0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Drágább a spanyol paradicsom

A tél közeledtével az európai piacokon lassan leváltja a holland üvegházakban termesztett paradicsomot, paprikát és uborkát a spanyol áru.

A spanyol kertészek számoltak vele, hogy holland kollégáik a földgáz drágulása miatt emelni kényszerülnek az áraikat, ennek megfelelően ők is valamivel magasabban árazták be a sajátjukat. Így a spanyol szezon kezdetén az ottani paradicsom most kivételesen drágább, mint a szezon végi holland, mondta Ali Arslan Jr., a brémai Aysa nagykereskedelmi vállalat tulajdonosa. A cég főként a Brémában és vonzáskörzetében működő szupermarketeket szolgálja ki.

Úgy fogalmazott, hogy az év ezen szakaszában meglehetősen csendes a nagykereskedelmi piac, érezhetően visszaesett a zöldségek iránti kereslet, kevesebb a vásárló, ezt a koronavírus-járvány számlájára írják.

A szomszédos Hollandiából, valamint Spanyolországból származó zöldségek és gyümölcsök mellett az Aysa GmbH Török­országból is vásárol zöldséget. Onnan a korábbinál szigorúbb határellenőrzés miatt lassabban érkezik az áru, ám megbízható partnerekkel dolgoznak, így a folyamatos áruellátás általában garantált. A minizöldségek és a különféle csípős paprikák (például Sivri) mellett a cég jelenleg Törökországból szerzi be a gránátalmát is. Ez utóbbinak a nagykereskedelmi ára most kivételesen alacsony, a tavalyi 7-7,5 euró helyett 4 euróba kerül egy láda, ami a bőséges kínálatnak köszönhető.

Forrás: Kertészet és Szőlészet