A Kalifornia Egyetem kutatói a Nutriens folyóiratban közölték eredményeiket. Azt vizsgálták, mi történik, ha egy hónapon keresztül napi 220 gramm szőlőt fogyasztunk. Eredményeik szerint szignifikánsan nőtt a bélbaktériumok változatossága, ami kedvezően hat az egészségünkre. Emellett csökkent a vér koleszterinszintje és az epesav mennyisége is, ami közrejátszik a lebontásában.

A bélbaktériumok változatossága egyértelműen nőtt az egy hónapos szőlőkúra hatására, és különösen jó hír, hogy több lett az Akkermansia muciniphila baktériumból is, amely a cukor- és zsírbontásban játszik jelentős szerepet, valamint felelős a bélfalak épségéért, ezáltal visszaszorítja a gyulladásokat. Ezt a napjainkban a kutatások fókuszában lévő hasznos baktériumot úgy is szaporodásra bírhatjuk, ha a szőlő mellett rendszeresen fogyasztunk diót, vörösáfonyát és fekete teát.
A koleszterinszint 6,1 százalékkal csökkent a vizsgálat végére, ezen belül a károsnak tekintett LDL koleszteriné 5,9 százalékkal. Az epesavak mennyisége 40,9 százalékkal lett kevesebb.
Mindezek megerősítik a szőlő kedvező hatásáról szóló ismereteinket, illetve kiegészítik a bélflóra változatosságának növelésével, ami immunrendszer támogatásán keresztül az egészségünk alapja..