Back to top

Próbaüzem volt a gyümölcsfeldolgozóban

A város pályázott a 400 négyzetméteres zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésére, amely 250 millió forint uniós támogatással valósult meg. Hűtőház is épül, évi 30 ezer tonna árut szeretnének megforgatni. A hosszú távú terv az, hogy TÉSZ-t hoznak létre.

Jánoshalmán a napokban adták át az Agrárlogisztikai Központ egyik részét, a zöldség-és gyümölcsfeldolgozót, melyben nyilvános próbaüzemet tartottak.  Minden gépsor világszínvonalú élelmiszer előállítására alkalmas, avatott be a részletekbe a térség országgyűlési képviselője, Bányai Gábor. Egy kivétellel mindegyik magyar gyártmány, óránként 2 tonna gyümölcsöt tudnak feldolgozni, és 1 köbméter lét becsomagolni. A töltés 3-5 literes, illetve egy ennél is nagyobb térfogatú zsákokban történik majd.

A Bács-Kiskun megyei város pályázott a 400 négyzetméteres zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésére, amely 250 millió forint uniós támogatással valósult meg. A laktanya területén lévő központról megtudtuk, hogy a kormány és a város hajtja végre az egymilliárdos beruházást a Településfejlesztési Operatív Program segítségével. Zöldmezős beruházásról van szó, az első lépés az infrastruktúra-fejlesztés volt.

Fotó: Bányai Gábor országgyűlési képviselő Facebook oldala

A próbaüzemmel elégedettek, a termelési engedélyeket a napokban szerzi meg az önkormányzat, részletezte a képviselő. Most épül egy 1000 tonnás hűtő, ennek kapacitását később ötszörösére kívánják majd fejleszteni, évi 30 ezer tonna árut szeretnének megforgatni. Ez a beruházás 659 millió forintos uniós forrásból, 100 százalékos a támogatással valósul meg. 

Fotó: Bányai Gábor országgyűlési képviselő Facebook oldala

A hosszú távú tervük az, hogy TÉSZ-t hoznak létre, így kisebb lesz annak az esélye, hogy közbeiktatott kereskedői csoporthoz kerüljön az a haszon, amely a gazdákat illetné, indokolta Bányai Gábor. 

A magyar termék minősége kiváló, a bácskai talaj jóízű zöldséget és gyümölcsöt terem, minőségben bármelyikkel felveszik a versenyt, csak meg kell találni a piacát.  A szőlőtermesztőkkel kapcsolatban – akik lassan feladják a tevékenységüket az Alföldön – is lenne javaslata.  Meglátása szerint a tőkék kivágása helyett jó megoldás lehetne, hogy a tőlük megvásárolt mustot akár állami segítséggel árusítanák intézményeknek, magánszemélyeknek.

A jánoshalmi központtal kapcsolatban azt is kifejtette: a termelőknek jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt kell majd beszállítani. A központ inkubátorházként működik, befogadja a vállalkozásokat. A terméket jelenleg Jánoshalmi Gyümölcslé néven emlegetik, azt egyelőre nem tudja, hogy ez lesz-e a végleges márkanév.

Fotó: Bányai Gábor országgyűlési képviselő Facebook oldala

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel a magyar dió

A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Nyitott tanterem az iskolákban

Megjelent az Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása. A programnak köszönhetően idén országszerte 120 új óvoda- és iskolakertet hozhatnak létre az Agrárminisztérium támogatásával. Az óvodáknak, általános és középiskoláknak szóló pályázat részleteiről László Tibor Zoltánt, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.