0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csapadékosra fordul időjárásunk

Az ország jelentős részén az elmúlt héten is száraz, csendes, őszi időben lehetett haladni a még hátralevő talajmunkákkal. A talajok őszi feltöltődése azonban nehezen haladt eddig, a mélyebb talajrétegekben jelentős a nedvességhiány. A következő tíz nap során időjárási frontokban bővelkedő, csapadékos időszak elé nézünk, amikor már a mélyebb talajrétegekbe is juthat a nedvességből.

A mögöttünk álló egy hétben nem sok csapadék hullott az országban, ahogy már az azt megelőző héten is nagyon kevés esett.

Pénteken keleten, északkeleten volt egy kevés eső, ami csak a Felső-Tisza vidékén haladta meg az 1 mm-t, majd hétfőn a Dunántúlon és az Alföld déli részén esett szintén nagyon kis mennyiség, csak a Mecsektől délre mérhettünk 5-7 mm-t.

Így az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén elmarad a sokéves átlagtól, a hiány északnyugaton és az Alföld déli részén sokfelé a 30 mm-t is meghaladja.

Az alacsony párolgás miatt azonban a talajok nem nagyon veszítettek nedvességtartalmukból az elmúlt egy hét során, a felső fél méteres réteg továbbra is nagyon száraz a Tiszántúlon és a Jászság térségében, az 50-100 cm-es talajréteg nedvességtartalma azonban a Dráva-mente és az Őrség kivételével országszerte igen alacsony.

Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, de nagy eltérések voltak mind a minimumok, mind a maximumok értékeiben.

A legmelegebb szombaton volt, mikor hajnalban is csak kevés helyen süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, napközben pedig az északkeleti országrész kivételével a napos időben 10 fok fölé melegedett a levegő. A keményebb fagyok szerdán és csütörtökön reggel köszöntöttek be, mikor már országszerte -3 – -6 fokos fagyok voltak jellemzőek, de a fagyzugokban -8 – -10 fok közé hűlt a levegő.  

A folytatásban változékonyabbra fordul időjárásunk.

Csütörtök estétől időjárási frontok sorozata vonul át fölöttünk, jellemzően nyugati, délnyugati irányból érkező ciklonokhoz kötődően. A hét végéig sok lesz a felhő fölöttünk, és több hullámban csapadék is érkezik. Az északi és nyugati területek lesznek a hidegebbek, ezért ott az esők és záporok mellett havas esőre és hóra is számítani lehet, bár utóbbi főként a hegyvidéki területeken lesz jellemző.

Hétfő reggelig összességében 5 és 30 mm közötti csapadékra van kilátás, keleten 5-15 mm, a Dunántúlon 15-30 mm valószínű.

A felhős időben enyhébbek lesznek a reggelek, bár pénteken és szombaton még sokfelé fagyni fog, de -4 fok alatti hőmérsékletek már nem lesznek jellemzőek, vasárnap pedig csak estétől hűl ismét fagypont alá a levegő. A maximum értékekben nagy különbségek várhatók az ország nyugati, északnyugati és keleti, délkeleti tájai között, míg előbbi helyeken nem emelkedik 5 fok fölé a hőmérséklet, utóbbi helyeken a 10 fokot is meghaladják a maximumok a hétvégén.

Hétfőn és kedden is változékony időben lesz részünk, ekkor már a nap is kisüt, de hó, havas eső és eső záporok egyaránt előfordulnak.

Reggelenként ismét sokfelé hűl fagypont alá a levegő, és napközben sem lesz 5 foknál melegebb. Szerdától újra csapadékosabbra fordul az idő, hó, havas eső, eső egyaránt várható.  

Forrás: magyarmezogazdasag.hu