Back to top

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

A különböző tejtermékek az étrend fontos részét képezik. A legnépszerűbb tejtermék természetesen a tehéntej és a belőle készült sajtok és joghurtok, de van egy alternatíva, amelyet összetevőiben értékesebbnek tartanak, ez pedig a juhtej.

A juhtejet, ahogy a neve is mutatja, juhokból nyerik.

Leggyakrabban a hegyvidéki területeken fordul elő, ahol a helyi lakosok juhtenyésztéssel és legeltetéssel foglalkoznak, ezért az állatok a természetes táplálék mellett nem kapnak mesterséges szereket.

A juhtej ma már nem olyan népszerű, mint régen. Ez kár, mert a juhtejnek egyedülálló tulajdonságai és kivételes íze van, ami minden belőle készült termékek ízét is egyedivé teszi.

Ami a juhtej jótékony tulajdonságait illeti, elég sok van belőlük.

Először is, a szakértők egyetértenek abban, hogy a juhtej sokkal egészségesebb, mint a tehéntej. Ennek oka az összetételükben mutatkozó jelentős különbségek, amelyek egyértelműen azt mutatják, hogy a juhtejnek nagyobb a tápértéke és kevesebb a káros összetevője, amelyek mindenféle problémát okozhatnak. Az orvosok nem véletlenül ajánlják a juhtejet a tehéntej helyettesítésére azoknak, akik allergiásak az utóbbira.

Ha megnézzük a juhtej összetételét, egyértelmű, hogy az nagyon hasonlít a kecsketejhez. Bár zsírosabb, mint a kecsketej, ezeket a rövid és közepes láncú zsírokat viszont az emberi szervezet sokkal könnyebben emészti. Érdekes, hogy magas zsírtartalma ellenére a juhtejet azoknak ajánlják, akik magas rossz koleszterinszinttel küzdenek.

A tehéntejjel szemben lényegesen könnyebb, emészthetőbb, valamint a juhtejből készült készítmények nem borítják fel a laktózérzékenységgel rendelkezők szervezetét.

Ami nagyon fontos - a juhtej számos A- és E-vitamin forrása is. Ezenkívül gazdag C-vitaminban, B6-vitaminban, B12-vitaminban és más B-csoportba tartozó vitaminokban is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a juhtejben sokkal több kalcium van, mint a tehéntejben. Emellett a nem pasztörizált juhtejből készült termékekben található nagy mennyiségű természetes élő kultúra, amely képes a beleket rendbe tenni.

A nagy arányban előforduló tejes baktériumok életre keltik és védik a bél egészséges mikroflóráját, ezért hasznos azok számára, akik emésztőrendszeri betegségekben szenvednek.

A juhtej a szívproblémákkal és magas vérnyomással küzdőknek is ajánlott, mivel fogyasztása segít csökkenteni azt, és kiegyensúlyozza a szívizom munkáját. Ezenkívül a juhtejet mindazoknak hasznos, akik fizikailag keményen dolgoznak, például a sportolóknak vagy akik nehéz fizikai munkát végeznek . Ennek oka, hogy magas a fehérje- és zsírtartalma, ami könnyen energiává alakítható.

A tehéntej alternatíváját keresők gyakran felteszik a kérdést, hogy a juhtej tartalmaz-e laktózt. A juhtej is tartalmaz laktózt, bár valamivel kevesebbet, mint a tehéntej.

Tápanyagokban gazdag összetételének nyilvánvaló egészségügyi előnyei mellett a juhtejnek számos egyéb felhasználási módja is van, amelyek szintén jótékony tulajdonságainak köszönhetők.

Például népszerű alapanyag a szépségiparban, regeneráló és fiatalító maszkok, krémek, szappanok készülnek belőle. Kiválóan hat a bőrre, és szépen ápolja azt, már az ókorban is használták.

Mivel tejsavat is tartalmaz, mely egy természetes hámlasztó, gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket, miközben a nedvességet a bőr mélyebb rétegeibe juttatja. Ezáltal válik a bőr selymessé, puhává és egészségesen hidratálttá. Mindemellett a juhtej tápláló, fiatalító, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, kiválóan megnyugtatja a sérült, irritált bőrt.

A juhtej és a belőle készült sajtok, túrók ára magasabb, mint a tehéntej termékek, mégis érdemes beiktatni az étrendbe.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

34 éve nem drágult ennyire az élet Spanyolországban

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.

Vakcina a borjúhasmenés megelőzésére

Egy német állategészségügyi vállalat, a Boehringer Ingelheim Animal Health piacra dobta az első borjúhasmenés megelőzésére alkalmas vakcinát, a Fencovis-t.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.

Október elejétől ebzárlat és legeltetési tilalom Békés megyében

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el október 1. és 21. között Békés megye közigazgatási területén a Békés Megyei Kormányhivatal, mert a rókák veszettségének megelőzése érdekében csalétek-vakcinákat helyeznek ki repülőgépes kiszórással - közölte a békési önkormányzat kedden az MTI-vel.

Veszett rókát találtak

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Kifejezetten nyitottak a magyarok a vegán húshelyettesítő termékekre

A magyar lakosság csaknem 30 százaléka kóstolt már növényi alapú, vegán húshelyettesítő terméket, sőt, 5 százalék rendszeresen fogyasztja is – derül ki a Pápai Hús Kft. által a témában készített, reprezentatív kutatásából.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

A 7 legjobb étel az egészséges agyműködés fenntartásához

A kognitív hanyatlás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden kilencedik felnőttből egy érintett. Szerencsére a kutatások szerint számos mindennapi szokás csökkentheti a demenciához hasonló betegségek kockázatát - többek között az, hogy odafigyelünk arra, milyen ételek kerülnek a tányérunkra.