Back to top

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

A Bloomberg (üzleti és piaci híreket, adatokat, elemzéseket szolgáltató vállalat) az idei év vége fele vetett egy pillantást az élelmiszerhiányra, amely komoly káoszt okozott az Egyesült Államokban.

Az élelmiszerboltok arra figyelmeztették a fogyasztókat, hogy a polcok helyenként üresek maradnak, és felkészítették a vásárlókat, hogy ne lepődjenek meg, ha bizonyos termékek beszerzése nehézséget okoz.

Vivek Sankaran, az Albertsons (amerikai élelmiszeripari vállalat) vezérigazgatója elmondta: „soha nem gondoltam volna, hogy 2021 októberében itt leszünk, és az ellátási lánc problémáiról fogunk beszélni, de ez a valóság. Bármelyik nap előfordulhat, hogy valami hiányzik az üzleteinkből, és ez minden termékkategóriában így van.” Más kiskereskedők is hasonló problémákkal küszködtek, és nagyjából ugyanebben az időben azt javasolták, hogy az emberek még idejében kezdjék el az ünnepi bevásárlást. Néhány kanadai kiskereskedő már októberben közölte a vásárlókkal, hogy bizonyos játékok esetében nincs szerencséjük, és a hiány az előrejelzések szerint 2022-ig tart majd.

Melyek azok a termékek, amelyek továbbra is hiánycikkek lesznek? Lássuk, mire számíthatunk.

Tej és tejtermék

A Bloomberg által feltárt problémák között szerepelt az olyan helyeken, mint Denver, az állami iskolákba szállított tej hiánya, és kiderült, hogy ez nem egyedi eset. A problémát nem a tehenek okozzák. Novemberben az U.S. Foods (amerikai élelmiszeripari forgalmazó magánvállalat) arról számolt be, hogy az árak emelkedni fognak, nagyrészt az ellátási lánc nehézségei és a munkaerőhiány miatt, amely szűk keresztmetszetet okoz a láncban. Ezt a problémát az AGWeb (amerikai mezőgazdasági portál) is alátámasztotta, és hozzátette, hogy az egész ágazatot szinte mindenhol munkaerőhiány sújtja. A feldolgozóüzemektől kezdve a tejüzemeken át a sofőrökig, Monica Ganley, a Daily Dairy Report (amerikai és globális tejpiaci összefoglalókat nyújtó portál) elemzője elmondta:

„bár a tejtermékek egyelőre bőséges mennyiségben rendelkezésre állnak, ezek a problémák a következő hetekben a piacok szűkösségét eredményezhetik.”

Sajnálatos módon ez a probléma nem csak az Egyesült Államokra korlátozódik. 2021 októberében a Sky News arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban a tejtermelők több tízezer liter tejet voltak kénytelenek kidobni, közülük az egyik gazda két hónap alatt 40 000 litert dobott ki, mert az ország olyan súlyos sofőrhiánnyal küzd, hogy egyszerűen nem volt senki, aki elszállíthatta volna a tejet. Ha 2022-ig tekintünk előre, még Írország is komoly problémával nézhet szembe: az Irish Examiner (üzleti híreket és elemzéseket szolgáltató portál) szerint komoly következményei lesznek annak, ha a tejágazatban állást kereső jelentkezők száma 65%-kal csökken.

Sertéshús és szalonna

A Miami Herald (amerikai napilap) szerint technikailag még nincs hiány sertéshúsból és szalonnából, de bizonyos körülmények problémát okozhatnak, melyek az árakat az egekbe szökkentheti és a dolgok egy kicsit bizonytalanabbá válhatnak. Ezek a problémák között szerepel az is, hogy

a növekvő takarmányárak miatt a sertéstenyésztés egyre drágább, és bár a fogyasztói kereslet növekszik, még mindig gondot okoz az ellátási lánc zökkenőmentes működtetése és a termékek eljuttatása a boltok polcaira.

Azonban az Egyesült Királyságban még ennél is nehezebb a helyzet, ahol a Brexit miatt olyan nagy a munkaerőhiány a szállítási ágazatban és a húsfeldolgozó üzemekben, hogy a gazdák kénytelenek levágni az egészséges állatokat, mielőtt a vágóhidak képesek lennének felhasználni őket. A Sky News szerint akár 150 ezer állatot is le kell vágni feleslegesen, ami a gazdáknak hatalmas veszteséget okozhat. A Pig Progress (a nemzetközi sertés ágazat egyik legfontosabb forrása, amely információkat nyújt a gazdáknak) szerint van egy másik tényező is, ami valószínűleg hatással lesz a sertéshús termékek elérhetőségére, amely a sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma vírus (PRRS) egy új törzse, mely az Egyesült Államokban található állományokban pusztított.

