Back to top

Megvalósult a természetvédelmi célú területkezeléshez szükséges infrastruktúra kialakítása

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a 2014-2020-as Európai Uniós időszakban több pályázatot nyert el a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretein belül. Az elnyert pályázatok közül az egyik legfontosabb a „Magyartarka szarvasmarhával történő természetvédelmi célú területkezelés infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című KEHOP-4.1.0-15-2016-00060 azonosítószámú projekt.

A projektet az Európai Unió 539,39 millió forint vissza nem térítendő támogatással támogatta, közvetlen célja az érintett Natura 2000 területek természetvédelmi helyzetének javítása volt, amit a magyartarka szarvasmarhával történő területkezelés hatékonyságának növelésével, a gyepterületek kezelésének hatékonyabbá tételével, a szarvasmarha állomány jövőbeni fenntartásával és annak növelésével, az ehhez szükséges megfelelő infrastruktúra kialakításával és fenntartásával kívánt Igazgatóságunk elérni. Ezen célok eléréséhez jelentett segítséget a fenti projekt sikeres megvalósítása.

A megvalósult projektelemek segítették és a jövőben is segíteni fogják megszüntetni a gyepek degradációs folyamatait, növekedni fog a gyepek fajkészlete, biológiai sokfélesége.

Három kiemelt beruházási elem valósult meg a korábban említett célok eléréséért:

100 férőhelyes bikaistálló kivitelezése: a meglévő épületrendszerhez csatlakozó istálló kialakításával sikerült javítani a szarvasmarhák téli tartásának minőségét.

állatok nyári szabadtartásához szükséges infrastruktúra fejlesztése: közel 37 kilométer villanypásztor kerítésrendszer kialakítása valósult meg, melyekhez kapcsolódóan 3 helyszínen rétegvíz kutak és itatórendszerek biztosítják a szabadtartásban lévő állatok megfelelő mennyiségű és minőségű itatáshoz szükséges vízellátását, egy további helyszínen pedig a már meglévő rétegvíz kút és itató téliesítése történt meg.

Ezen fejlesztéseken túl pedig 2 további helyszínen hálózati vízről való lecsatlakozások kialakításával sikerült önitatós rendszereket kialakítani szintén a szabadtartásban lévő szarvasmarha állomány itatásának céljából.

természetvédelmi célú gyepkezelés és vagyonkezeléshez szükséges gépek beszerzése: a legnagyobb értékű beruházási elem keretében 16 gép és eszköz került beszerzésre, melyek célja az állatok téli tartásához szükséges takarmányok elkészítése, továbbá a szarvasmarhákkal történő gyepkezelésen túl a természetvédelmi célú gyepkezelés biztosítása és hatékonyabbá tétele.

A pályázat részeként bemutatás- szemléletformálási tevékenység is megvalósult, melynek keretében két különálló helyszínen került kialakításra kilátópont, ahonnan az érdeklődők megtekinthetik a szabadtartásban lévő állatokat, valamint számos helyszínre került kihelyezésre információs tábla is, az állattartásról való tájékoztatás biztosításának érdekében.

A fejlesztés szükségességét az állatokkal és gépekkel kezelt területek nagyságának folyamatos bővülése, valamint a rendelkezésre álló hiányos infrastrukturális feltételek indokolták.

A beruházások 2018 augusztusában kezdődtek és a projekt 2021 decemberében fog zárulni.

A projektről bővebb információt a www.orseginemzetipark.hu oldalon találhatnak. (x)

További információ kérhető:

Dr. Németh Csaba igazgatóhelyettes

Telefonszám: +36 30 280 6877

E-mail: csaba.nemeth@onpi.hu

Forrás: 
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elégedettségi rangsor

A gépi munka mellett a termelés inputanyagai, a vetőmag, a mű­trágya és növényvédő szer költségei teszik ki a növénytermelés ráfordításainak a legnagyobb részét. A legtöbb országban sok milliárdos üzlet a gyártásuk és a forgalmazásuk.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

A Digitális Bemutató Gazdaság díj meghirdetése és a Digitális Szolgáltatók Adatbázisának létrehozása az agráriumban

Új állomásához érkezett a Digitális Agrárakadémia megvalósítása. A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS), melyben meghatározásra került a Digitális Agrárakadémia. A Digitális Agrárakadémia célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, a termelők felkészítése a precíziós agrár-megoldások, a precíziós eszközök és szolgáltatások felhasználására.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

Mindenkinek ajánlott laboratóriumi vizsgálat

A laboratóriumi levélminta-vizsgálatok bizonyos támogatások esetén kötelezőek, és azok a kertészek is hasznos információkhoz jutnak az eredményekből, akiket semmi sem kötelez az elvégeztetésükre. Az elszabadult műtrágyaárak miatt az eddiginél is fontosabb, hogy a kívánt hozamokhoz elegendő, de a szükségesnél nem több tápanyagot adagoljanak a termelők.

Megvette a Yokohama a Trelleborgot

A Yokohama Rubber Company 2,1 mil­liárd euróért felvásárolta a Trelleborg gumigyárat. Az eddig svéd-olasz tulajdonban lévő vállalat olasz ága a Pirelli mezőgazdasági gumiabroncsokat gyártó üzletágából ered, és az évtizedek során a cseh-német tulajdonú Mitas, majd a Maximo Cultor és Interfit gumimárkákat is megvásárolta.

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, már az első képzőintézmények is megvannak

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Június elején NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-mezőfalva

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 1-2-án, több mint 40 hektáros területen várja az agrárszakembereket, agrárdiákokat; az eseményre ezúttal is ingyenes a belépés.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.