Back to top

Konferencia a jövő agráriumáról

A kifejezetten agrárdigitalizációval foglalkozó rendezvényen hazai és nemzetközi szinten elismert szakemberek, a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok és legmeghatározóbb piaci szereplők tartottak előadásokat és gyakorlati bemutatókat.

Fotó: Rass Krisztina
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében 2021. 11.24-én nagyszabású egész napos eseményen mutatkozhattak be a legfontosabb magyar agrártechnológiai startupok. Az 2019-ben életre hívott hosszú távú innovációs program keretein keretein belül az Agrárgazdasági Kamara már több mint ötven agrártechnológiai startup fejlesztésénél bábáskodott. Az eseményen elismert szakemberek tartottak előadásokat agrárdigitalizáció témában. 

Gyuricza Csaba a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy mindig öröm olyan fiatalokhoz szólni, akik lehetőséget látnak a mezőgazdaságban, a mezőgazdaság jövőjében. Mint mondta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta föl azt a feladatot, hogy elindítsa és támogassa azokat a startupokat és ötleteket, amelyek arról szólnak, hogyan lehet új innovatív megoldásokat kitalálni, fejleszteni és beépíteni az agráriumba úgy, hogy azok öt- tíz év múlva már a mindennapi gyakorlat részévé válhatnak nemcsak Magyarországon, hanem akár nemzetközi színtéren is.  Ez az, ami a magyar agrárium számára a jövőt tudja biztosítani, hiszen kis országként, nemcsak Magyarországra kell összpontosítani, hanem a globális tényezőket, a globális trendeket is figyelni kell -fogalmazott a rektor. 

 Azt is kiemelte, nincs még egy olyan ágazat, ahol ekkora potenciál, fejlődési lehetőség lenne, mint a mezőgazdaság, illetve a hozzá kapcsolódó területek. Magyarország akár 15-20 millió ember élelmiszerellátását is képes lenne biztosítani, de ez valójában egy olyan lehetőség, amivel ma még nem élünk. Az adottságaink megvannak hozzá, de rajtunk múlik, ezzel az óriási értékkel hogyan tudunk élni.

A jó ökológiai adottságokkal mi rendelkezünk. Szükség van azonban forrásokra. Jó hír, hogy az elkövetkezendő években annyi pénz jut vidékfejlesztésre, a mezőgazdaság fejlesztésére, mint soha korábban. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által felkarolt rendezvénysorozaton pedig arról ad képet, hogy milyen szakembereket képzünk és adunk a hazának, és milyen fiatalok lesznek azok akik azt a növekedési modellt ki tudják használni, ami ebben az országban rejlik. 

Fotó: Rass Krisztina

A köszöntő beszédet követően edukáció és generációváltás témakörben folytatódott a nap előadások és kerekasztal beszélgetések formájában, majd a digitalizáció alkalmazásáról szóló startup bemutatók, technológiai előadások, beszélgetések zajlottak.

A nap végén a NAK TechLab 2021-es inkubátor programjának záró eseményére és networkingre kerül sor.

Az hazai agrár startup vállalkozások segítésére életre hívott NAK TechLab a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startup-vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik szektort. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a NAK TechLab programjaiban résztvevő cégek pedig a fejlesztések piacra lépését segítik. A programban születő együttműködések új agrárszolgálatások megjelenését alapozzák meg.

Fotó: Rass Krisztina
A NAK TechLab Demo Day nevű eseményt Nagy István, agrárminiszter nyitotta meg, aki a nagyon gyorsan változó fogyasztói szokásokra hívta föl a figyelmet.  Mint mondta, új társadalmi és természeti, új szokások, új elvárások vannak, miközben eltűnnek a szezonalitások. Mindez új kihívásokat teremt.

Minden nagyon gyorsan változik, erre pedig  nem tudunk máshogy választ adni, mint a kor legmodernebb technikai eszközeinek alkalmazásával. 

Kiemelte, hálával tartozunk a fiataloknak azért a  tudásért, ami bennük van, úgy fogalmazott, hogy a fiatalok a jövő zálogai. Óriási kihívások, szinte megoldhatatlan feladatok előtt állunk, és az innovatív fiatalság a lehetőség, a megoldás,  akik kreatív ötletekkel, új technológiai megoldásokkal, és új műszaki lehetőségekkel segítik az agráriumot, hogy mind jobban megfeleljen a társadalmi elvárásoknak.  Ugyanakkor azokat a cégeket is köszönet illeti meg, amelyek ösztönözték,  finanszírozták segítették, támogatták a fiatalokat és lehetőséget biztosítottak az új technológiai megoldások létrejöttéhez.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Rekord részvétel az agrárkamarai választáson

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2022. május 20-án tartotta a kamarai választásokat, amelyen kimagaslóan sokan, az előzetes, nem hivatalos adatok szerint mintegy 79 ezren adták le voksukat. A részvétel közel kétszer akkora volt, mint a legutóbbi, 2017. évi kamarai választásokon, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és 17 szövetségese minden eddiginél nagyobb felhatalmazást kapott.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Vetőmag adománnyal segítik a kárpátaljai gazdákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei Szervezete és a Magyar Református Szeretetszolgálat immár negyedik alkalommal szervezett vetőmag gyűjtést a kárpátaljai, nehéz helyzetben lévő gazdálkodók, valamint egyházi intézmények és gyülekezetek támogatására.

A háború próbatétel elé állítja az agráriumot

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság versenyképességének erősítésére átfogó fejlesztési javaslatcsomagot készít elő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a május 20-i kamarai választásokat követő időszakra - mondta el a Magyar Nemzetnek Győrffy Balázs. A kamara elnöke arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán háború korábban nem látott próbatétel elé állította a termelőket.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.