Back to top

Konferencia a jövő agráriumáról

A kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatókat.

Fotó: Rass Krisztina
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében 2021. 11.24-én nagyszabású egész napos eseményen mutatkozhattak be a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok. Az 2019-ben életre hívott hosszú távú innovációs program keretein keretein belül az Agrárgazdasági Kamara már több mint ötven agrártechnológiai startup fejlesztésénél bábáskodott. Az eseményen elismert szakemberek tartottak előadásokat agrárdigitalizáció témában. 

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy mindig öröm olyan fiatalokhoz szólni, akik lehetőséget látnak a mezőgazdaságban, a mezőgazdaság jövőjében. Mint mondta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta föl azt a feladatot, hogy elindítsa és támogassa azokat a startupokat és ötleteket, amelyek arról szólnak, hogyan lehet új innovatív megoldásokat kitalálni, fejleszteni és beépíteni az agráriumba úgy, hogy azok öt- tíz év múlva már a mindennapi gyakorlat részévé válhatnak nemcsak Magyarországon, hanem akár nemzetközi színtéren is.  Ez az, ami a magyar agrárium számára a jövőt tudja biztosítani, hiszen kis országként, nemcsak Magyarországra kell összpontosítani, hanem a globális tényezőket, a globális trendeket is figyelni kell -fogalmazott a rektor. 

 Azt is kiemelte, nincs még egy olyan ágazat, ahol ekkora potenciál, fejlődési lehetőség lenne, mint a mezőgazdaság, illetve a hozzá kapcsolódó területek. Magyarország akár 15-20 millió ember élelmiszerellátását is képes lenne biztosítani, de ez valójában egy olyan lehetőség, amivel ma még nem élünk. Az adottságaink megvannak hozzá, de rajtunk múlik, ezzel az óriási értékkel hogyan tudunk élni.

A jó ökológiai adottságokkal mi rendelkezünk. Szükség van azonban forrásokra. Jó hír, hogy az elkövetkezendő években annyi pénz jut vidékfejlesztésre, a mezőgazdaság fejlesztésére, mint soha korábban. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felkarolt rendezvénysorozaton pedig arról ad képet, hogy milyen szakembereket képzünk és adunk a hazának, és milyen fiatalok lesznek azok akik azt a növekedési modellt ki tudják használni, ami ebben az országban rejlik. 

Fotó: Rass Krisztina

A köszöntő beszédet követően edukáció és generációváltás témakörben folytatódott a nap előadások és kerekasztal beszélgetések formájában, majd a digitalizáció alkalmazásáról szóló startup bemutatók, technológiai előadások, beszélgetések zajlottak.

A nap végén a NAK TechLab 2021-es inkubátor programjának záró eseményére és networkingre kerül sor.

Az hazai agrár startup vállalkozások segítésére életre hívott NAK TechLab a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startup-vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik szektort. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a NAK TechLab programjaiban résztvevő cégek pedig a fejlesztések piacra lépését segítik. A programban születő együttműködések új agrárszolgálatások megjelenését alapozzák meg.

Fotó: Rass Krisztina
A NAK TechLab Demo Day nevű eseményt Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg, aki a nagyon gyorsan változó fogyasztói szokásokra hívta föl a figyelmet.  Mint mondta, új társadalmi és természeti, új szokások, új elvárások vannak, miközben eltűnnek a szezonalitások. Mindez új kihívásokat teremt.

Minden nagyon gyorsan változik, erre pedig  nem tudunk máshogy választ adni, mint a kor legmodernebb technikai eszközeinek alkalmazásával. 

Kiemelte, hálával tartozunk a fiataloknak azért a  tudásért, ami bennük van, úgy fogalmazott, hogy a fiatalok a jövő zálogai. Óriási kihívások, szinte megoldhatatlan feladatok előtt állunk, és az innovatív fiatalság a lehetőség, a megoldás,  akik kreatív ötletekkel, új technológiai megoldásokkal, és új műszaki lehetőségekkel segítik az agráriumot, hogy mind jobban megfeleljen a társadalmi elvárásoknak.  Ugyanakkor azokat a cégeket is köszönet illeti meg, amelyek ösztönözték,  finanszírozták segítették, támogatták a fiatalokat és lehetőséget biztosítottak az új technológiai megoldások létrejöttéhez.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bayer–Microsoft partnerség

A Bayer stratégiai partnerséget köt a Microsofttal, hogy új felhőalapú digitális eszközöket és megoldásokat fejlesszen ki a mezőgazdaság és a kapcsolódó iparágak számára. A hangsúly az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok értékesítési láncain van.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.

A versenyképességet ösztönzi a Vidékfejlesztési Program

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar további fejlődését tekintve a családi gazdaságok támogatása a legfőbb feladatunk - közölte Nagy István agrárminiszter az András napi bormester találkozón, pénteken, Somlójenőn.

Csokimikulás-gyártásban nagyhatalom vagyunk

Tavaly a koronavírus-járvány negyedik negyedévi hulláma ellenére sem csökkent a hazai csokoládéfigura-vásárlás; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint idén is azonos, vagy növekvő kereslet várható. Évente több millió, hivatalos nevén „üreges formacsokoládé figurát” értékesítenek Magyarországon.

Agtech Summit – az agrárium jövője

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a napokban rendezte meg hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokra és a jövő agráriumára fókuszáló eseményen több száz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

A duális képzés nehézségei

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díszkertész alosztálya legutóbb az új szakképzési rendszer kapcsán ülésezett. A véleményalkotó eszmecserén az új szakképzési rendszer megálmodói, az annak keretében oktató intézmények vezetői, valamint az új képzésből kikerülő szakemberekre számító vállalatok képviselői egyaránt jelen voltak.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Bige László kartellezése megkárosította a magyar gazdákat

A magyar gazdák védelmében sajtótájékoztatót tartott Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs NAK elnök és Jakab István, a MAGOSZ elnöke november 29-én a Parlamentben. Az Agrárminisztérium jelenleg azon dolgozik, számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg a magyar gazdákat Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa.

91 éves az év jégkármérséklője

A megváltozott éghajlati viszonyokra nemcsak válaszokat kell találni, hanem segítséget is kell nyújtani a gazdáknak a káraik mérsékléséhez. Ennek érdekében az agrártárca több lábon álló kockázatkezelő eszközt működtet, ennek része az országos jégkármérséklő rendszer is.

Magyarországon nem kell tartani műtrágya hiánytól

A Nitrogénművek folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak közép-európai piaci árszinten, és biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért - közölte a Nitrogénművek Zrt. az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aggodalmára reagálva a hazai műtrágyaellátás biztonságával kapcsolatban.