Back to top

Kiválasztották a világ legjobb sajtját

Már tudjuk, hogy melyik a világ legjobb sajtja. Az idei sajtvilágversenyen (World Cheese Awards) egy spanyol kecskesajt vitte el a pálmát, amelyről bírálói azt állították, maga a szerelem.

A harminc éves múltra visszatekintő World Cheese Awards idei versenyére több, mint 4000 nevezés érkezett 40 országból De csak egyetlen győztese lehet, amely elnyeri a zsűri döntése alapján a 2021-es év legjobb sajtja címet.

Ez az Olavidia kecskesajt, lett, amely maga a szerelem, mondták a bírálók.
Fotó: WCA fotó

A nemzetközi sajtverseny rangos esemény, amely a világ minden tájáról összegyűjti a sajttermelőket és a sajtok szerelmeseit. Az idei rendezvény egy év szünet után tért vissza, a verseny helyszíne pedig a spanyolországi Oveido városa volt.

A verseny győztese a spanyol Quesos y Besos gyártó által készített Olavidia kecskesajt, - Az Olavidia sajt megjelenése húsos, csábító, puha, meleg és hihetetlenül megnyugtató. Ez valami teljesen új. Ez más, mint a többi" - mondta Jason Hinds, az egyik bíró.

Az Olavidia sajtot teljes egészében kézzel készítik lassan pasztőrözött kecsketejből . Négyzet alakú tejsavas koagulációs sajt, amelyet szenet tartalmazó formákkal érleltek. Fehér penészhéja van, alatta hamubevonat található, ami vizuálisan nagyon feltűnő, nem csak a kéregnek, hanem a sajt közepén áthaladó ehető hamuvonalnak is köszönhető. Tizenöt-húsz napig érlelik.

Intenzív ízű sajt, ahol a tejes ízek dominálnak némi diós jegyekkel.

Az Olavidia egy kis családi vállalkozásban készül, amely mindössze öt éve foglalkozik sajtkészítéssel. A Quesos y Besos tagjai nem számítottak ilyen magas elismerésre. Elmondták, hogy a család négy generáció óta foglalkozott kecsketejjel, tejértékesítéssel és kecskesajt készítéssel . A családi

Fotó: WCA fotó
hagyomány fiatal házaspárként örökölték,

de az élet más utakon és városokon keresztül vezette őket, mígnem 2016-ban visszatértek a szülőföldjükre, Andalúziába. Szerettek volna újra kapcsolatba lépni a vidéki élettel, és meg akarták tanítani gyermekeiknek mindazt, amit gyerekkorukban tudtak.

A malagai kecskék Jaén déli felföldjén legelnek, egy csodálatos vidéki területen, ilyen körülmények között a kecskék kivételes minőségű tejet adnak, amiből különféle kézműves sajtokat készítenek.

John Farrand, elmondta, hogy nagy elégedettség és öröm, hogy ez az eredmény egy kis családi vállalkozás számára nagyszerű karrier előtt nyitotta meg az ajtót.

A World Cheese Awards-ot három évtizeddel ezelőtt azért hozták létre, hogy elismerjék a kis kézműves sajtkészítők nagyszerű munkáját. - Nagy öröm számomra, hogy egy apró családi vállalkozás nyerte el a legmagasabb elismerést. Elképesztő teljesítmény a világ minden tájáról érkező négyezer pályázat között megjelenni. A Quesos y Besos Olavidia mindent tudott: lenyűgöző megjelenés, nagyszerű aroma, hihetetlen textúra és mindenekelőtt eredetiség" – mondta John Farrand. a versenyt rendező The Guild of Fine Food vezérigazgatója.

A világ legjobb sajtját egyébként a spanyol üzletekben 25 dkg-os kiszerelésben 10, 30 Euróért lehet megvásárolni .

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács lett a Tejipari Hírlap kiadója

Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak.

Fekete gyémánt

A franciaországi Vaucluse megyében öt szarvasgomba-termesztő nemrégiben létrehozta az első közös szarvasgombamárkát. A Le Diamant Noir du Vaucluse (Vaucluse fekete gyémántja) márka szavatolja a szarvasgomba francia eredetét, frissességét és növényvédőszer-mentességét.