Back to top

Világsiker a TokajKalauz

Best European Wine Book lett a TokajGuide. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fair-en.
Komoly magyar siker is született, Ripka Gergely kétnyelvű TokajKauza European Wine Book kategóriában került februárban a legjobb 4 könyv közé, és kapta meg a rangos Best European Wine Book címről szóló oklevelet november végén.

Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.

Csak italos könyvek közt 26 kategóriában hirdettek győzteseket az elképesztő mély merítésű versenyen. A Les Cordeliers Párizs 6. kerületében (a Sorbonne Egyetem oldalában) lett idén a jubileumi esemény helyszíne (ahonnan egyébként annak idején szerzetesi konventből francia forradalmi mozgalmat szervezett Danton). Itt adták át a díjakat a győztes könyvek szerzőinek is. Az olimpián kívül nincs más világverseny, ahol ennyi nemzet képviselteti magát és mérkőzik meg, ezért is különösen nagy érdem a TokajKalauz díja.

A Gourmand International Awards 1995 óta kerül megrendezésre, idén 25 éves jubileumát ünnepelte Párizsban. A kezdetek óta 225 ország, több mint 45000 kiadványát szemlézte már ételek és italok különféle kategóriái mentén.

“Soha nem hittem volna, hogy valaha tapsolni fognak majd a kiadványomért. Bár Párizsban champagne-nyal koccintottam, de otthon első dolgom volt egy tokaji aszút bontani, hisz az ünnepi alkalmak legméltóbb bora mindkettő! Köszönöm, hogy okot adtak mindkét palackra ezen a gyönyörű, történelmi helyen.”

- mondta beszédében Ripka Gergely, majd így folytatta “Tokajnak minden korban, minden ember számára fontos üzenetei vannak és voltak, így van ez ma is, Tokaj vár mindenkit, hogy felfedezze és rácsodálkozzon egyedi kincseire, ehhez szeretnék én hozzásegíteni minél többeket a világban.”

A szerző, Ripka Gergely
A szerző, Ripka Gergely

A gourmet és italos könyveknek szóló díjátadó után egész héten át zajlott Párizsban a World Cuisines Week, amin könyvszemle, az egész világ ízeit felvonultató piaci forgatag és a fenntartható étkezés jegyében kongresszust is tartottak.

A szerzői gondozásban kétévente megjelenő TokajKalauz országos terjesztésben elérhető a nagyobb könyvesboltokban is. A kétnyelvű kiadvány a borrégió 150 borászata mellett páratlan részletességgel vonultatja fel a borvidék látnivalóit: éttermeket, szálláshelyeket, kirándulóhelyeket, történelmi helyszíneket vagy éppen a legizgalmasabb rendezvényeket a világörökségi Tokaji borvidékről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismét BalatonBor bírálat!

Hamarosan kiderül, mely borászatok készíthetnek idén BalatonBort, illetve HegyBort! A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Vince-napi borverseny Temerinben: megújulás a koronavírus árnyékában

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő év januárjában már megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. A kezdeti 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett.

Pincejárás Vince-napján

Január 22-e, azaz Vince-nap egy hagyományos jósló nap, amikor a levágott szőlővesszőből következtettek a szőlőtermés minőségére. “Ha fénylik Vince, megtelik a pince” tartották, azaz, ha Vince napján süt a nap, jó bortermés várható.

Mérföldkő a vadgazdálkodásban

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferenciát rendeztek. Az ötnapos szimpózium mintegy 50 szakmai előadása a világkiállítás évének vadászati és vadgazdálkodási gondjaira hívta fel a figyelmet. A megfogalmazott gondolatokból kiadvány született, melyet a későbbiekben leemelve a polcról, visszatekinthetünk a 2021-es év szakmai kihívásaira.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Bemutatták a Semjén – Bayer vadászkönyvet

Megjelent a Nimród Könyvek első kötete, amely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt újságíró novelláit foglalja magába. A műveket Szőke Gábor Miklós szobrászművész alkotásai és Vasáros Zsolt építész installációi kísérik.

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.