0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lebegő orchideakert – a természet és az új technológiák mesteri duettje

Egy rendkívüli, lebegő virágokból álló kertet hoztak létre Tokióban, amely egy modern technológián alapuló művészeti kísérlet és tisztelgés a természet előtt.

A Floating Flower Garden a modern technológia varázsa a virágok természetes szépségével kombinálva – így lehetne röviden jellemezni a japán fővárosban megvalósult kiállítást. A háromdimenziós installáció jelenleg a szezon egyik legnagyobb attrakciója Tokióban.

– A virágok és én egy tőből fakadunk, a kert és én egy vagyok” a szlogenje a nem mindennapi élő tárlatnak, ami egy olyan hely, ahol az emberek eggyé válhatnak a virágok szépségével, részesei lehetnek ennek az egyedülálló kertnek – mondták a kiállítást megvalósító teamLab Planets képviselői.

Az idén júliusban megnyitott lebegő kert több mint 13 000 élő orchideából áll, amelyek a szabad szemmel szinte láthatatlan drótokon függenek a térben.

Ezáltal az orchideák úgy néznek ki, mintha a levegőben lebegnének. A kiállításra belépve az ember egy másik dimenzióba kerül, ahol a feje fölött nincs ég vagy mennyezet, helyette egy lebegő virágszőnyeg. Emellett az installációt úgy tervezték, hogy minden alkalommal, amikor a látogatók közelednek a virágokhoz, azok mozogni kezdenek. Így a technológiai trükköknek köszönhetően a lebegő virágoskert nemcsak élénk és vonzó látvány, de a képzelet és az érzelmek eddig ismeretlen rétegeit nyitja meg a fejünkben.

– Fontos, hogy viszonylag lassan haladjunk a kiállításon, mert nem a kert alkalmazkodik a mi időnkhöz, hanem mi a kerthez” – hangsúlyozzák az alkotók.

Hogyan lehetséges, hogy a teamLab Planets kiállítás virágai a múló hónapok ellenére is élnek és virágoznak?

Az orchideák több faja azon ritka növények közé tartoznak, amelyek talaj nélkül is képesek növekedni, és a levegőből szívják fel a nedvességet. Ezek olyan virágok, amelyek az evolúció során alkalmazkodtak a nehéz körülményekhez, sziklákon és fákon fejlődtek. Mivel természetes környezetükben talaj és a belőle felszívott víz nélkül is boldogulnak, nagyon jól megállják a helyüket a kiállításon. Az orchideák életben tartásának egyetlen feltétele a megfelelő páratartalom biztosítása. Ezen a műalkotáson a virágok élnek, nőnek és napról napra virágoznak.

youtube://v/brtqGLQb4fY

 

Ismeretes, hogy az orchideák bizonyos pollent hordozó rovarokkal együtt fejlődtek ki. A virágok aromái abban a napszakban felerősödnek, amikor a partner rovarok aktívak. Emiatt a műalkotás tér illata minden pillanatban változik reggel, nappal, este és éjszaka is. Mivel ebben itt sok orchidea partnere éjszakai rovar, éjszaka hihetetlen illatot áraszt lebegő kert.

A tokiói teamLab Planets lebegő virágkiállítása 2022 végéig látogatható. A teamLab egy nemzetközi művészeti csoport, mely különböző szakemberek – művészek, programozók, mérnökök, animátorok, matematikusok és építészek kollektívája, amely a művészet, a tudomány, a technológia és a természet találkozását keresi.

Forrás: teamlab.art