Back to top

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.

Az SFI Rotterdam vállalat vezetője, Jan Marc Schulz szerint az év végén kifejezetten ünnepi hangulatot varázsol a cseresznye az asztalokon. A cég körülbelül tizenöt évvel ezelőtt már szállított csomagolt chilei cseresznyét a szupermarketekbe.

A kínai piac megnyílásával Európába számottevően kevesebb cseresznye érkezett a dél-amerikai országból, ám karácsony előtt mindig elérhető volt egy kisebb mennyiség.

A cseresznye ára év végén természetesen magas, de Kínában még többet fizetnek érte. Tavaly az importáló cég úgy tapasztalta, hogy a koronavírus-járvány hatására az emberek több luxusterméket vásároltak, még ha azokat az otthonukban kellett is elfogyasztani. Így nagy volt a kereslet a chilei cseresznyére is, és idén hasonlóra számítanak. Az árut hajón hozzák Európába, ez a minőséget nem befolyásolja. Azonban a logisztikai nehézségek és a konténerhiány miatt a rotterdami cég is számít szállítási fennakadásokra.

A növekvő nyersanyagköltségek és a betakarítók hiánya is gond Chilében, amivel elsősorban a termelőknek kell megküzdeniük, azonban ezek a tényezők a gyümölcs európai árát is befolyásolják.

Az SFI importőrcég vezetője úgy látja, hogy megfelelő kereslet esetén jóval karácsony után is be tudják majd szerezni a chilei cseresznyét. Ha az árak is elfogadhatóak maradnak, akkor február végéig tervezik árulni a gyümölcsöt.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A méhész is vállalkozó 7. - Vállalkozásvezetés gyorsan változó környezetben

Jelenleg egy elég komolynak tűnő gazdasági válság elején járunk. Aki kicsit is ért a gazdaság ciklikusságához, az tudja, hogy ez nem egy váratlan dolog.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Ukrán napraforgóexport nyugtatta meg az étolajpiacot

Ukrajna lerohanása miatt az ország továbbra is csak korlátozottan tud napraforgóolajat exportálni, de áthidalásként nyers magvakat exportálnak a termelők, ami stabilizálta az étolaj globális piacát.