Back to top

Fehérje a kohóból: kínai kutatók takarmányt állítanak elő szén-monoxidból

A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia (CAAS) Takarmánykutató Intézete azt állítja, hogy a pekingi Shoulang Biological Technology-val együttműködve egysejt-fehérjét (single cell protein) hoztak létre a gázos fermentációs folyamat felgyorsításával. A Clostridium autoethanogenum nevű fehérjét a kínai mezőgazdasági minisztérium engedélyezte állati takarmányban való felhasználásra.

Spirulina alga - a legismertebb egysejt-fehérje
Spirulina alga - a legismertebb egysejt-fehérje
Fotó: pixabay.com
A China Daily tudósításában az áll, hogy a Clostridium autoethanogenum, vagyis a szén-monoxidból átalakított új típusú takarmányfehérje-forrás fokozatosan helyettesítheti a szójafehérjét, amelynek nagy részét Kína más országokból szerzi be.

Hat év kutatás után sikerült három fő nyersanyagból, szén-monoxidból, szén-dioxidból és ammóniát tartalmazó vízből bioszintetizálni az egysejt-fehérjét. Xue Min, a CAAS Takarmánykutató Intézet kutatója szerint az új fehérjéből 10 millió tonna 28 millió tonna import szójababnak felel meg, és 250 millió tonna szén-dioxid kibocsátását csökkentheti.

Mint ismert, Kína a világ legnagyobb takarmánytermelője és fogyasztója. Huang Qingsheng, a Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztériumának takarmányokért felelős tisztviselője elmondta, hogy a kínai állatállomány évente 400 millió tonna takarmányt fogyaszt el.

"A Kínában felhasznált takarmány 70 millió tonna fehérjét tartalmaz, amelynek 60 százaléka import szójababból származik"

A Feedstrategy.com a Global Timesra hivatkozva azt írja: „A fehérje természetes szintézise összetett genetikai expressziót, biokémiai szintézist és egyéb tényezőket foglal magában, miközben az anyag és az energia konverziós hatékonysága viszonylag alacsony, és a végső felhalmozott fehérjetartalom sem magas.”

A jelentések szerint további kutatásokra van szükség a tömegtermelés eléréséhez.

Az alga ma is ismert fehérjeforrás
Az alga ma is ismert fehérjeforrás
Fotó: pixabay.com
Világszerte több vállalat is dolgozik egysejtű fehérjék kifejlesztésén. Áprilisban egy webináriumon hat vezető egycellás gyártó vezetői ismertették a jövőre vonatkozó terveiket: a The Scoular Co., a NovoNutrients, az Unibio és a Calysta mind tervezi a termékbevezetést vagy az új kereskedelmi méretű termelést.

A kínai lap tudósítása szerint a technológiát Pekingben a 13. ötéves terv időszaka (2016–2020) során Kínában született tudományos és technológiai innovációs eredményeket bemutató kiállításon is bemutatták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Irán világelső lesz az almaexportban?

Irán hamarosan világelső lehet a friss almaexportban, ezt mutatják az előző évi termelési és export adatok.

Téli olimpia: kizárólag műhavon

Az ötkarikás játékok történetében először történik meg, hogy a téli sportversenyeket mesterségesen előállított havon rendezik meg. Természetes hó nem lesz, és ez esetben nem a klímaváltozás a felelős ezért: a helyszínen ugyanis máskor is nagyon ritkán esik a hó. Akkor miért rendez Kína téli játékokat?

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Kergemarhakór miatt újra nehéz helyzetben a kanadai állattartók

Kína és a Fülöp-szigetek felfüggesztette a kanadai marhahús importját, mivel Kanadában decemberben szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmával (BSE) fertőzött tehenet találtak - közölte a kanadai mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

Harapnivaló jövő

Több ezer hektárral nőhet, de hosszú távon akár meg is duplázódhat a hazai borsótermesztés területe, ha megvalósulnak az élelmiszergyártó innovátor Creaveg Zrt. tervei. A tavaly alapított magyar tulajdonú társaság olyan húshelyettesítő, növényi protein alapú termékcsaláddal nyitott be a piacra, amely nemcsak beltartalmában, hanem textúrájában is „húsként viselkedik".

Megduplázzák a talajtakaró növények vetésterületét az Egyesült Államokban

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium idén indított programjának célja, hogy 2030-ra több, mint 12 millió hektáron vessenek a gazdák talajvédő, talajjavító takarónövényeket a klímaváltozás elleni harc jegyében.

Sertéságazat - drámai fél évre számíthatunk

Szakértők szerint még az is elképzelhető, hogy nyárra sertéshúsból hiány lesz, hisz minden jelentős sertéstermelő ország visszafogta a termelést. Hazánkban már számos termelő hagyott fel a sertéstartással, de még mindig azt prognosztizálják, hogy minden negyedik-ötödik sertéstartó hagyja abba a termelést.

Légből kapott fehérje

Mi lenne, ha egyszerűen a levegőből tudnánk fehérjéket előállítani, növénytermesztés vagy állattenyésztés nélkül? Talán meglepően hangzik, de egy finn élelmiszeripari startup cég, a Solar Foods pontosan ezt teszi.

Titkos fehérjeforrás, amit a kardiológusok ajánlanak

A tejet az erős csontokhoz, a csirkemellet az erős izmokhoz, a zöldséget pedig az erős emésztőrendszerhez társíthatjuk. De milyen élelmiszerek tesznek jót a szív egészségének? A szív egészsége létfontosságú az általános egészség szempontjából. A szívbarát életmód (beleérve az étrendet is) segíthet csökkenteni a súlyos és néha halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.