Back to top

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

A Bloomberg (üzleti és piaci híreket, adatokat, elemzéseket szolgáltató vállalat) az idei év vége fele vetett egy pillantást az élelmiszerhiányra, amely komoly káoszt okozott az Egyesült Államokban.

Az élelmiszerboltok arra figyelmeztették a fogyasztókat, hogy a polcok helyenként üresek maradnak, és felkészítették a vásárlókat, hogy ne lepődjenek meg, ha bizonyos termékek beszerzése nehézséget okoz.

Vivek Sankaran, az Albertsons (amerikai élelmiszeripari vállalat) vezérigazgatója elmondta: „soha nem gondoltam volna, hogy 2021 októberében itt leszünk, és az ellátási lánc problémáiról fogunk beszélni, de ez a valóság. Bármelyik nap előfordulhat, hogy valami hiányzik az üzleteinkből, és ez minden termékkategóriában így van.” Más kiskereskedők is hasonló problémákkal küszködtek, és nagyjából ugyanebben az időben azt javasolták, hogy az emberek még idejében kezdjék el az ünnepi bevásárlást. Néhány kanadai kiskereskedő már októberben közölte a vásárlókkal, hogy bizonyos játékok esetében nincs szerencséjük, és a hiány az előrejelzések szerint 2022-ig tart majd.

Melyek azok a termékek, amelyek továbbra is hiánycikkek lesznek? Lássuk, mire számíthatunk.

Tej és tejtermék

A Bloomberg által feltárt problémák között szerepelt az olyan helyeken, mint Denver, az állami iskolákba szállított tej hiánya, és kiderült, hogy ez nem egyedi eset. A problémát nem a tehenek okozzák. Novemberben az U.S. Foods (amerikai élelmiszeripari forgalmazó magánvállalat) arról számolt be, hogy az árak emelkedni fognak, nagyrészt az ellátási lánc nehézségei és a munkaerőhiány miatt, amely szűk keresztmetszetet okoz a láncban. Ezt a problémát az AGWeb (amerikai mezőgazdasági portál) is alátámasztotta, és hozzátette, hogy az egész ágazatot szinte mindenhol munkaerőhiány sújtja. A feldolgozóüzemektől kezdve a tejüzemeken át a sofőrökig, Monica Ganley, a Daily Dairy Report (amerikai és globális tejpiaci összefoglalókat nyújtó portál) elemzője elmondta:

„bár a tejtermékek egyelőre bőséges mennyiségben rendelkezésre állnak, ezek a problémák a következő hetekben a piacok szűkösségét eredményezhetik.”

Sajnálatos módon ez a probléma nem csak az Egyesült Államokra korlátozódik. 2021 októberében a Sky News arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban a tejtermelők több tízezer liter tejet voltak kénytelenek kidobni, közülük az egyik gazda két hónap alatt 40 000 litert dobott ki, mert az ország olyan súlyos sofőrhiánnyal küzd, hogy egyszerűen nem volt senki, aki elszállíthatta volna a tejet. Ha 2022-ig tekintünk előre, még Írország is komoly problémával nézhet szembe: az Irish Examiner (üzleti híreket és elemzéseket szolgáltató portál) szerint komoly következményei lesznek annak, ha a tejágazatban állást kereső jelentkezők száma 65%-kal csökken.

Sertéshús és szalonna

A Miami Herald (amerikai napilap) szerint technikailag még nincs hiány sertéshúsból és szalonnából, de bizonyos körülmények problémát okozhatnak, melyek az árakat az egekbe szökkentheti és a dolgok egy kicsit bizonytalanabbá válhatnak. Ezek a problémák között szerepel az is, hogy

a növekvő takarmányárak miatt a sertéstenyésztés egyre drágább, és bár a fogyasztói kereslet növekszik, még mindig gondot okoz az ellátási lánc zökkenőmentes működtetése és a termékek eljuttatása a boltok polcaira.

