Back to top

Fehérje a kohóból: kínai kutatók takarmányt állítanak elő szén-monoxidból

A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia (CAAS) Takarmánykutató Intézete azt állítja, hogy a pekingi Shoulang Biological Technology-val együttműködve egysejt-fehérjét (single cell protein) hoztak létre a gázos fermentációs folyamat felgyorsításával. A Clostridium autoethanogenum nevű fehérjét a kínai mezőgazdasági minisztérium engedélyezte állati takarmányban való felhasználásra.

Spirulina alga - a legismertebb egysejt-fehérje
Spirulina alga - a legismertebb egysejt-fehérje
Fotó: pixabay.com
A China Daily tudósításában az áll, hogy a Clostridium autoethanogenum, vagyis a szén-monoxidból átalakított új típusú takarmányfehérje-forrás fokozatosan helyettesítheti a szójafehérjét, amelynek nagy részét Kína más országokból szerzi be.

Hat év kutatás után sikerült három fő nyersanyagból, szén-monoxidból, szén-dioxidból és ammóniát tartalmazó vízből bioszintetizálni az egysejt-fehérjét. Xue Min, a CAAS Takarmánykutató Intézet kutatója szerint az új fehérjéből 10 millió tonna 28 millió tonna import szójababnak felel meg, és 250 millió tonna szén-dioxid kibocsátását csökkentheti.

Mint ismert, Kína a világ legnagyobb takarmánytermelője és fogyasztója. Huang Qingsheng, a Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztériumának takarmányokért felelős tisztviselője elmondta, hogy a kínai állatállomány évente 400 millió tonna takarmányt fogyaszt el.

"A Kínában felhasznált takarmány 70 millió tonna fehérjét tartalmaz, amelynek 60 százaléka import szójababból származik"

A Feedstrategy.com a Global Timesra hivatkozva azt írja: „A fehérje természetes szintézise összetett genetikai expressziót, biokémiai szintézist és egyéb tényezőket foglal magában, miközben az anyag és az energia konverziós hatékonysága viszonylag alacsony, és a végső felhalmozott fehérjetartalom sem magas.”

A jelentések szerint további kutatásokra van szükség a tömegtermelés eléréséhez.

Az alga ma is ismert fehérjeforrás
Az alga ma is ismert fehérjeforrás
Fotó: pixabay.com
Világszerte több vállalat is dolgozik egysejtű fehérjék kifejlesztésén. Áprilisban egy webináriumon hat vezető egycellás gyártó vezetői ismertették a jövőre vonatkozó terveiket: a The Scoular Co., a NovoNutrients, az Unibio és a Calysta mind tervezi a termékbevezetést vagy az új kereskedelmi méretű termelést.

A kínai lap tudósítása szerint a technológiát Pekingben a 13. ötéves terv időszaka (2016–2020) során Kínában született tudományos és technológiai innovációs eredményeket bemutató kiállításon is bemutatták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Az unió legnagyobb gabonatermése megúszta az extrém hőséget

Franciaországban a múlt héten a hőmérséklet elérte a 40 fokot, de a mezőgazdasági miniszter beszámolója szerint a forróság már nem okozott komoly károkat az idei gabonatermésben - még a tavaszi aszállyal kombinálva sem.

Nincs okuk idegeskedni - Működőképes üzleti modell az állattenyésztésben

Juhászattal, brojlercsirke-neveléssel és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik az Agrowitt Kft. a Komárom-Esztergom megyei Kecskéden. Bár az áremelkedést elsőként azok érzik meg, akik alapanyag-termelésből élnek és a költségeiket csak nagyon lassan tudják érvényesíteni, Wittmann Antal tulajdonos szerint nincs okuk aggodalomra.

Biostimulátorok búzában

A mai gazdasági körülmények között még nagyobb jelentőségű, hogy milyen vetőmag kerül a földbe, mondták egybehangzóan az Isterra Magyarország Kft. és a UPL Hungary Kft. szakemberei Tarcsapusztán, a Szentlőrinci Szolanum Kft. szántóján rendezett bemutatón.

Szereti a hattyúkat? Akkor ne etesse őket!

Se a többi vízimadarat - erre kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Só-Bors Tanya a Zselic ölelésében - Cél a húsjellegű magyartarka törzsállomány kialakítása

Kettős hasznosítású állománynak indult, ám húshasznú magyartarka törzstenyészet lett belőle. Az idei állattenyésztési kiállításokon, Hódmező­vásárhelyen és Kaposváron is megcsodálhatjuk majd a Só-Bors Tanya kiváló sajátteljesítményt is felmutató, értékes tenyészbikáit. Sőt, pár éven belül talán már a termékeikkel is találkozhatunk a somogyi üzletekben, piacokon.

Az egészséges táplálkozás a megfelelő élelmiszerekkel kezdődik

Az egészséges vagy olcsó táplálkozás ősi vitája napjainkban nagyobb kihívást jelent, mint valaha, mivel az élelmiszerárak továbbra is az inflációval együtt emelkednek, így sok brit az egészséges táplálkozást inkább háttérbe szorítja.

A ketchup is az éghajlati válság áldozata lehet

Az éghajlati válság egy olyan termék elérhetőségét is befolyásolhatja, amelyet jelenleg szinte minden bolt polcain megtalálunk. A tudósok azt jósolják, hogy a ketchup készítéséhez használt paradicsom termése a következő tíz évben a felére csökkenhet.

A háziméhek táplálkozásában kiemelt szerepe van a megfelelő zsírsavaknak

Egy kutatócsoport a lipidek háziméhekre kifejtett hatását vizsgálta. Kiderült, hogy a méhek táplálékában jelentősége van a többszörösen telítetlen zsírsavak (omega 6:3) kiegyensúlyozott jelenlétének.