0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fokhagymát a baromfiólba

A madártetűatka (Dermanyssus gallinae) az egyik legnagyobb problémája a baromfitartóknak és -tenyésztőknek az egész világon. Egy kutatás a közelmúltban kimutatta, hogy a baromfitáphoz adagolt fokhagyma hatásos lehet ellene.

Brazíliában két gaz­daságban is 7–10 héten keresztül vizsgálták, hogy a takarmányhoz erős fokhagymaízt adó, fokhagymaolajon és más aktív hagymakivonatokon alapuló adalékanyagok riasztó hatással vannak-e az atkákra. A két gazdaságban összesen 50 ezer Lohman Lite Whites és Hisex tyúk takarmányát kezelték 1 kg/t fokhagymaporral, majd összehasonlították a kezelt és a kezeletlen állatok tojáshozamát, a tojások minőségét, a mortalitást és, természetesen, az atkafertőzöttségüket.

Az adatok elemzése szerint a takarmányba kevert fokhagymapornak több előnyös hatása is van.

Az egyik kísérleti gazdaságban lényegesen kevesebb lett a törött tojás a kezelt baromficsoportban, és csökkent az állatok mortalitási rátája is. A második kísérleti gazdaságban a tojáshozam lényegesen nőtt, és a tojások átlagtömege is magasabb volt kissé a kezelt csoportnál.

Ebből arra következtettek, hogy a fokhagyma összetevőin alapuló ízesítőszer hatékony lehet a tojótyúkok atkafertőzésének csökkentenésében.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság