Back to top

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A kormány szerint körülbelül 20 millióan csatlakoztak az "új gazda" mozgalomhoz, akik közül néhányan több millió követővel rendelkeznek a közösségi médiában, miközben életmódjukról posztolnak
A kormány szerint körülbelül 20 millióan csatlakoztak az "új gazda" mozgalomhoz, akik közül néhányan több millió követővel rendelkeznek a közösségi médiában, miközben életmódjukról posztolnak
Fotó: pixabay
A 33 éves férfi ezért mindent beleadott, hogy szó szerint gyökeret eresszen egy új életben, a „vissza a farmra” mozgalom részeként, amelyben fiatal kínai szakemberek kilépnek a mókuskeréből egy természetesebb életmód egyszerű örömeiért.

„Az olyan emberek, mint én, nem érzik, hogy az anyagi kényelem ösztönözné őket, és legbelül elégedetlenek maradunk”

– mondja Hu. Elkezdünk gondolkodni: mi az életem célja? Minek élek?"

Sok szempontból ez a visszatérés ahhoz, ami egykor volt. A XX. század előtt Kína évezredekig elsősorban agrárország volt. A kormányzó kommunista párt azonban évtizedek óta ösztönözte az urbanizációt és a növekvő városokba való migrációt egy modernebb, fogyasztóközpontú gazdaság felépítése érdekében.

Az „új gazdák” számára a mezőgazdaság az egészséges, békés és fenntarthatóbb életről szól
Az „új gazdák” számára a mezőgazdaság az egészséges, békés és fenntarthatóbb életről szól
Fotó: pixabay
Napjainkban kínai fiatalok millióit egyre kevésbé motiválja a modern társadalomra jellemző hosszú munkaidő és csekély fizetés, a városok zsúfoltsága és a magas megélhetési költségek, ezért elmenekülnek, hogy új életet kezdjenek.

„Kívül boldog, de belül üres”

Hu, aki olyan francia cégek marketingjében és ellátási láncaiban dolgozott, mint a L'Oreal vagy a Decathlon, azt mondja, hogy karrierje során "kívül boldognak tűnt, de belül üresnek érezte magát".

Most növényvédőszer- és műtrágyamentes édesburgonyát, hosszú babot és egyéb növényeket termeszt hozzá hasonló barátaival egy bérelt földterületen, Chongmingon, egy nagy, elsősorban mezőgazdasági szigeten Sanghaj külvárosában.

Alig tudja visszatartani az örömét, miközben édesburgonyát emel ki a talajból.

A kormány szerint körülbelül 20 millióan csatlakoztak az "új gazda" mozgalomhoz, akik közül néhányan több millió követővel rendelkeznek a közösségi médiában, miközben életmódjukról posztolnak.

Az ország vezetése is felismerte a technológiában és az üzleti életben jártas szakemberek mezőgazdaságba áramlásának lehetséges előnyeit,

amelynek képviselői új ötleteket és lelkesedést visznek a még mindig nagyrészt a régi mezőgazda-generáció által meghatározott agrárszektorba, emiatt pénzügyi és politikai támogatást ígért a mozgalom számára.

Stresszmentes, fenntartható életmód

Az „új gazdák” számára, amelyin a 34 éves Liang Funa, a mezőgazdaság az egészséges, békés és fenntarthatóbb életről szól.

A volt hirdetési vezető kiégettnek érezte magát a túl sok munkaidő és az egészségtelen életmód miatt.

"Nemzedékünk óriási nyomás alatt van, és az emberek, akik városokban maradnak, nem sok más választási lehetőséget látnak

- mondta. A körülöttük élők folyamatosan arról beszélnek, hogy házat vagy autót vásárolnak, vagy házasodnak, mintha csak ennyi lenne a siker mércéje, és nem is létezne más útja."

Valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére is hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez
Valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére is hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez
Fotó: pixabay
Liangnak, aki három éve költözött Chongmingba, gyorsan meg kellett tanulnia a kertészetet, miközben többletbevételért online mellékmunkát végzett. De az élete mára viszonylag stresszmentes, és rájött, milyen kevés fogyasztási cikkre van szüksége valójában.

Mivel csak a saját biozöldségeit eszi, egészségesebbnek érzi magát és kevesebbet kell orvoshoz fordulnia. Más kérdés, hogy a szülei értetlenül állnak, és úgy vélik: "visszafelé halad". Ez azonban őt nem igazán zavarja, és éppen egy tanya hosszú távú bérletéről tárgyal a vidéki Zhejiang tartományban, Sanghaj közelében.

Reméli, hogy tavasszal vetheti el első termését.

"Kiléptem a komfortzónámból egy ismeretlen és bizonytalan helyre, amely óriási, mély változás volt”

- mondta.

Vidékre rohannak a rohanás elől

A magyar lakosság köréből ma többen költöznének kistelepülésre, mint nagyvárosba
A magyar lakosság köréből ma többen költöznének kistelepülésre, mint nagyvárosba
Fotó: pixabay
A kínai társadalmi folyamat összecseng azzal, ami a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. nagymintás, hatvanezer fős vidékkutatásából derült ki november elején. A kormány megbízásából végzett vizsgálat célja az volt, hogy feltérképezze a magyar vidék településeinek megítélését és az ország valamennyi területén élő lakosság helyzetét, a kormányzati és uniós fejlesztési programok hatásait, valamint a vidék népességmegtartó erejét. A felmérésből a többi közt kiderül, hogy

a magyar lakosság köréből ma többen költöznének kistelepülésre, mint nagyvárosba, illetve, hogy sokkal pozitívabb a véleményük a vidékről, mint azt előzetesen várni lehetett.

Ahogy dr. Pillók Péter, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Társadalomtudományi Kutatócsoportjának igazgatója fogalmazott, egyre többen „rohannak vidékre a városi rohanás elől.” 

Forrás: 
euronews.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.