Kézműves sörök

Lehetséges, hogy 2022-ben kicsit nehezebb lesz beszerezni a kézműves söröket, melyet kettős probléma okoz, és a szén-dioxiddal kezdődik. Ez az, ami a sört szénsavassá teszi, és a Politics Home (brit politikai portál) szerint a kisüzemi sörfőzdéknek egyre nehezebb lesz a CO2 beszerzése.

Míg a nagyüzemi sörfőzdék általában rendelkeznek olyan létesítménnyel, amelyekben a gyártási folyamat során felszabaduló CO2-t fel tudják fogni, és azt szénsavasításra tudják használni, addig sok kisebb vállalkozás nem rendelkezik ilyen technológiával.

Nekik a CO2-t be kell szerezniük, és ez a világjárvány kezdete óta hiánycikk. A Reuers szerint az ipari CO2 az etanol gyártástól függ, amely viszont a benzingyártáshoz kapcsolódik. A benzin iránti kereslet 2020-ban drasztikusan visszaesett, ahogy az etanol iránti kereslet is, és ez végső soron a CO2-készletek csökkenéséhez vezetett.

A probléma második része a csomagolással kapcsolatos: az üvegtől és az alumíniumtól kezdve a címkékig, dugókig és kupakokig mindenből hiány van. Robert Catalano, a The Spearhead Group nevű csomagolóipari vállalat információs igazgatója kifejtette: „ régen a folyamatok a hosszú távú tervezésről szóltak, most pedig a legtöbb beszélgetés középpontjában a riadó áll.”

Lazac

A lazac a világ egyik legnépszerűbb hala, és a globális kínálatának mintegy 40%-a Alaszkából származik. Azonban van egy rossz hír, a Bloomberg szerint 2021-ben a vadon élő lazac állományok csökkenő tendenciát mutatnak, ami erősen megnehezíti az élelmiszer-ellátást. Az alaszkai halászok szerint nem csak kevesebb a hal, de egyre kisebbek is.

Az éghajlatváltozás bizonyítottan jelentős szerepet játszik a vadon élő lazacpopuláció csökkenésében, amelyek száma a korábbi 2 millió körüliről kevesebb, mint 430 000-re csökkent.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy bár ez a lazachiány sok ember számára kellemetlenséget okoz, de Alaszka őslakosai számára egyenesen pusztító. Az olyan népcsoportok, mint a yupiit, generációk óta támaszkodnak a lazacra, sokak számára ez nem csak egy megbízható táplálékforrás, de kulturális örökségük részét is képezi.

Kávé

A The Wall Street Journal 2021 júliusában arról számolt be, hogy komoly probléma volt az idei kávétermeléssel. Az árak az egekbe szöktek, mivel a világ egyik legnagyobb kávétermelője és –exportőre, Brazília az elmúlt majdnem egy évszázad egyik legsúlyosabb aszályával nézett szembe. A kávészüret már korábban sem ígérkezett jónak, de a vártnál is rosszabb lett. Csak két cég, a Rabobank és a Volcafe között mintegy 40 millió zsáknyi csökkenés volt.

Szeptemberre az ABC News arról számolt be, hogy a probléma egyre csak súlyosbodik.

A komoly fagyok tovább fokozzák Brazília problémáit, miközben más éghajlati katasztrófák sem segítették a helyzetet.

Az árak tovább emelkedtek, de a szakértők szerint hamarosan elérkezik az a pont, amikor ez már nem fog számítani, egyszerűen nem lesz, amit el lehetne adni. Az előre jelzett kávéhiány várhatóan legalább három évig fog tartani.

Forrás: 
www.mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Flormart: elmarad a februári különkiadás

Bár a rendhagyó időpontra, február 9-11-re tervezett Flormart Special Edition szakember-találkozót törölték szervezők, a 2022. szeptember 21-23-ai kiállítást és vásárt a szervezők reményei szerint már személyes jelenlét mellett tarthatják meg.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.