0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.

Amerikai orvosok egy 60 éves férfi esetéről számoltak be, akinek három hónapon belül megszűnt a krónikus migrénje, miután áttért a zöldségekben gazdag növényi alapú étrendre. A férfinak, aki 12 és fél éven át gyakori migrénnel küzdött, azt tanácsolták, hogy kövesse a Low Inflammatory Foods Everyday (LIFE) diétát. Ez olyan ételek fogyasztását javasolja, mint a spenót, a kelkáposzta, a mángold, a rukkola, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és az egészséges zsírok, például az olívaolaj.

A migrén világszerte több mint egymilliárd embert érint, egyoldalú, lüktető fejfájásként jellemezhető, amely 4 és 72 óra között tarthat. A bénító fejfájást gyakran kíséri fény- és hangulatérzékenység.

A tanulmány szerzői szerint két hónapon belül a férfi migrénjének gyakorisága a havi 18-24 fejfájásról mindössze egyre csökkent, és abbahagyhatta a migrén elleni gyógyszerek szedését. Három hónap elteltével azt tapasztalta, hogy elmúltak a migrénes fájdalmai. A tanulmány szerint ezek az eredmények messze meghaladják a migrén elleni gyógyszeres kezeléseket, amelynek célja a migrén havi gyakoriságának több mint 50%-os csökkentése.

Az orvosok azt is megállapították, hogy az eredmények kiállták az idő próbáját, mivel a beteg folytatta a növényi alapú étrendet, és már több mint hét éve migrénmentes. „Tudomásunk szerint ez a tanulmány a krónikus migrén leghosszabb sikeres kezeléséről számolt be, amelyet eddig kizárólag étrendi beavatkozással értek el „– írták a szerzők.

Mielőtt a férfi elkezdte a LIFE-diétát, kipróbálta a napi migrén elleni gyógyszeres kezelést, az eliminációs diétát, a meditációt és a jógát is.

Az esetről a BMJ Case Reports című folyóiratban számolt be Dr. Brittany Marie Perzia, a Stony Brook Egyetem munkatársa, Dr. joshue L Dunaief, a Pennsylvania Egyetem munkatársa és Dr. David M Dunaief, egy New York-i magánpraxis munkatársa.

A beteg, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a jelentésben azt írta, hogy a krónikus migrén szinte lehetetlenné tette fotós munkáját. „Mielőtt megváltoztattam az étrendemet, havonta hat-nyolc migréntől szenvedtem, amelyek mindegyike közel 72 órán át tartott. A mindennapjaimat az töltötte ki, hogy vagy migrénem volt, vagy épp lábadoztam egyből” – közölte. Elmondta, hogy a tápanyagdús, növényi alapú étrend elkezdésének első hónapjában képes volt abbahagyni mindkét migrén elleni gyógyszerének a szedését, amelyekre korábban rendszeresen szüksége volt. „Már nem is emlékszem, mikor fájt utoljára a fejem” – folytatta. A férfi hozzátette, hogy az asztmája is drámaian javult, mióta megváltoztatta az étrendjét, és a koleszterinszint-gyógyszereit is le tudta állítani.

Ugyanakkor a szerzők további kutatásokat javasolnak a teljes értékű növényi alapú étrend migrénben szenvedő betegekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Forrás: independent.co.uk