Back to top

Lebegő orchideakert - a természet és az új technológiák mesteri duettje

Egy rendkívüli, lebegő virágokból álló kertet hoztak létre Tokióban, amely egy modern technológián alapuló művészeti kísérlet és tisztelgés a természet előtt.

A Floating Flower Garden a modern technológia varázsa a virágok természetes szépségével kombinálva - így lehetne röviden jellemezni a japán fővárosban megvalósult kiállítást. A háromdimenziós installáció jelenleg a szezon egyik legnagyobb attrakciója Tokióban.

- A virágok és én egy tőből fakadunk, a kert és én egy vagyok" a szlogenje a nem mindennapi élő tárlatnak, ami egy olyan hely, ahol az emberek eggyé válhatnak a virágok szépségével, részesei lehetnek ennek az egyedülálló kertnek - mondták a kiállítást megvalósító teamLab Planets képviselői.

Az idén júliusban megnyitott lebegő kert több mint 13 000 élő orchideából áll, amelyek a szabad szemmel szinte láthatatlan drótokon függenek a térben.

Ezáltal az orchideák úgy néznek ki, mintha a levegőben lebegnének. A kiállításra belépve az ember egy másik dimenzióba kerül, ahol a feje fölött nincs ég vagy mennyezet, helyette egy lebegő virágszőnyeg. Emellett az installációt úgy tervezték, hogy minden alkalommal, amikor a látogatók közelednek a virágokhoz, azok mozogni kezdenek. Így a technológiai trükköknek köszönhetően a lebegő virágoskert nemcsak élénk és vonzó látvány, de a képzelet és az érzelmek eddig ismeretlen rétegeit nyitja meg a fejünkben.

- Fontos, hogy viszonylag lassan haladjunk a kiállításon, mert nem a kert alkalmazkodik a mi időnkhöz, hanem mi a kerthez" - hangsúlyozzák az alkotók.

Hogyan lehetséges, hogy a teamLab Planets kiállítás virágai a múló hónapok ellenére is élnek és virágoznak?

Az orchideák több faja azon ritka növények közé tartoznak, amelyek talaj nélkül is képesek növekedni, és a levegőből szívják fel a nedvességet. Ezek olyan virágok, amelyek az evolúció során alkalmazkodtak a nehéz körülményekhez, sziklákon és fákon fejlődtek. Mivel természetes környezetükben talaj és a belőle felszívott víz nélkül is boldogulnak, nagyon jól megállják a helyüket a kiállításon. Az orchideák életben tartásának egyetlen feltétele a megfelelő páratartalom biztosítása. Ezen a műalkotáson a virágok élnek, nőnek és napról napra virágoznak.

Floating Flower Garden – 花と我と同根、庭と我と一体と βVer.

 

Ismeretes, hogy az orchideák bizonyos pollent hordozó rovarokkal együtt fejlődtek ki. A virágok aromái abban a napszakban felerősödnek, amikor a partner rovarok aktívak. Emiatt a műalkotás tér illata minden pillanatban változik reggel, nappal, este és éjszaka is. Mivel ebben itt sok orchidea partnere éjszakai rovar, éjszaka hihetetlen illatot áraszt lebegő kert.

A tokiói teamLab Planets lebegő virágkiállítása 2022 végéig látogatható. A teamLab egy nemzetközi művészeti csoport, mely különböző szakemberek - művészek, programozók, mérnökök, animátorok, matematikusok és építészek kollektívája, amely a művészet, a tudomány, a technológia és a természet találkozását keresi.

Forrás: 
teamlab.art

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.