Back to top

Fehérje a kohóból: kínai kutatók takarmányt állítanak elő szén-monoxidból

A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia (CAAS) Takarmánykutató Intézete azt állítja, hogy a pekingi Shoulang Biological Technology-val együttműködve egysejt-fehérjét (single cell protein) hoztak létre a gázos fermentációs folyamat felgyorsításával. A Clostridium autoethanogenum nevű fehérjét a kínai mezőgazdasági minisztérium engedélyezte állati takarmányban való felhasználásra.

Spirulina alga - a legismertebb egysejt-fehérje
Spirulina alga - a legismertebb egysejt-fehérje
Fotó: pixabay.com
A China Daily tudósításában az áll, hogy a Clostridium autoethanogenum, vagyis a szén-monoxidból átalakított új típusú takarmányfehérje-forrás fokozatosan helyettesítheti a szójafehérjét, amelynek nagy részét Kína más országokból szerzi be.

Hat év kutatás után sikerült három fő nyersanyagból, szén-monoxidból, szén-dioxidból és ammóniát tartalmazó vízből bioszintetizálni az egysejt-fehérjét. Xue Min, a CAAS Takarmánykutató Intézet kutatója szerint az új fehérjéből 10 millió tonna 28 millió tonna import szójababnak felel meg, és 250 millió tonna szén-dioxid kibocsátását csökkentheti.

Mint ismert, Kína a világ legnagyobb takarmánytermelője és fogyasztója. Huang Qingsheng, a Mezőgazdasági és Vidéki Ügyek Minisztériumának takarmányokért felelős tisztviselője elmondta, hogy a kínai állatállomány évente 400 millió tonna takarmányt fogyaszt el.

"A Kínában felhasznált takarmány 70 millió tonna fehérjét tartalmaz, amelynek 60 százaléka import szójababból származik"

A Feedstrategy.com a Global Timesra hivatkozva azt írja: „A fehérje természetes szintézise összetett genetikai expressziót, biokémiai szintézist és egyéb tényezőket foglal magában, miközben az anyag és az energia konverziós hatékonysága viszonylag alacsony, és a végső felhalmozott fehérjetartalom sem magas.”

A jelentések szerint további kutatásokra van szükség a tömegtermelés eléréséhez.

Az alga ma is ismert fehérjeforrás
Az alga ma is ismert fehérjeforrás
Fotó: pixabay.com
Világszerte több vállalat is dolgozik egysejtű fehérjék kifejlesztésén. Áprilisban egy webináriumon hat vezető egycellás gyártó vezetői ismertették a jövőre vonatkozó terveiket: a The Scoular Co., a NovoNutrients, az Unibio és a Calysta mind tervezi a termékbevezetést vagy az új kereskedelmi méretű termelést.

A kínai lap tudósítása szerint a technológiát Pekingben a 13. ötéves terv időszaka (2016–2020) során Kínában született tudományos és technológiai innovációs eredményeket bemutató kiállításon is bemutatták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stratégiai fontosságú minden beruházás és fejlesztés

„A jövőben olyan magyar agráriumra van szükség, amely hatékonyan, biztonságosan és hosszú távon képes kiszolgálni elsősorban a magyar lakosságot, és ezt követően a megnövekedett külföldi igényeket az exporton keresztül. Stratégiai fontosságú tehát minden olyan beruházás és fejlesztés, amely közvetlen vagy közvetett módon hozzájárul a mezőgazdaság teljesítményének, kibocsátásának növeléséhez” – hangzott el Fábiánsebestyénben.

Nagy állományok fejése – még mindig a karusszel a nyerő

Jászladányban, a Jászföld Zrt. tehenészeti telepén jártunk. Az 1200-as holstein-fríz telepi létszámból 1030-1040 tehenet fejnek. Az út túloldalán levő istállóban növendékek és szárazon álló tehenek élnek. Összesen 2450 szarvasmarha található a telepen, a számuk a tervek szerint a jövőben tovább növekszik. A cél a legalább kétezres fejőstehén-létszám, amit az új fejőház kapacitása is elbír.

„Imádkozzunk esőért!”

Lényegesen magasabbak a tavaszi vetésű szemes kukorica, napraforgó és szója vetésterületei az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára – tájékoztatott Nagy István agrárminiszter.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

Baromfiipar: Sötétben tapogatózunk

Nem emlékszem olyan időszakra a magyar baromfiágazat történetében, amikor annyi baj és gazdasági hatás érte volna az ágazatot, mint az elmúlt másfél-két évben. Vegyük sorba, mik voltak ezek a hatások, milyen következményeik voltak és vannak, és vizsgáljuk meg, van-e, s ha van, akkor merre lehet a kiút a jelenlegi válságos helyzetből!

Indul a csibeszezon

Van jó minden rosszban, tartja a mondás. Sokan vitatkoznak ezzel a megállapítással, ám az tény, hogy amikor 2020 tavaszán ezt a régiót is elérte a pandémia, a határok lezárása miatt a csirke előnevelésével foglalkozó kárpátaljai gazdák nagy része nem tudta beszerezni a keltetéshez szükséges tojást.

Bukhatja a brit sertéshúst a Tesco, ha nem hajlandó többet fizetni

Nagy-Britanniában a sertéstenyésztők arra figyelmeztetik a Tesco-t, hogy ha nem fizet többet a sertéshúsért, elveszítheti a brit beszállítóit.

Vészhelyzeti stratégia II.: Újdonságok a szudánifű világában

A szűkös tömegtakarmány-bázis és az emészthető rost hiányának pótlása egynyári növénnyel nehéz feladat. A szudánifű egy „sokfunkciós” növény, készíthető belőle szilázs, széna és akár háromszori kaszálása is lehetséges. Emellett gyors segítséget jelent, mivel május elején való vetésével már június végén betakarítható. Azt mondják, kétszer ad, aki gyorsan ad. A szudáni fű igazi segítség a bajban.