Back to top

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

A kaliforniai Perfect Day cég gombákból olyan tejfehérjét állít elő, amely molekulárisan azonos a tehéntej fehérjével.

illusztráció
illusztráció
Fotó: pixabay

-Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi van a tejben ami azt a hihetetlen sokoldalúságot és tápértéket adja,  ami a növényi alapú tejből hiányzik" - mondta Ryan Pandya, a cég alapító tulajdonosa  az új termék bemutatása kapcsán.

A vegán tejek növényi alapanyagokból, például szójából, zabból, rizsből, mandulából stb.  készülnek, de nem olyan ízűek, mint az eredeti tehéntej.

A Perfect Day a tehéntejben található tejsavófehérje kódoló gént használta fel, és azt egy gombába juttatta be.

Amikor a gomba erjesztő tartályokban növekszik, tejsavófehérjét termel, amelyet aztán megszűrnek és megszárítanak, és por alakban használnak fel, készülhetnek belőle sajtok, joghurtok, és mindenféle olyan termék, amit tehéntejből állítanak elő.  

Az amerikai cég termékei ideálisak azok számára, akik szeretik a valódi tej ízét, ugyanakkor etikai és ökológiai aggályaik vannak. Ez esetben ugyanis nincs szükség hatalmas, hagyományos tehenészetekre ahhoz, hogy ezt a tejet előállítsák. Mivel a gyártási folyamatban nem vesznek részt állatok, a gyártó cég a terméket "vegánbarátnak" nevezi.

illusztráció
illusztráció
Fotó: pixabay

Bár a Perfect Day fehérje nem tartalmaz laktózt, hormonokat és koleszterint, tejallergiások nem fogyaszthatják.

Az így előállított tejfehérje hozzáadásával először fagylaltokat és jégkrémeket dobtak piacra, amit már 2020-ban elkezdtek gyártani és  az Egyesült Államok 5000 üzletében elérhetők.

Az  idén pedig már Hongkong-ban is megkóstolhatták a fogyasztók az újfajta alapanyagból készült fagylaltot.

A Perfect Day jelenleg egy krémsajt-készítményt fejleszt, amely szintén hamarosan megjelenhet az üzletekben.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács lett a Tejipari Hírlap kiadója

Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak.

Francia bagett háború

Franciaországban az infláció a bagett árát is elérte. Az egyik francia élelmiszerlánc befagyasztotta az első számú kedvenc kenyérfélének az árát. A molnárok és pékek felzúdultak.

Elhatárolódtak a minisztertől

Nem nyerte el honfitársai tetszését a spanyol fogyasztásügyi miniszter, Alberto Garzón javaslata, amiben a növényi alapú étrendet próbálta népszerűsíteni. Nemrég egy interjúban arra biztatta honfitársait, gondolják át, mennyi húst esznek, és hogy ez milyen hatást gyakorol a környezetre, különösen ami az ipari méretű marhahústermelést illeti.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.