0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A bérmunka súlya a német mezőgazdaságban

A BLU, vagyis a Német Bérmunkavállalók Szövetsége jelenti a családi gazdaságok jövőjét – legalábbis ez hangzott el a szövetség közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján Hannoverben.

A bérvállalkozók jellemzően a legkorszerűbb gépekkel dolgoznak, és hatékony technológiai megoldásokat alkalmaznak országszerte. Fogékonyak a technikai innovációra, a gazdák gyakran az ő közvetítésükkel találkoznak először a legkorszerűbb termelési módszerekkel.

Élen járnak a precíziós megoldások alkalmazásában, és kimondottan érdekük a digitalizáció gyorsítása.

A német szövetségnek 2 ezer regisztrált tagja van, akik 30 ezer főt foglalkoztatnak, és az egész országot behálózzák. Igaz, az észak-német tartományokban gyakrabban lehet találkozni velük. A cégek alkalmazottai közül 3 ezren kiválóan képzett szakemberek, és 21 ezer főt foglalkoztatnak teljes munkaidőben. Elsődleges partnereik családi gazdaságok, főleg azok veszik igénybe szolgáltatásaikat, jellemzően hosszú távú kapcsolataik a bizalomra épülnek.

A szántóföldi növények nagy részét – a silókukorica 90 százalékát, a kalászosok 50 százalékát, a cukorrépa és a burgonya 30 százalékát – a szövetség tagjai takarítják be Németországban.

Oroszlánrészt vállalnak a tömegtakarmány-bázis előállításában és a biogázüzemek kiszolgálásában, és a nagytömegű mezőgazdasági szállítások kétharmada hozzájuk kapcsolódik.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság