0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tojásfogyasztás pozitív hatással van az agyműködésre

Közismert tény, hogy a tápláló étek elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Talán még arra is emlékszünk, amikor a szüleink azt mondták nekünk, hogy fontos, hogy egészséges vacsorát együnk, mert szükségünk van „agyi táplálékra”. Számos olyan étel és ital van, amely jótékony hatással van az agyműködésünkre, például a hal, a kávé, az áfonya, és a kurkuma. De az egyik legfontosabb mégis a tojás.

A Mental Floss online magazin szerint a tojás már évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Akár rántva, főzve, buggyantva vagy bármilyen más módon elkészítve fogyasztjuk a tojást, rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosít, amelyek nélkülözhetetlenek a jó agyműködéshez. Dr. Drew Ramsey, pszichiáter és a New York-i The Brain Food Clinic alapítója elmondta, hogy az agy egészségének elősegítése érdekében a rendszeres tojásfogyasztást javasolja.

Számtalan tápanyagot biztosít az agy számára

Miért ajánlja a tojást sok egészségügyi szakember? A válasz egyszerű. A tojás történetesen minden egyes tápanyagot tartalmaz, ami az új agysejtek termelődéséhez szükséges, a fehérjétől kezdve a vason és a cinken át egészen a folsavig, az A-vitaminig és a kolinig.

A kolin rendkívül fontos az acetilkolin termeléséhez, mely egy olyan neurotranszmitterhez, amely segít szabályozni a hangulatot, javítani a memóriát, irányítani az izomkontrollt és kezelni az idegrendszer más központi feladatait.

De mi a helyzet azzal az évszázadok óta fennálló feltételezéssel, hogy a tojásfogyasztás a koleszterinszint megemelkedéséhez és szívbetegségekhez vezet? Ami a megnövekedett koleszterinszintet illeti, Dr. Drew Ramsey elmondta, hogy nincs elég tudományos bizonyíték ahhoz, hogy aggodalomra lenne okunk emiatt. A Mayo Clinic szerint az egészségügyi problémákkal nem rendelkező emberek többsége akár heti hét tojást is fogyaszthat anélkül, hogy ez befolyásolná a szívbetegség kockázatát. Valamint a tojásfogyasztás még a stroke és a szembetegség kockázatát is csökkenti.

Tehát, ha az agyi teljesítményünk fellendítésére törekszünk, bátran fogyasszunk tojást.

Forrás: www.mashed.com