Back to top

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

A család 3–9 méter munkaszélesség közötti tagjai függesztett, a 12 méteres vontatott kivitelben készülnek.

Továbbfejlesztették a függesztett, kompakt tárcsás Joker CT boronákat, amik a tarlóhántástól a magágykészítésig univerzálisan alkalmazhatók.

Az alacsony, 55 centiméteres keretmagasságú Horsch Finer SL sűrűn elhelyezett lúdtal­p­kapái és finom állítású szintező talajkerekei mi­nőségi sekély magágy készítését teszik lehetővé. Az Avatar 12.25 SD direktvetőgép új modelljei 6 és 18 méteres munkaszélességben kaphatók. A gépek akár 6500 literes központi magtartálya háromfelé is osztható, vagyis a főnövény és a starter műtrágya mellett köztes növények vetésére is használható. Dupla és single tárcsás csoroszlyákkal is megvásárolható. A vetőgépre a granulátumot és köztes növényt szórva vető Mini Drill G & F berendezést is fel lehet szerelni.

Az új Focus 3TD Strip Till Line sávos tarlóművelésre és vetésre használható közepes méretű gazdaságokban. Többféle csoroszlya és kiegészítő felszerelés (Turbo Disc, Turbo Edge, Mini Drill) kapható hozzá, hogy eltérő állapotú talajokra és változatos mulcsborításra lehessen optimalizálni.

A forgóboronával és elektromos hajtású mechanikus magadagolóval összeépített, egy menetben vető Horsch Versa KR ugyancsak a kisebb és közepes gazdaságok kedvelt darabja lehet.

Dupla tárcsás Turbo Disc vetőcsoroszlyái biztonságosan helyezik a magvakat a talajba. Az AirSpeed nyomott levegős adagolóval felszerelt Maestro SX univerzális szemenként vető géppel akár 15 km/h-s sebességgel lehet kukoricát, szóját, napraforgót és repcét vetni.

Több permetezőgép-újdonsággal is bővíti jövő évi kínálatát a Horsch, köztük a 2200 literes permetlétartállyal, aktív vezérlésű szórókerettel, függesztett kivitelben készülő Leb CS Compact Sprayerrel, és az új járószerkezettel (új, nyomtávállítást lehetővé tevő tengelykonstrukcióval) készülő Leeb VN (Variable Narrow) és Leeb VL (Variable Large) önjáró permetezőkkel, amelyeknek a nyomtávolság mellett a magassága is a permetezett kultúrához állítható.

Ökológiai növénytermesztéshez a 6 és 14 méter között többféle munkaszélességben és függesztett változatban készített Cura 12 ST gyomfésűs boronát ajánlja a Horsch.

A gép több sorban elhelyezkedő rugós boronafogai 0,5–5,0 kg/db fogterheléssel, passzívan irtják a kultúrnövények között a kelőfélben lévő gyomokat. Megújult a Horsch Transformer sorközművelő kultivátorcsalád is, 6/12 és 18 soros változatban lesz elérhető. A kultivátorok gerendelymagassága 660 milliméter, és integrált kameravezérelt gerendelyállítási lehetőséggel is rendelhetők.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.