A Mental Floss online magazin szerint a tojás már évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Akár rántva, főzve, buggyantva vagy bármilyen más módon elkészítve fogyasztjuk a tojást, rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosít, amelyek nélkülözhetetlenek a jó agyműködéshez. Dr. Drew Ramsey, pszichiáter és a New York-i The Brain Food Clinic alapítója elmondta, hogy az agy egészségének elősegítése érdekében a rendszeres tojásfogyasztást javasolja.
Számtalan tápanyagot biztosít az agy számára
Miért ajánlja a tojást sok egészségügyi szakember? A válasz egyszerű. A tojás történetesen minden egyes tápanyagot tartalmaz, ami az új agysejtek termelődéséhez szükséges, a fehérjétől kezdve a vason és a cinken át egészen a folsavig, az A-vitaminig és a kolinig.
De mi a helyzet azzal az évszázadok óta fennálló feltételezéssel, hogy a tojásfogyasztás a koleszterinszint megemelkedéséhez és szívbetegségekhez vezet? Ami a megnövekedett koleszterinszintet illeti, Dr. Drew Ramsey elmondta, hogy nincs elég tudományos bizonyíték ahhoz, hogy aggodalomra lenne okunk emiatt. A Mayo Clinic szerint az egészségügyi problémákkal nem rendelkező emberek többsége akár heti hét tojást is fogyaszthat anélkül, hogy ez befolyásolná a szívbetegség kockázatát. Valamint a tojásfogyasztás még a stroke és a szembetegség kockázatát is csökkenti.
Tehát, ha az agyi teljesítményünk fellendítésére törekszünk, bátran fogyasszunk tojást.