Back to top

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

Mint Ondré Péter, a az AMC ügyvezetője elmondta, az elmúlt években összesen 5,5 millió embert – hazánk lakosságának felét – értek el, s mintegy 80-85 ezer adag ételt kóstoltattak, ezt a 2024-ig tartó kampányban szeretnék tovább fokozni.

A szakember kiemelte, három nyomós oka is van, hogy halat fogyasszunk. Egyrészt a magyar halászat a hazai kultúra elválaszthatatlan része. Áldozzunk egész éves halfogyasztással az ágazat jövője érdekében. Másrészt ne csak az oltottsággal tegyünk az egészségünkért, hiszen a hal az egyik legegészségesebb élelmiszerünk. Harmadrészt azzal is teszünk az ágazatért, ha a HORECA szektort megtépázó pandémia egyensúlyozására több halat fogyasztunk otthon.

Ondré Péter és Lévai Ferenc
Ondré Péter és Lévai Ferenc
Fotó: viniczai

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője kiemelte, az egyiptomi hét csapásból legalább ötöt megélt az ágazat. Nem volt hideg telünk, s nem volt elegendő víz sem. Ugyancsak vízhiánnyal küszködtek tavasszal is.

Lássuk be, víz nélkül haltermelés pedig elképzelhetetlen. A tavaszi 30-35 százalékos vízhiány nyárra – a nagy melegnek, és a csapadékhiánynak köszönhetően – 50 százalékra csökkent.
Fele sem lett meg a szükséges mennyiségnek. Ráadásul a madarak is jöttek, s tizedelték a védtelen halállományt. Ezt csak tetézte az egekbe szökő takarmányár. Amikor pedig megindultak a lehalászások, kiderült, a szokásosnál legalább harmadával kevesebb halat tudnak kivenni a tavakból.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet a szóvivő – a hazai halászok önmérsékletet tanúsítottak, így lesz elegendő hal a karácsonyra a boltokban. A szakember elmondta, nyugaton is hasonló gondokkal küzdenek a halasok, így szinte bármekkora mennyiséget lehetne szállítani. Ám, az örömbe kis üröm is vegyül, hiszen a költségek emelkedése miatt a termelői halárak 20-30 százalékkal lesznek magasabbak.

Hogy a kereskedelmi lánc végén álló fogyasztók mennyiért kapják, erre a halászoknak nincsen ráhatásuk.

Lévai Ferenc hozzátette, az édesvízi halakat már most érdemes beszerezni, hiszen a halhús az otthoni fagyasztást is jól viseli.

A szakember rámutatott, a haltermelésnek van a legkisebb ökológiai lábnyoma. Ráadásul nem csak gazdasági szerepe van, hanem ökológiai jelentőségű, hiszen a tavak pozitív irányban alakítják a mikroklímát, s számtalan vándormadárnak szolgálnak pihenő- és táplálóhelyül. A hazai halgazdaságokat választva a fogyasztók nem csak biztonságos és ellenőrzött halat kapnak, hanem a fenntartható, intenzív gazdaságok a környezetvédelmi szempontokra is figyelnek.

Fotó: viniczai

Az Advent Óbuda Fő téri vásáron 2021. november 26. és december 24. között különféle halfajták elkészítési módjaival, illetve halas különlegességek és egyedülálló ízvilágú halakkal ismertetik meg a látogatókat hétvégén. Emellett hétköznap a kisebbeket gyermekfoglalkoztatóval, halas játékokkal, kézműves foglalkozással, kvízjátékkal várják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Argentínában a jelenlegi esőzések megmenthetik a szezont

Argentína, az egyik legnagyobb gabonaexportőr, az elkövetkező napokban további bőséges esőzésekre számíthat, és valószínűleg az átlagoshoz közeli csapadékos hónap elé néz, ez pedig elengedhetetlen, hogy legalább elfogadható évet tudjon zárni az ország a szója és a kukorica betakarítása után.

Nagy gondot jelent a madárinfluenza Franciaországban

A francia hatóságok 2,5 millió baromfi leölését rendelték el madárinfluenza miatt.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.