Back to top

Karotinoidokkal az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Sok zöldségféle tartalmaz karotinoidokat...
Sok zöldségféle tartalmaz karotinoidokat...
Az oxidatív stressz szerepet játszhat a metabolikus szindróma, az érelmeszesedés, az elhízás, a cukorbetegség, a demencia, a daganatos megbetegedések, az ízületi gyulladások és a csontritkulás kialakulásában.

Azzal, hogy az utóbbi évtizedekben számottevően megnőtt a várható élettartam, meggyarapodtak az életkor előrehaladtával fellépő betegségek is, mint ahogyan a fenti felsorolás ezt jól példázza. Ezek többsége azonban egyáltalán nem eleve elrendelt, hanem tudatosabb életvitellel megelőzhető, illetve jelentősen enyhíthető.

Gyógyító színek

Közel 600 féle karotinoidot azonosítottak már a természetben, ezek különböző funkciókért felelősek. Közülük kb. 50 van jelen általában az emberek étrendjében, elsősorban az erősen pigmentált zöldségek és gyümölcsök formájában. A karotinoidok rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt, az életkor előrehaladtával járó állapotok, betegségek súlyosbodását, valamint elősegíti az egészséges élettartam meghosszabbítását.

Sok karotinoid vegyület található a sárgarépában, kápia paprikában, sárgadinnyében, sütőtökben, de a  papaya, khakiszilva, mandarin, narancs, és édesburgonya is bővelkedik benne.

A cékla sem csak savanyúságnak jó
A cékla sem csak savanyúságnak jó
Fotó: wikipedia
Bánjunk velük kíméletesen

A karotinoidokat nem érdemes erőteljes hőhatásnak kitenni, mivel károsodásokat szenvednek, viszont a kíméletes konyhatechnológiai eljárások alkalmazása után viszonylag jó formában juthatunk hozzájuk, sőt, még meg is növeljük a hozzáférhetőség és a hasznosulás hatásfokát. Biológiai hasznosulásuk és felszívódásuk mértékét fokozza az egyidejűleg fogyasztott jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt zsiradékféle. Enélkül azonban szinte elhanyagolható az értékük, pl.: a sárgarépa béta- karotinjának felszívódása sokkal jobb párolva, mint nyersen magában elrágcsálva. Sok más tényező is befolyásolja, hogy mennyit képes belőlük a test magáévá tenni, mint pl.: nem, életkor, fertőzések, felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek.

Fontosak a prevencióban

A szem egyes sejtjei különösen érzékenyek az oxidatív stresszre. A karotinoidokban - különösen a luteinben és a zeaxantinban - gazdag étrend látásvédő hatású, jelentős védelmet jelent ugyanis a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció megelőzésében. Az antioxidáns hatású pigmentek továbbá elnyelik a rövid hullámhosszú és nagy energiájú kék fényt, és ezt követően megvédik a retinát a fotokémiai károsodásoktól.

A karotinoidok rendszeres bevitele összefügg a szellemi képességek minél tovább történő megőrzésével, javítják a memóriát, megakadályozzák a kognitív hanyatlást.

Megelőzik az oxidatív stressz által kiváltott betegségeket, köztük a kardiovaszkuláris betegségeket. A lutein megvédi a szívizmot az iszkémiás sérülésektől, csökkenti az LDL- szintet és az érelmeszesedést, valamint a koszorúérbetegség és a sztrók előfordulásának rizikóját. A likopin szintén előnyös a szív és az érrendszer védelmében: csökkenti az LDL koleszterinszintet, a gyulladásos reakciókat, a kardiovaszkuláris és bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

A sütőtök fogyasztása is előnyös, késleltetendő az öregedés jeleit
A sütőtök fogyasztása is előnyös, késleltetendő az öregedés jeleit

A daganatos megbetegedések többsége megelőzhető lenne életmódunk megreformálásával. Aminek egyik fontos eleme, hogy megnöveljük az antikarcinogén hatású karotinoidok fogyasztását.

Az oxidatív stressz a maga módján hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az erős antioxidáns hatással bíró asztaxantin jelentős szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, mivel csökkenti a vércukorszintet, és a fukoxantinnal valamint a béta- karotinnal karöltve csökkentik a II- es típusú diabétesz kialakulásának lehetőségét.

A karotinoidok az oxidatív stressz csökkentése által közvetve megakadályozzák a csontritkulás kialakulását, növelik a csontsűrűséget, és védik a csontállomány egészségét.

Tehát a karotinoidok azon túl, hogy pazar színekkel gazdagítják a táplálékainkat, rendkívül figyelemre méltó védő-, és gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Egészségünk megőrzése érdekében fontos mindennapjaink részévé tenni a fogyasztásukat, mivel képesek meghosszabbítani a problémamentes életszakaszunkat. Amit ma meg(t)ehetünk, ne halasszuk holnapra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehezen ismerjük fel az agressziót a kutyáknál, de még más embereken is

Az emberek, mint faj, folyamatosan figyelik a jeleket, hogy értékeljék a társas helyzeteket, és hogy előre tudják, milyen történés várható a jövőben. Ha képesek vagyunk megmondani hogy a másik, legyen az ember vagy állat, örül-e nekünk, agresszívvá válik-e, vagy éppen figyel-e ránk, az komoly evolúciós előnyökkel járhat.

Kistermelésre váltott

Évről évre fejleszti termékeit, bővíti kínálatát a FinomSág családi gazdaság Győrságon. A kézműves szörpök, lekvárok alapanyagai között igen hangsúlyosan szerepel a fekete berkenye és a levendula, melyek a család saját ültetvényéből származnak.

Egységes uniós tápértékjelölő rendszerre van szükség

Zavart okoz az uniós piacon az élelmiszerek csomagolásán található tápértékjelölések túlkínálata, ezért az Európai Bizottság (EB) bevezetne egy harmonizált rendszert (FOPNL), amelyet Magyarország is támogat - közölte az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

A FAO szerint novemberben tovább csökkennek az élelmiszerek világpiaci árai

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) világpiaci árindexe kismértékben esett novemberben. Ez már a nyolcadik havi csökkenést jelenti az oroszok ukrajnai invázióját követő márciusi rekordmagasság óta.

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt.