0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A Globális Állatpartnerség (Global Animal Partnership, GAP), mely élelmiszer-címkézési programjának ötlépcsős állatjóléti minősítését az Amazon.com élelmiszerkereskedelemi ágazata is támogatja, közzétette azt a 11 csirkefajtát tartalmazó listáját, melyek megfelelnek a szigorúbb minősítési elvárásoknak. Korábban ezen 27 fajta szerepelt.

Az elfogadott jószágok lassabban híznak, mint a többi társuk, melyek jelenleg a baromfiipar 90 százalékát teszik ki. Emellett kevesebb egészségügyi és húsminőségi problémával kell számolni a tartásuk során a GAP által megrendelt tanulmányok szerint.

Több, mint 200 amerikai cég vállalta, hogy a 2026-ig „jobb csirkéket” árusít majd, hogy összhangba legyen a GAP elvárásaival.

Ide tartoznak olyan kedvelt gyorsétteremláncok, mint a Chipotle vagy a Popeyes.

A változás azonban nem lesz egyszerű, mivel a lassabban növő fajták mindössze a termelés 5 százalékát teszik ki. Az amerikai baromfi tenyésztőknek ezért növelniük kell ezen fajták számát, hogy kielégítsék a megnövekedett keresletet, mondta el Anne Malleau, a GAP ügyvezető igazgatója. A programban résztvevő cégek már kezdhetik is megtervezni, hogyan fogják biztosítani az ellátást, illetve a hús értékesítését.

„Ez egy egyensúly játék aközött, amit az emberek szeretnének, és ami elérhető” – mondta Malleau egy interjúban. „Ez a kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha az emberek minél hamarabb elkezdenek átállni.”

Más kihívásokkal is szembe kell nézni: a lassabban növekvő állatok azt jelentik, hogy nőnek a tartási költségek, így a fogyasztóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Amerikában már most is infláció van az élelmiszeriparban, nemrégiben pedig hiány volt csirkehúsból, köszönhetően az éttermi kereslet növekedésének és a húsüzemek leállásának a COVID-19 járvány következtében.

Modern csirkék

Ennek ellenére az amerikai polgárok egyre jobban érdeklődnek az állatjólét iránt, és soha ennyi hajlandóság nem mutatkozott arra, hogy többet fizessen az etikusabb élelmiszerekért. A GAP célja nem csak az, hogy javítsa az állatjólétet, hanem újra fel szeretné találni a modern brojler csirkét is. A jelenlegi csirkék nagyon gyorsan képesek a takarmányt hússá alakítani, ennek azonban ára van: például az ilyen madaraknak nehezére esik a járás.

A GAP listáján szereplő fajtákat a Cooks Venture, az Aviagen, a Hubbard és a Cobb-Vantress tenyésztette ki, melyek az USA legnagyobb baromfitenyésztője, a Tyson Foods vállalat tulajdonában vannak.

A fogyasztók hamarosan találkozhatnak már ezekkel az új tanúsítvánnyal rendelkező csirkékkel a piacon, de egyelőre csak kisebb számban,

mondta el Malleau. Nagyobb tömegben csak később várható, hogy elérhetőek lesznek. A GAP programjában szereplő csirkékre szánt címke már Amerikai Mezőgazdasági Minisztériuma előtt van.

Matt Wadiak, a Cooks Venture vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat Pioneer nevű fajtája, mely elnyerte a GAP jóváhagyását, több, mint 12 évnyi kutatás eredményeképp jöhetett létre. A vállalat legnagyobb értéke a genetika, mely nagy hangsúlyt fektet az egészségre és az ízre is.

Forrás: Bloomberg