Azonban az Egyesült Királyságban még ennél is nehezebb a helyzet, ahol a Brexit miatt olyan nagy a munkaerőhiány a szállítási ágazatban és a húsfeldolgozó üzemekben, hogy a gazdák kénytelenek levágni az egészséges állatokat, mielőtt a vágóhidak képesek lennének felhasználni őket. A Sky News szerint akár 150 ezer állatot is le kell vágni feleslegesen, ami a gazdáknak hatalmas veszteséget okozhat. A Pig Progress (a nemzetközi sertés ágazat egyik legfontosabb forrása, amely információkat nyújt a gazdáknak) szerint van egy másik tényező is, ami valószínűleg hatással lesz a sertéshús termékek elérhetőségére, amely a sertés reprodukciós és légzőszervi szindróma vírus (PRRS) egy új törzse, mely az Egyesült Államokban található állományokban pusztított.

Kézműves sörök

Lehetséges, hogy 2022-ben kicsit nehezebb lesz beszerezni a kézműves söröket, melyet kettős probléma okoz, és a szén-dioxiddal kezdődik. Ez az, ami a sört szénsavassá teszi, és a Politics Home (brit politikai portál) szerint a kisüzemi sörfőzdéknek egyre nehezebb lesz a CO2 beszerzése.

Míg a nagyüzemi sörfőzdék általában rendelkeznek olyan létesítménnyel, amelyekben a gyártási folyamat során felszabaduló CO2-t fel tudják fogni, és azt szénsavasításra tudják használni, addig sok kisebb vállalkozás nem rendelkezik ilyen technológiával.

Nekik a CO2-t be kell szerezniük, és ez a világjárvány kezdete óta hiánycikk. A Reuers szerint az ipari CO2 az etanol gyártástól függ, amely viszont a benzingyártáshoz kapcsolódik. A benzin iránti kereslet 2020-ban drasztikusan visszaesett, ahogy az etanol iránti kereslet is, és ez végső soron a CO2-készletek csökkenéséhez vezetett.

A probléma második része a csomagolással kapcsolatos: az üvegtől és az alumíniumtól kezdve a címkékig, dugókig és kupakokig mindenből hiány van. Robert Catalano, a The Spearhead Group nevű csomagolóipari vállalat információs igazgatója kifejtette: „ régen a folyamatok a hosszú távú tervezésről szóltak, most pedig a legtöbb beszélgetés középpontjában a riadó áll.”

Lazac

A lazac a világ egyik legnépszerűbb hala, és a globális kínálatának mintegy 40%-a Alaszkából származik. Azonban van egy rossz hír, a Bloomberg szerint 2021-ben a vadon élő lazac állományok csökkenő tendenciát mutatnak, ami erősen megnehezíti az élelmiszer-ellátást. Az alaszkai halászok szerint nem csak kevesebb a hal, de egyre kisebbek is.

Az éghajlatváltozás bizonyítottan jelentős szerepet játszik a vadon élő lazacpopuláció csökkenésében, amelyek száma a korábbi 2 millió körüliről kevesebb, mint 430 000-re csökkent.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy bár ez a lazachiány sok ember számára kellemetlenséget okoz, de Alaszka őslakosai számára egyenesen pusztító. Az olyan népcsoportok, mint a yupiit, generációk óta támaszkodnak a lazacra, sokak számára ez nem csak egy megbízható táplálékforrás, de kulturális örökségük részét is képezi.

Kávé

A The Wall Street Journal 2021 júliusában arról számolt be, hogy komoly probléma volt az idei kávétermeléssel. Az árak az egekbe szöktek, mivel a világ egyik legnagyobb kávétermelője és –exportőre, Brazília az elmúlt majdnem egy évszázad egyik legsúlyosabb aszályával nézett szembe. A kávészüret már korábban sem ígérkezett jónak, de a vártnál is rosszabb lett. Csak két cég, a Rabobank és a Volcafe között mintegy 40 millió zsáknyi csökkenés volt.

Szeptemberre az ABC News arról számolt be, hogy a probléma egyre csak súlyosbodik.

A komoly fagyok tovább fokozzák Brazília problémáit, miközben más éghajlati katasztrófák sem segítették a helyzetet.

Az árak tovább emelkedtek, de a szakértők szerint hamarosan elérkezik az a pont, amikor ez már nem fog számítani, egyszerűen nem lesz, amit el lehetne adni. Az előre jelzett kávéhiány várhatóan legalább három évig fog tartani.

Forrás: 
www.mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.