0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Befogták a Bükkben kóborló szervált

Az elmúlt napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint szervált láttak - sőt, videóztak - a Bükkben. Az Afrikában őshonos macskaféle viselkedéséből is látszott, hogy korábban fogságban tartották, ahonnan vagy megszökött, vagy szabadon engedték.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata kedden kora délután új információt kapott a napok óta Ózd környékén kóborló ragadozóról – írják a weboldalukon. Egy kárpáti borzdereseket tartó borsodnádasdi gazda látta az állatot a település szélén és értesítette a helyi rendőrőrsöt, ők pedig a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálatát. Bartha Csaba és Baráth Zoltán Zsolt természetvédelmi területfelügyelőnek sikerült rátalálni a napok óta kóborló állatra. Csalétek segítségével és sok türelemmel sikerült is befogniuk a közben igencsak lefogyott macskafélét. A befogás után a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került az állat.

A szavannán őshonos macskafélét az utolsó pillanatban sikerült biztonságba helyezni. Mivel korábban is fogságban élt, így nem képes önállóan zsákmányt szerezni. Ráadásul nem is a mi égövünkhöz és élőhelyeinkhez alkalmazkodott.

A kalandos sorsú szerválban egyébként egy azonosító chipet is találtak az állatkert munkatársai, ennek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

youtube://v/HPtDdtv9EUY

 

Frissítés!

Sajnos a szervál elpusztult, a Fővárosi Állat- és Növénykert közlése szerint COVID-os volt. Nem tudni, hogyan reagált volna a betegségre, ha megfelelő körülmények között tartják, azonban az elmúlt napok megpróbáltatásai, az éhezés és a hideg legyengítették a szervezetét.

A koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen esetre 2020 tavaszán került sor a Bronx-i Állatkert nagymacskáinál. A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

 

Forrás: zoobudapest.com/www.bnpi.hu