Back to top

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

"A környezetünkben történő dolgok mozgásban vannak - például gyalogosként megpróbálunk átkelni egy forgalmas kereszteződésen, vagy megtalálni valamit egy polcon, miközben az élelmiszerboltban sétálunk" - mondta Dr. Kristine Dalton, a Waterloo Egyetem Optometria és Látástudományi Iskolájának munkatársa.

"A látásélesség dinamikus körülmények közötti vizsgálata több információt nyújthat a funkcionális teljesítményünkről ezekben a helyzetekben, mint a hagyományos statikus látásélesség mérések önmagukban."

A látásélesség, más néven a látás tisztasága, arra utal, hogy az adott személy mennyire képes észlelni illetve felismerni az apró részleteket, és statikus (álló) vagy dinamikus (mozgó) körülmények között mérhető. Míg mind a statikus, mind a dinamikus látásélesség nagyban befolyásolja, hogy hogyan reagálunk a körülöttünk lévő világra, a dinamikus látásélesség különösen fontos az olyan napi tevékenységek során, amikor mi vagy a körülöttünk lévő tárgyak mozgásban vannak.

"Bár már tudjuk, hogy a koffein növeli a gyors szemmozgások sebességét, a dinamikus látásélesség vizsgálatával meg akartuk tudni, hogy a koffein pontosan hogyan fokozza a vizuális ingerek feldolgozását és hogyan könnyíti meg a mozgó vizuális ingerek észlelését"

- mondta Beatríz Redondo, a tanulmány társszerzője, az Granadai Egyetem Optikai Tanszékének munkatársa.

A vizsgálatban résztvevők fele két külön napon koffein-kapszulát (4mg/kg), míg a másik fele placebót vett be. A Waterloo-i Egyetemen tervezett és validált számítógépes teszt segítségével minden résztvevő dinamikus látásélesség-képességét megmérték a koffeinbevitel előtt és 60 perccel azután.

A koffein-kapszulát bevett résztvevők szignifikánsan pontosabban és gyorsabban azonosították a mozgó ingereket, ami különösen fontos például autóvezetés közben.
A koffein-kapszulát bevett résztvevők szignifikánsan pontosabban és gyorsabban azonosították a mozgó ingereket, ami különösen fontos például autóvezetés közben.

A kutatók megállapították, hogy a koffein-kapszulát bevett résztvevők szignifikánsan pontosabban és gyorsabban azonosították a mozgó ingereket, amiből arra lehet következtetni, hogy a koffein pozitívan befolyásolja a résztvevők ingerfeldolgozását és döntéshozatalát. A szemmozgás sebessége és a kontrasztérzékenység, amelyek a dinamikus látásélességet befolyásolják, szintén érzékenyek voltak a koffeinbevitelre.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a koffeinfogyasztás valóban hasznos lehet az ember vizuális funkciói szempontjából, mivel fokozza az éberséget és az éberség érzését" - mondta Dalton.

"Ez különösen igaz azokra a kritikus, mindennapi feladatokra, mint például a vezetés, a kerékpározás vagy a sportolás, amelyek során a mozgó tárgyak részletes információira kell figyelnünk a döntéshozatal során."
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

A disznók nem lesznek COVID-osak

Az Iowa Állami Egyetem (Iowa State University - ISU) tudósai fontos nyomra bukkanhattak, amely fényt deríthet arra, hogy a sertések miért nem betegszenek meg, amikor a koronavírusnak vannak kitéve.

Génveszteség az egyoldalú táplálkozás miatt: veszélyben a ragadozók

A Journal of Evolutionary Biology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozók különösen érzékenyek lehetnek a környezeti toxinokkal szemben, mivel evolúciós fejlődésük során elvesztették a méregtelenítési folyamathoz nélkülözhetetlen NR1I3 génjüket.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.