Brazíliában két gazdaságban is 7–10 héten keresztül vizsgálták, hogy a takarmányhoz erős fokhagymaízt adó, fokhagymaolajon és más aktív hagymakivonatokon alapuló adalékanyagok riasztó hatással vannak-e az atkákra. A két gazdaságban összesen 50 ezer Lohman Lite Whites és Hisex tyúk takarmányát kezelték 1 kg/t fokhagymaporral, majd összehasonlították a kezelt és a kezeletlen állatok tojáshozamát, a tojások minőségét, a mortalitást és, természetesen, az atkafertőzöttségüket.
Az egyik kísérleti gazdaságban lényegesen kevesebb lett a törött tojás a kezelt baromficsoportban, és csökkent az állatok mortalitási rátája is. A második kísérleti gazdaságban a tojáshozam lényegesen nőtt, és a tojások átlagtömege is magasabb volt kissé a kezelt csoportnál.
Ebből arra következtettek, hogy a fokhagyma összetevőin alapuló ízesítőszer hatékony lehet a tojótyúkok atkafertőzésének csökkentenésében.