Back to top

Sikeresen zárta a betakarítási szezont Corteva Agriscience szarvasi vetőmag üzeme

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat vetőmag üzeme sikeresen zárta a betakarítási szezont Szarvason. 2021-ben közel 16,000 hektár betakarítása történt meg, ami az 1996-os indulás óta minden idők második legnagyobb területét jelentette.

Idén 25 éves a Corteva Agriscience üzeme, amely a világ egyik legnagyobb vetőmag üzeme. Ezt a címet 2005-től viseli, köszönhetően a minőségorientált termelést biztosító folyamatos fejlesztéseknek.

Jelenleg az üzem 45- 50 ezer tonna fémzárolt hibridkukorica vetőmag előállítására alkalmas, ami az európai vetőmagellátás egyik központjává teszi.

Az itt előállított kiváló minőségű, szigorú szabályoknak megfelelő vetőmagoknak a 80%-a export-, 20%-a pedig a hazai piacon kerül értékesítésre – a jelentős belföldi szállítás mellett a Corteva üzeme exportál vetőmagokat Oroszországba, Ukrajnába, Németországba, Franciaországba, Romániába, Lengyelországba, Bulgáriába, Horvátországba, Szlovákiába és Ausztriába.

Fotó: Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience alkalmazottainak professzionális csapata biztosítja a folyamatos terepen való jelenlétet és a termelés ellenőrzését. 20 fős szakképzett termelési agronómus garantálja a szakmai hátteret, akik folyamatos táblalátogatásaikkal és a Corteva digitális eszközrendszerével segítik elő a minőségben kifogásolhatatlan és a mennyiség terén az elvártnak megfelelő vetőmagelőállítást. A Corteva a térség egyik legmeghatározóbb munkaadója, hiszen folyamatos munkát biztosít 260 fő számára, ami a betakarítás során az 550 főt is meghaladja, ezzel is támogatva a helyi közösséget. Ők biztosítják a minőségi folyamatot a Pioneer® hibridek a szántóföldi vetőmagelőállítást kezdetétől a zsákba kerülésig.

A Corteva Agriscience magyarországi vetőmagtermelése 200 partnert is meghaladó termelői körben történik, mindezt 400-450 táblán megvalósítva. A vetőmag üzem megfelel a legmagasabb nemzetközi szabványoknak és a magyar jogszabályok minden követelményének a munkakörülmények, a biztonsági és környezetvédelmi előírások betartására vonatkozóan.

Fotó: Corteva Agriscience

„A szarvasi Corteva vetőmag üzem a legmodernebb berendezésekkel rendelkezik, amely lehetővé teszi a vetőmagok magas minőségének és elérhetőségének biztosítását a magyar gazdálkodók számára. Az innovatív megközelítéseknek és technológiáknak, valamint tapasztalatunknak köszönhetően segítjük a gazdálkodókat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki munkájukból és megteremtsük a szükséges feltételeket a magyar termelés fokozatos fejlesztéséhez” – mondta Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

„A Corteva innovatív kutatói munkája és a szigorú termelési követelmények egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a szarvasi vetőmagüzemben előállított kitűnő minőségű vetőmag nemzetközi szinten is hírét vigye a magyar mezőgazdaság színvonalának és a magyar termelők szakértelmének.”

– tette hozzá Gesztesi László, a szarvasi vetőmagüzem termelési vezetője.

Forrás: 
Corteva Agriscience sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Alma, darabja 7-8 ezerért

A világon létezik néhány igen értékes almafajta, melyek nagyon borsos árúak: ezek az almák királyai és a „klub fajták”. Egyik leghíresebb, a Black Diamond, de hazánkban is kapható olyan fajta, aminek darabja annyiba kerül, mint más fajtákból egy kilónyi…

A Corteva Agrisecience támogatja a befogadó közösségeket

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat támogatta a Rejtett Kincsek Down Egyesületet. A támogatás a Corteva befogadás, sokszínűség és méltányossági törekvéseinek erősítésére valósult meg, amely szorgalmazza az esélyegyenlőségi törekvéseket lokálisan és világszerte.

Két agronómiai tudományos díjat nyert a Corteva

A Corteva Agriscience két agronómiai díjat nyert a 14. Crop Science Fórumon. A rendezvényt virtuálisan tartották meg Londonban, november elején. A rangos díjak kategóriájukon belül a legjobb tudományos elismerést ünneplik, vezető technológiai kezdeményezéseket a növényvédelem és a digitális mezőgazdaság területén világszerte.

Gyapot üvegházban

A gyapot a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett növénye, világszerte több mint 20 millió tonnát takarítanak be évenként. A termesztők sok vizet, műtrágyát, növényvédő szert és úgynevezett inhibitorokat használnak.

Új anyagok növénytáplálásra

A kertészek évzáró konferenciáján elhangzott előadások sorából most a tápanyag-gazdálkodással és a gépesítéssel kapcsolatosakat foglaljuk össze. Mint kiderült, egyre összetettebb, egyre többféle hatással rendelkező készítményeket fejlesztettek ki, és közülük egyre több használható az ökológiai termesztésben is.

A fenntartható növényvédelem jövőjének kulcsa az innováció

A Corteva Agriscience részt vett Magyarország egyik legnagyobb agárkonferenciáján, a siófoki Agrárszektor konferencián, ahol az agrár szakma vezető szakértői megvitatták, hogyan is fog kinézni 10 év múlva a növényvédelem.

A technológiai fejlődés elérhetővé teszi a zöld célokat a mezőgazdaságban

Az európai zöld megállapodás komoly kihívás elé állítja a mezőgazdasági termelőket, a növényvédő szerek használatának korlátozása az egyik legnagyobb kihívás. Hogyan lehet alkalmazkodni ehhez és milyen megoldások várhatók a jövőben? Az Agrárszektor konferencián a gyártók, a termelők és a hatóság képviselői is bíztak abban, hogy megvalósíthatók a zöld célok a gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően.

Az év legjobb innovatív agrár startupja lett a Corteva Agriscience mentoráltja

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat munkatársai által mentorált két csapat a legjobb öt közé került a NAK TechLab agtech inkubációs programjának versenyén. Az első helyezett a Proofminder csapata lett, amelyet Rikk István, a Corteva Agriscience magyarországi marketing vezetője mentorált.

Oroszországban az ideinél nagyobb lehet a jövő évi gabonatermés

Oroszországban az ideinél nagyobb lehet a jövő évi gabonatermés, ami azonban így is elmarad a tavalyitól.