Back to top

Fakanál, toll, mérleg, papír

Amikor kétféleképpen válogatós, részben gluténérzékeny kiskamasz ikreiről kiderült, hogy inzulinrezisztensek, először kétségbe esett. Azután úgy döntött, meg fogják oldani, és hetekig állt a konyhában reggeltől estig. Méricskélt, sütött, főzött, tápértékeket, kalóriát és szénhidrátot számolt, és megoldotta!

Nemes Dóra, alias Mentes Anyu
Nemes Dóra, alias Mentes Anyu
Második szakácskönyvét jelentette meg a közelmúltban Nemes Dóra, alias Mentes Anyu, a Százhalombattán élő újságíró és családanya, aki nemcsak inzulinrezisztens lányai egészségét állította helyre, hanem olyannyira kedvet kapott a tudatos főzéshez és táplálkozáshoz, hogy valódi közösséget szervezett maga köré cukorbetegekből, IR-esekből és más életmódváltókból.

Módszere közben mit sem változott:

a jó recepteket megtartja, a többiből tanulságot von le,

hogy utóbbitól olvasóit és követőit már megkímélje.

Hiánypótló szakácskönyveiben könnyen értelmezhető, áttekinthető módon jelzi, hogy a recept

vega, vegán, cukormentesen, gluténmentesen vagy tejmentesen táplálkozóknak ajánlott-e.

Minden étel tápértékét pontosan, adagokra vetítve adja meg, és listát állított össze azokról a helyekről is, ahonnan be lehet szerezni a kevésbé általános hozzávalókat.

Kötetei komoly csapatmunkában készülnek. A Mentes Anyu második részében Szarka Dorottya dietetikus végezte a receptek szakmai ellenőrzését. Emellett bevezetőt is írt a könyvhöz, eloszlatva néhány táplálkozással és betegségekkel kapcsolatos gyakori tévhitet és több receptnél hasznos tanácsokat ad az alapanyagokkal vagy az elkészítés technológiájával kapcsolatban. Bicsár Attila kreatív séf pedig két izgalmas recepttel gazdagította a gyűjteményt.

Olyan recepteket kutat és fejleszt, amelyek önmagukban, a hozzávalók miatt mentesek és egészségesek
Olyan recepteket kutat és fejleszt, amelyek önmagukban, a hozzávalók miatt mentesek és egészségesek
Nemes Dóra, vagyis Mentes Anyu elsősorban olyan recepteket kutat és fejleszt – például a hagyományos eljárások átalakításával -, amelyek önmagukban, a hozzávalók - például a zöldségek, gyümölcsök, az alternatív lisztek, keményítők - miatt mentesek és egészségesek, nem pedig azért, mert sima liszt helyett gluténmenteset használunk hozzájuk.

Receptjei változatosak, akár több heti menüt is össze lehet állítani belőlük. Nem túl bonyolultak, fél-egy óra alatt elkészíthetők. Nemcsak a született konyhatündéreknek tartogatnak sikerélményt, és természetesen finomak. Szerzőjük egyik legfontosabb érdeme, hogy megmutatja, miként válhat örömforrássá a diétás főzés és étkezés.

„A laborvizsgálat eredményeit már korábban e-mailben megkaptuk, megnéztük, és mi ugyan laikusként jobbnak találtuk, de nagyon izgatottan vártuk, hogy a szakorvos mondjon véleményt. Leírhatatlan érzés volt, amikor az ő szájából hallottuk, mosolyogva és elismerően, hogy az inzulinrezisztenciának nyoma sincs”

– fejezi be lányai gyógyulásával kapcsolatos történetét.

Bár számukra már nincs előírva az IR-diéta, a család teljes egészében életmódot váltott az elmúlt másfél- két év folyamán.

A közben született szakácskönyvekről pedig így vall a szerző:

„Hiszem, hogy nagy segítség mindenkinek, aki saját maga vagy családjában érintett az IR-rel, a cukorbetegséggel, vagy életmódot szeretne váltani.

Akár most indul el az úton, akár már régóta rajta van, de új ötleteket keres.”

A könyveket kizárólag online lehet megvásárolni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.