0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Srí Lanka visszatáncolt az ország egészét lefedő biogazdálkodástól

Srí Lanka szerdán visszatáncolt attól hogy, hogy az első olyan ország legyen, amely teljesen átáll a biogazdálkodásra, és eltörli a vegyi műtrágyák használatának és behozatalának tilalmát, miután a gazdák hónapokon át tartó tömeges tiltakozásai és az élelmiszerár-infláció egyaránt megugrott.

A kormány teljesen betiltotta a vegyszeres műtrágyákat, miután áprilisban bemutatta új agrárpolitikáját.

Mahindananda Aluthgamage mezőgazdasági miniszter a kabinet tájékoztatóján magyarázta a nem várt fordulatot, és azt mondta, hogy csak a magánszektornak engedélyezik a behozatal folytatását, ami drága lesz, mivel a műtrágyák támogatását nem állítják vissza.

„Mivel a gazdák ezt kérték tőlünk, a kabinet úgy döntött, hogy önként visszavonja a behozatalt tiltó szabályozást” – tette hozzá.

Az összes műtrágyára, növényvédőszerre, gyomirtóra és gombaölőszerre vonatkozó tilalmat április 26-án léptették életbe, ami több ezer gazdálkodót kényszerített tiltakozásra, és követelték, hogy a kormány változtasson, ezáltal újra lehetővé teszik a szerves és a vegyszeres műtrágyák használatát.

A vegyszeres műtrágyák betiltása a rossz időjárásnak is köszönhetően a terméshozamok csökkenéséhez vezetett, és hozzájárult ahhoz, hogy az infláció októberben 47 hónapos csúcsra, 8,3 százalékra emelkedett, az élelmiszer-infláció pedig 11,7 százalékra.

Aluthgamage elmondta, hogy a rossz időjárás mintegy 13 000 hektárnyi zöldségtermést érintett, de a kormány kártérítést fog nyújtani a gazdáknak.

Srí Lankán több mint 2 millió gazdálkodó van, és a 22 millió lakos 70 százaléka közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ.

A 2019-es fő rizstermesztési szezonban Srí Lanka 3,5 milliárd kilogrammot termelt a gabonából. Mezőgazdasági szakértők azt jósolták, hogy az importtilalom miatt idén akár 43 százalékkal is visszaeshet a rizstermelése.

Jeevika Weerahewa, a Srí Lanka-i Peradeniya Egyetem mezőgazdasági közgazdásza szerint a rizs hozama 30 százalékkal, a kukoricáé pedig 50 százalékkal csökkenhet még az importtilalom visszavonása esetén is.

„Ez egy felesleges kísérlet volt” – mondta. „A rizs műtrágyázásának ideje lejárt, és a termés nem fog helyreállni. Ráadásul a világpiaci árak több mint kétszeresére emelkedtek, és nincsenek beszállítók”.

Weerahewa szerint Srí Lanka gyenge devizatartalékai, amelyek október végére 2,27 milliárd dollárra csökkentek, akadályozzák az importot. Elmondta, hogy a rizstermés várhatóan legalább 2022 második negyedévéig nem fog helyreállni.

Namal Karunaratne, az All Ceylon Farmers Federation, az ország legnagyobb, ellenzéki párthoz kötődő gazdálkodói csoportja szerint a gazdáknak nem sok enyhülést hoz majd a szigorítás enyhítése.

„A műtrágyatámogatás megtagadásával a kormány megteremtette a magas árak előszobáját. Az egyetlen nyertes a magánszektor műtrágyaimportáló vállalatai” – mondta.
Forrás: reuters.com