Back to top

Minden idők legkisebb repülő mikrocsipje vizsgálhatja a jövőben a levegőt

Ki gondolta volna, hogy egyszer elhangozhat egy mondatban a mikrocsip és a repülni képes kifejezés. Ha pedig még jobban belegondolunk, akkor ez háromdimenziós struktúrát is feltételez. Bizony izgalmas, és hogy mire lesz használható?

akkora a műszer, mint egy hangya feje
akkora a műszer, mint egy hangya feje
Fotó: youtube
A Northwestern Egyetem kutatói nemrégiben elkészítették a jelenleg legkisebb, ember által alkotott mikrocsipet, ami már a maga nemében is óriási teljesítmény. Az egész szerkezet kisebb, mint egy hangya feje vagy egy ceruzahegy.

Hozzávetőlegesen akkora lehet, mint egy homokszem, és még repülni is tud. Legalábbis passzívan. Motort ugyanis nem tartalmaz, ezért a szél szárnyaira és a gravitációra bízva siklik.

Ihlet a természetből

hogy még a legnevesebb kutatók, a legbriliánsabb felfedezők is fürkészik a jó öreg természet találmányait. Ehhez az újításhoz is éppen odafentről érkezett az inspiráció. Ki nem csodálkozott rá valaha a juharfák kifinomult stratégiájára, ahogyan a magjaik saját propellerükkel indulnak el nagy útjukra, hogy megtalálják azt a helyet, ahol aztán letelepedhetnek és gyökeret ereszthetnek? Ez a jelenség bizony a fejlesztőmérnököknek is tetszett, és a legjelentősebb ihletőjükké vált. Ezért több repülésre, vagyis inkább kecses zuhanásra képes magot megvizsgáltak. Másik kedvencük a Tristellateia volt, ami segített stabilizálni és finomítani a szerkezeten.

Lebomló anyagokból készült
Lebomló anyagokból készült
Fotó: youtube
Minderre azért volt szükség, mert ebben az esetben lényeges elvárás, hogy a szerkezet minél tovább tartózkodjon a légtérben, és a lehető legstabilabb pályán, és a leglassabb végsebességgel érkezzen meg a földre.

Még egy mesés ötlet

Hogy lesz háromdimenziós egy mikrocsip? Az elgondolás bámulatos, a térbeli (pop- up) mesekönyvek adták az ötletet. A 2D-s csipeket egy enyhén megnyújtott gumiszubsztrátumra ragasztják, és amikor ez elernyed, egy szabályozott hajlási folyamat következik be, amelynek hatására a szárnyak pontosan meghatározott háromdimenziós formába feszülnek ki. A fejlesztésért felelős John Rogers rendkívül elégedett az alkotásukkal, és lelkesen meséli, hogy ezzel most sikerült lepipálniuk a természetet.

A 3D Microflier Compared to a Tristellateia Seed in Free Fall

A jövő diagnosztikai eszköze

Az ultraminiatürizált eszközt különféle szenzorokkal (pl.: vízminőséget vizsgáló pH érzékelő, napsugárzást analizáló fotodetektor, vegyi anyagok, nehézfémek, levegőben lebegő elemek meghatározására alkalmas érzékelő), környezeti energiát gyűjtő áramforrással, memóriával és antennával lehet felszerelni. Az általuk szerzett információkat vezeték nélküli technológia segítségével továbbítják a kütyüikre (PC, tablet, telefon).

Elképzeléseik szerint repülőgépből vagy magasabb épületekről lehetne őket elengedni hatalmas tömegben, hogy aztán nyomon kövessék velük a környezetszennyezést, a levegőben terjedő betegségeket, a biológiai veszélyeket, illetve megfigyeljék a lakosságot. A talajt vizsgálók például a szennyezés jellegétől függően elszíneződnek, majd a terület felett elröpülő drón segítségével fényképeket készítenek róluk és feldolgozzák az adatokat.

Végül felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sorsa az egyszer használatos repcsipeknek miután elvégezték a küldetésüket, hiszen nem lenne túl logikus, sem etikus környezetszennyezést vizsgálni környezetszennyező módon. A tervezők azonban erre is gondoltak, csak azokat az anyagokat és technikákat használják, amik képesek lebomlani a természetben: nedvesség hatására feloldódnak, majd beszivárognak a talajvízbe.

A világunk folyamatos változásban van, ezt jól tudjuk. Elképzelhető azonban, hogy a közeljövőben már nem csak kisgyermek módjára fog totyorogni, hanem jóval nagyobb léptékű, fiatalos szökellésekkel fog haladni.

Winged microchip is smallest-ever human-made flying structure

 

Three Sizes of Microfliers on a Glass Slide

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Június elején NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-mezőfalva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Távirányítással deaktiválták a lopott traktorokat

Az orosz csapatoknál általános gyakorlattá vált a termény és gabona eltulajdonítása. Most már a traktorokat és a nem használható gépeket is viszik.

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Elővigyázatosan a borsodi erdőkben!

A kullancsok jelenléte a felkészületlen túrázót akár el is tántoríthatja a szabadtéri programoktól. Ennek azonban nem kell így lennie, felkészüléssel és tájékozottsággal nem kell tartani a vérszívóktól.

Nagygépek a földeken - nem csak hasznot hoznak

Az egyre nagyobb méretű traktorok, kombájnok és egyéb mezőgazdasági gépeknek a súlya is tekintélyes. A leghatalmasabbak magasabbak, mint egy afrikai elefánt, és egy terménnyel teli kombájn akár 36 tonnát is nyomhat - ami egy kisebb elefántcsorda súlyának felel meg.