Back to top

Egy hosszú folyamat eredménye

A Bold Agro Mezőgazdasági Kft. Magyarország egyik leghatékonyabb sertéstenyésztő, valamint növény- és gyümölcstermesztő agrárvállalkozása, mely immár 30 éve elkötelezett a hatékony és felelős mezőgazdasági termelés mellett. Mivel a vállalkozás több ágazatban is érdekelt, ezért nem könnyű a generációváltás, de a Szabó család megfelelő megoldást talált minderre.

Generációváltás Magyarország egyik leghatékonyabb agrárvállalkozásában | MMG - Direkt

 

A Bold Agro Kft. 1500 hektáron végez növénytermesztést Derecskén, gyümölcságazatuk 100-120 hektáron működik, a termésből pedig gyümölcsfeldolgozó üzemükben különféle ízesített almalevelet állítanak elő. Állattenyésztés terén, sertéstelepükön 3300 kocával évente 110 ezer sertést adnak el, valamint fácántenyésztésben is érdekeltek.

Agrártevékenységükkel párhuzamosan vendéglátást is folytatnak, vendégeiket felnőtt és gyermekcsoportokban gyümölcsösükben fogadják különféle programokkal.

Az ágazatok összhangban történő működéséhez és egymásra épülő összefüggéseinek koordinálásához kiváló vezetői készségre van szükség, amit Szabó Imre tapasztalatai útján adott át fiának, Szabó Viktornak. A cég tulajdonosai a gazdaságátadás kérdésköre mellett az állattenyésztés problematikájáról, a hozzáértő munkaerőről és a cég jövőbeli terveiről is beszélgettek a Magyar Mezőgazdaság kiadó ügyvezető igazgatójával, Sári Enikővel az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Viktor és édesapja, a cég alapítója, Szabó Imre.
Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Viktor és édesapja, a cég alapítója, Szabó Imre.
Fotó: BNE
Nem volt kérdés, hogy Szabó Viktor és testvére, Szabó Veronika a család vállalkozásában fognak dolgozni, ehhez alakították tanulmányaikat, de a diploma megszerzéséig is segédkeztek a cég mindennapi teendőiben.

– Eljön a pillanat, amikor látni a gyerekeken, megértek a felelősségteljes munkára. Ezt nálunk egy ötéves próbaidőszak követte, és ez idő alatt az egyik ágazat vezetői munkakörét kellett betölteniük, majd egy következő ötéves ciklusban közvetlenül mellettem, úgymond helyettesemként tevékenykedtek.

Látni lehetett, ahogy évről évre a háttérbe szorultam, olyannyira, hogy már nem is kellettem a vállalat bizonyos területeinek működtetéséhez – mondja Szabó Imre –, így történt meg nálunk a közvetlen generációváltás.

Azonban Szabó Imre nem vonult ki teljesen a vállalat irányításából. A jövővel foglalkozik, pontosabban, ami hatással lehet a következő 4-5 évben a cég életére. Hogy ezeket a várható hatásokat megismerje és előttük járton egy lépéssel, számos szakirodalmi újságot, publikációt olvas, szakmai rendezvényeken vesz részt. A megszerzett információkból pedig olyan gazdálkodási stratégiát dolgoz ki, ami hosszú távú fennmaradást eredményezhet a vállalat számára.

Szabó Viktor egy folyamatnak aposztrofálja a generációváltást, ami elmondása szerint soha nem megy gördülékenyen. Összeveszések és kibékülések huzavonáját követően végül mindkét fél arra eszmél, hogy megtörtént a generációváltás.

Ehhez azonban egy egységes rendszerben való gondolkodásra van szükség, és amíg a főbb sarokpontok nem egyeznek, addig még nem történt meg a gazdaságátadás, éppen ezért konkrét időpontot sem célszerű ennek érdekében kitűzni.

Napjainkban a szántóföldi növénytermesztésnek kevesebb kihívással kell szembenéznie, míg az állattenyésztés, különösen a sertéstenyésztés különösen nehéz időket kénytelen megélni. Ezt bevételin keresztül érzi a Bold Agro Kft. is, és azokat a lehetőségeket keresik, amik segítenek átvészelni ezt a vészterhes időszakot. De hisznek a sertéstenyésztés jövőjében, főleg ha olyan technológiákkal és módszerekkel zajlik a tenyésztés, ahogyan ők végzik, melyekkel jóval eredményesebbek tudnak lenni az előző évekhez képest. Azonban ezeknek a technológiáknak a precíz működtetéséhez megfelelően képzett munkaerőre van szükség. Ennek érdekében a vállalat is tudatosan készül és fejleszt, hogy olyan munkavállalókat foglalkoztassanak, akik nyitottak a digitalizációra, ami a jövő agráriumának a záloga.

– Mindig van hova fejlődni, különösen igaz ez a mondernizáció területére.

Igyekszünk élni is a digitalizáció adta lehetőségekkel, tudatosan fejlesszük magunkat és munkavállalóinkat, valamint eszközparkunkat is.

Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy jól beépítjük a termelésbe ezeket az eszközöket, megfelelő szinten termelünk és gazdálkodunk, akár európai viszonylatban is megálljuk a helyünket – vallja Szabó Imre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Télen is van munka a kertben

A kerti munkákat télen sem lehet teljesen szüneteltetni, ilyenkor kell felkészíteni kertünket a tavasz érkezésére. Még akkor is, ha ez most még nagyon messzinek tűnik egyelőre.

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.