítsék meg a károsodott bogyókat.
 • Helyezzenek feromoncsapdákat és fénycsapdákat a házba, hogy követhessék az imágók első repülését.
 • A szokásosnál később telepítsék az újabb kultúrát.
 • A tápanyag-utánpótlás legyen kiegyensúlyozott, hogy a növények egyenletesen fejlődjenek.
 • Kerüljék a felesleges nitrogén műtrágyákat.
 • Lehetőleg ne mindig paradicsomot ültessenek a növényházakba.
 • Szerves trágya használatakor győződjenek meg arról, hogy az megfelelően érett és nem tartalmaz kártevőket.
 • Segítsék a hasznos élő szervezetek felszaporodását. 
 • A leszedett leveleket hozzák ki a házból és semmisítsék meg.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.