Back to top

A Magyar Bankholding együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel

A Magyar Bankholding határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel. Magyarország második legnagyobb bankcsoportja kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációk edukációjára, az egyetemekkel történő szakmai partnerkapcsolatok kiépítésére, a pénzügyi tudatosság fejlesztésére és az agrárszakma népszerűsítésére.

2020. december 15-én kezdte meg működését a Magyar Bankholding Zrt., amely a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúziójának megvalósítását célozza. Ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre.

A szervezet a piacgazdaság megfelelő működésének, fejlődésének alapfeltételeként tekint a kiemelkedő színvonalú felsőfokú végzettséggel rendelkező munkaerő képzésre, amelyet döntő mértékben az egyetemi oktatás határoz meg.

A Magyar Bankholding széles körű szakmai kapcsolatrendszerén keresztül, valamint a banki, pénzügyi, agrár- és egyéb területeken tevékenykedő szakértői csapatai segítségével aktívan részt kíván venni a jövő generációjának képzésében és az egyetemi digitalizációs fejlesztésekben. Ezen törekvéseihez a bankcsoport kiváló partnerre talált a dinamikusan fejlődő és képzéseit folyamatosan megújító Széchenyi István Egyetemben.

Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője, dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja, dr. Baranyi Péter Zoltán, az egyetem rektora és dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja
Simon Attila, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője, dr. Szalka Éva, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja, dr. Baranyi Péter Zoltán, az egyetem rektora és dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja
Fotó: Széchenyi István Egyetem

A november 18-án dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding igazgatósági elnöke, Vida József, a Magyar Bankholding vezérigazgatója, illetve dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, dr. Baranyi Péter Zoltán, az egyetem rektora, valamint dr. Kovács Zsolt, az intézmény  kancellárja által aláírt megállapodás értelmében a Magyar Bankholding szakmailag erősíti és támogatja az egyetemi kutatásokat, a digitalizációs és robotizációs fejlesztési törekvéseket, valamint az agrárszakmai és a gyakorlatorientált hallgatói képzést. Segíti továbbá az egyetemet a meglévő és újonnan megjelenő, a bankszektor számára fontos képzések, tantervek és akkreditációs folyamatok kialakításában. A felek a közös munka során szem előtt tartják a célt, hogy az egyetemről hatékonyan és azonnal alkalmazható ismeretekkel rendelkező munkavállalók kerülhessenek ki a munkaerőpiacra.

A felek célja a kölcsönös bizalmon alapuló, kétoldalú kapcsolatok kiépítése és fenntartása. Az együttműködés szerves részét képezi továbbá, hogy

egymás számára részvételi lehetőséget biztosítanak szakmai-tudományos rendezvényeken, valamint segítik egymást nemzetközi kapcsolataik ápolásában, bővítésében és az ezekből adódó szakmai ismeretek, tapasztalatok közös hasznosításában.

A győri Széchenyi István Egyetem Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye: a kilenc karon magas színvonalú szakmai munka és oktatás, tudományos kutatás zajlik. Az egyetem az átalakuló magyar felsőoktatás mintaértékű modelljét kívánja létrehozni. Nemcsak Győrnek, hanem a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének is szellemi központjává vált az intézmény. Agrárszakmai képzése is figyelemreméltó, több magyarországi agrárminiszter végezte tanulmányait az egyetem falai között. A Mosonmagyaróváron található Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar jelentős hangsúlyt fektet a tradíciók ápolására és az egyetemen végzett körülbelül 2000 gazdászból álló közösség összekovácsolására, informális hálózatot kialakítva.

Forrás: 
Széchenyi István Egyetem

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

A hazai génmegőrzés páratlan érték

Az őshonos haszonállatok és növények hazai génmegőrzése világviszonylatban is kiemelkedő – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Intézetének Baromfitelepén, a megújult központi épület mai átadásán. A korszerűsítésre 163 millió forintos állami támogatással került sor.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.