0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Chilei cseresznye az ünnepekre

November végétől újra kapható Európában a chilei cseresznye, ami azért nagy hír, mert az elmúlt években Kína szinte az összeset fölvásárolta, idén azonban egy rotterdami importőrcég ismét tudott beszerezni.

Az SFI Rotterdam vállalat vezetője, Jan Marc Schulz szerint az év végén kifejezetten ünnepi hangulatot varázsol a cseresznye az asztalokon. A cég körülbelül tizenöt évvel ezelőtt már szállított csomagolt chilei cseresznyét a szupermarketekbe.

A kínai piac megnyílásával Európába számottevően kevesebb cseresznye érkezett a dél-amerikai országból, ám karácsony előtt mindig elérhető volt egy kisebb mennyiség.

A cseresznye ára év végén természetesen magas, de Kínában még többet fizetnek érte. Tavaly az importáló cég úgy tapasztalta, hogy a koronavírus-járvány hatására az emberek több luxusterméket vásároltak, még ha azokat az otthonukban kellett is elfogyasztani. Így nagy volt a kereslet a chilei cseresznyére is, és idén hasonlóra számítanak. Az árut hajón hozzák Európába, ez a minőséget nem befolyásolja. Azonban a logisztikai nehézségek és a konténerhiány miatt a rotterdami cég is számít szállítási fennakadásokra.

A növekvő nyersanyagköltségek és a betakarítók hiánya is gond Chilében, amivel elsősorban a termelőknek kell megküzdeniük, azonban ezek a tényezők a gyümölcs európai árát is befolyásolják.

Az SFI importőrcég vezetője úgy látja, hogy megfelelő kereslet esetén jóval karácsony után is be tudják majd szerezni a chilei cseresznyét. Ha az árak is elfogadhatóak maradnak, akkor február végéig tervezik árulni a gyümölcsöt.

Forrás: Kertészet és Szőlészet