Back to top

„Szerintem egy szakmának nem feltétlen kell egyfélének lennie” - interjú Radányi Orsolyával, az Etyeki Sörfőzde tulajdonosával

Etyeket és környékét a főleg a borairól ismerjük, épp ezért különleges, hogy itt alapított sörfőzdét Radányi Orsolya, és vezeti azt igen sikeresen. Többek között arról kérdeztük, hogy mi indította el ezen az úton, melyik a kedvenc itala, és szerinte illik-e sörrel koccintani?

Sok nő nem igazán szereti a sört, az pedig végképp nem jellemző, hogy a sörfőzés lázba hozza a gyengébbik nem képviselőit. Miért választott ilyen maszkulin foglalkozást?

Mint nagyon sok tizennyolc évesnek, fogalmam sem volt, hogy mi szeretnék lenni. Édesapám az élelmiszeriparban dolgozott mérnökként, ő hangoztatta, hogy enni mindig fognak az emberek, és szerinte jó ötlet lenne, ha én is az élelmiszeriparban helyezkednék el. Akkor még Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemnek hívták, ahová jártam, itt nagyon sokféle iparágba nyertünk betekintést, többek között az erjesztésiparokba, ezen belül a sörkészítés, borászat, pálinkafőzés rejtelmeibe. Utána szerencsém volt egy Tempus-ösztöndíjjal két évet Belgiumban eltölteni, és igazából innen datálom a sör iránti szeretetemet, meg azt, hogy szeretnék ezzel a dologgal foglalkozni. (…)

Több évszázadra visszatekintő sörös kultúráról beszélünk a belgák esetében; ugyan Belgium egy viszonylag fiatal állam, de a németalföldi sörök mindig nagyon híresek voltak.

Radányi Orsolya, Etyek sörfőzde
Radányi Orsolya, Etyek sörfőzde
Fotó: Colore.hu
Egyrészt az egyetemen tanultunk róluk, másrészt a diákélethez hozzátartozik a kocsmakultúra, és ez a kettő mutatta meg nekem, hogy hogyan kell, érdemes készíteni és fogyasztani ezeket az italokat. Ez segített abban, hogy az átlag nővel szemben a sör mellett tettem le a voksomat.

Nem lehetett könnyű dolga itthon ezzel a vállalkozással…

Magyarországon a sörkultúrának és a sörivásnak volt egyfajta proli hangulata, ami főleg a szocializmusban alapozódott meg. Úgy terjedt el, hogy a sör a munkásosztály itala, illetve a férfiaké, ott a sörhas, meg az ember a szénsavtól kicsit kényelmetlenül érzi magát, mindezek megalapozták azt a sztereotípiát, hogy ez nem egy női ital.

Én azt gondolom, hogy mi – egyrészt kisüzemi sörfőzők, másrészt hölgyek – azért vagyunk itt, ebben a társaságban, hogy megpróbáljuk ezeket az előítéleteket lerombolni, megváltoztatni.

Hogy született meg a manufaktúra ebből a belga útból?

Elég sok vargabetűvel és hosszú rákészüléssel. Egy sörfőzde megalapítása – azon kívül, hogy az embernek vannak ötletei meg elképzelései –, nagyon sok anyagi ráfordítással is jár. Ennek az alapnak a megteremtésével telt sok-sok év, ami más szempontból sem volt hasztalan, hiszen közben volt lehetőség sokat tanulni a gazdaságról, vállalkozásépítésről.

A beszélgetés további része a Colore.hu-n olvasható.

Etyeki sörmanufaktúra
Etyeki sörmanufaktúra
Fotó: Colore.hu

 

Forrás: 
Colore.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Új Amazone ekék Mosonmagyaróvárról

Új, nagy területteljesítményű, hét-, nyolc- és kilencfejes váltvaforgató ekék gyártásába kezdtek az Amazone mosonmagyaróvári üzemében, az egykori Vogel-Noot ekegyárban.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács lett a Tejipari Hírlap kiadója

Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak.