Back to top

Minden idők legkisebb repülő mikrocsipje vizsgálhatja a jövőben a levegőt

Ki gondolta volna, hogy egyszer elhangozhat egy mondatban a mikrocsip és a repülni képes kifejezés. Ha pedig még jobban belegondolunk, akkor ez háromdimenziós struktúrát is feltételez. Bizony izgalmas, és hogy mire lesz használható?

akkora a műszer, mint egy hangya feje
akkora a műszer, mint egy hangya feje
Fotó: youtube
A Northwestern Egyetem kutatói nemrégiben elkészítették a jelenleg legkisebb, ember által alkotott mikrocsipet, ami már a maga nemében is óriási teljesítmény. Az egész szerkezet kisebb, mint egy hangya feje vagy egy ceruzahegy.

Hozzávetőlegesen akkora lehet, mint egy homokszem, és még repülni is tud. Legalábbis passzívan. Motort ugyanis nem tartalmaz, ezért a szél szárnyaira és a gravitációra bízva siklik.

Ihlet a természetből

hogy még a legnevesebb kutatók, a legbriliánsabb felfedezők is fürkészik a jó öreg természet találmányait. Ehhez az újításhoz is éppen odafentről érkezett az inspiráció. Ki nem csodálkozott rá valaha a juharfák kifinomult stratégiájára, ahogyan a magjaik saját propellerükkel indulnak el nagy útjukra, hogy megtalálják azt a helyet, ahol aztán letelepedhetnek és gyökeret ereszthetnek? Ez a jelenség bizony a fejlesztőmérnököknek is tetszett, és a legjelentősebb ihletőjükké vált. Ezért több repülésre, vagyis inkább kecses zuhanásra képes magot megvizsgáltak. Másik kedvencük a Tristellateia volt, ami segített stabilizálni és finomítani a szerkezeten.

Lebomló anyagokból készült
Lebomló anyagokból készült
Fotó: youtube
Minderre azért volt szükség, mert ebben az esetben lényeges elvárás, hogy a szerkezet minél tovább tartózkodjon a légtérben, és a lehető legstabilabb pályán, és a leglassabb végsebességgel érkezzen meg a földre.

Még egy mesés ötlet

Hogy lesz háromdimenziós egy mikrocsip? Az elgondolás bámulatos, a térbeli (pop- up) mesekönyvek adták az ötletet. A 2D-s csipeket egy enyhén megnyújtott gumiszubsztrátumra ragasztják, és amikor ez elernyed, egy szabályozott hajlási folyamat következik be, amelynek hatására a szárnyak pontosan meghatározott háromdimenziós formába feszülnek ki. A fejlesztésért felelős John Rogers rendkívül elégedett az alkotásukkal, és lelkesen meséli, hogy ezzel most sikerült lepipálniuk a természetet.

A 3D Microflier Compared to a Tristellateia Seed in Free Fall

A jövő diagnosztikai eszköze

Az ultraminiatürizált eszközt különféle szenzorokkal (pl.: vízminőséget vizsgáló pH érzékelő, napsugárzást analizáló fotodetektor, vegyi anyagok, nehézfémek, levegőben lebegő elemek meghatározására alkalmas érzékelő), környezeti energiát gyűjtő áramforrással, memóriával és antennával lehet felszerelni. Az általuk szerzett információkat vezeték nélküli technológia segítségével továbbítják a kütyüikre (PC, tablet, telefon).

Elképzeléseik szerint repülőgépből vagy magasabb épületekről lehetne őket elengedni hatalmas tömegben, hogy aztán nyomon kövessék velük a környezetszennyezést, a levegőben terjedő betegségeket, a biológiai veszélyeket, illetve megfigyeljék a lakosságot. A talajt vizsgálók például a szennyezés jellegétől függően elszíneződnek, majd a terület felett elröpülő drón segítségével fényképeket készítenek róluk és feldolgozzák az adatokat.

Végül felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sorsa az egyszer használatos repcsipeknek miután elvégezték a küldetésüket, hiszen nem lenne túl logikus, sem etikus környezetszennyezést vizsgálni környezetszennyező módon. A tervezők azonban erre is gondoltak, csak azokat az anyagokat és technikákat használják, amik képesek lebomlani a természetben: nedvesség hatására feloldódnak, majd beszivárognak a talajvízbe.

A világunk folyamatos változásban van, ezt jól tudjuk. Elképzelhető azonban, hogy a közeljövőben már nem csak kisgyermek módjára fog totyorogni, hanem jóval nagyobb léptékű, fiatalos szökellésekkel fog haladni.

Winged microchip is smallest-ever human-made flying structure

 

Three Sizes of Microfliers on a Glass Slide

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Turistaszállás karbonlábnyom nélkül

A Telki határában található Anna-lak még a 20. század elején épült, ám a hajdani erdészlak évtizedekig zárva volt a túrázók előtt. A közelmúltban a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével felújították, így újra várja a Budai-hegységben túrázókat.

Bayer–Microsoft partnerség

A Bayer stratégiai partnerséget köt a Microsofttal, hogy új felhőalapú digitális eszközöket és megoldásokat fejlesszen ki a mezőgazdaság és a kapcsolódó iparágak számára. A hangsúly az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok értékesítési láncain van.

Hallotta a mohát muzsikálni Budapesten?

Egy engergiavállalat februárig futó kampányának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, gyermekeink jövőjét, bolygónkat egy módon lehet megvédeni: közösen, összefogással. A kampány három pilléren nyugszik. Egyik volt a zenélő villamosmegálló Budapesten. Ha lemaradt róla, cikkünkben meghallgathatja, hogyan muzsikálnak a növények.

25 éves a Granits Parts

A legnagyobb európai mezőgazdasági gépalkatrész-forgalmazó tulajdonosát és egyben alapítóját, a Fricke Internationalt közel 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alapította Dietrich Fricke kovácsmester.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.