0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Az állami Dióspusztai Angol Telivér Ménes még augusztus legvégén tartotta a nyílt napját, ahol a nagyközönség is megismerhette, illetve akár meg is vásárolhatta a legújabb, tréningbe kerülő yearlingeket. Esti Fény 2018-as Magyar Derby-győzelme, majd Lili 2019-es második helye és Kancadíj-sikere, valamint Cirfandli tavalyi kiváló középtávú eredményei után Shy Boy idei elsősége a Magyar Derbyben újabb lendületet adott a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménes nyílt napjának, ahova nemcsak itthonról érkeztek érdeklődők, hanem több szomszédos országból is.

Évek óta az augusztus végére időzített nyílt napon vezetik fel a ménes saját tenyésztésű és nevelésű másfél éveseit. Ekkor lehetőség nyílik a megvásárlásukra vagy a kibérlésükre. Így ez a nap a ménes életében az egyik, ha nem a legfontosabb esemény.

Bemutatkoztak a yearlingek

Idén összesen 30 másfél éves – 12 mén és 18 kanca – került be a nyílt nap katalógusába.

Egyharmaduk Silver Frost első magyarországi évjáratából származik, akitől azonban most tavasszal születnek utoljára csikók, mert sajnálatos módon elhunyt.

Az augusztus 28-án felvezetett yearlingek közül a második legtöbb, vagyis nyolc Bully Pulpit, a néhány évre bérelt fedezőmén után született. A hasonlóképpen bérelt két másik apa közül Innovatortól három, Move Your Visiontől pedig két másfél évest láthatott a közönség. A tenyészkarrierje végén dióspusztai tulajdonba került, idős Anabaa Blue-tól szintén két lovat vezettek fel. A rövid ideig a ménesben állt és keveset használt Akabának egy utódját láthatták az érdeklődők, illetve vemhesen, külföldről megvásárolt anyakancáktól is bemutattak négy másfél évest, akik a Galileo apaságú Mondialiste-tól, a már első évjáratában Group 1-nyerőt adott sprintertől, Ardad­tól, a szintén Balck Type utódokat adott, tavaly elpusztult Fast Companytól, valamint az egyre eredményesebb Gutaifantól születtek.

A lovak harmada kelt el

A nyílt napon felvezetett 30 yearlingből a helyszínen 11-et vásároltak meg és ötöt kibéreltek.

Újdonságot jelentett, hogy már nemcsak Magyarországról érkeztek vevők, hanem az Ausztriában tréningező és Németország mellett Franciaországban is szívesen futtató Markus Geisler is két lovat vett, vagyis külföldi tréningbe is kerülnek Dióspusztán tenyésztett lovak.

Aki lovat vásárolt, annak legalább 1,5 millió forint plusz áfát kellett ajánlania alapárként. Akik pedig inkább a bérlést választották, azok a vásárlások után megmaradt lovak közül válogathattak, és a versenynyeremény minimum 15 százalékát kitevő bérleti díjjal kellett számolniuk.

Az idei csikók

A ménesbe látogatók az idei kiscsikók egy részét is megnézhették, akik a kisebb szünet után a tenyésztésbe és a ménesbe visszatért Pigeon Catchertől, valamint Silver Frosttól, illetve az első utódaival bemutatkozott Mokarristtól születtek. Rajtuk kívül a tavaly Angliában, vemhesen vásárolt kancák is világra hozták az utódaikat. Ez utóbbiak jövőre várhatóan nagy érdeklődést válthatnak ki, hiszen olyan nemzetközileg is jegyzett ménektől származnak, mint Cityscape (GB), Eqtidaar (IRE), Ulysses (IRE), Ribchester (IRE), Study Of Man (IRE) vagy Land Force (IRE).

Igaz, az is elképzelhető, hogy néhányat közülük már nem Dióspusztán, hanem a nyugat-európai árverések egyikén fognak felvezetni.

A ménes új vezetésének ugyanis nem titkolt célja, hogy Bábolna nevét és tenyészetét középtávon ne csak a régióban, hanem Európa-szerte ismertté és elismertté tegyék.

Bővülő fedezőmén-állomány

Az érdeklődők a ménes fedezőménjeivel is találkozhattak. Az idén 12 éves Pigeon Catcher és a 2014-es születésű Mokarris mellett helyet kapott a Dióspusztán tenyésztett, Overdose apaságú Cirfandli (sm, Overdose–Chiaraluna) is. A 2015-ben született lóval a következő szezontól olyan áron szeretnének fedeztetni, amely vonzó lenne a kisebb és a nagyobb magántenyésztők számára is, hiszen az állami ménes feladatának tartja a teljes magyar telivértenyésztés támogatását is. Emellett a ménesvezetés célja, hogy nemzetközi szinten elismert versenyüzemekben eredményesen futó, jó származású új ménekkel is bővítsék a fedezőmén-állományt a közeljövőben.

Vonczem Gabriella

Forrás: Pegazus