Back to top

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Nyitó előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára többek közt elmondta, hogy

384 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt jogcímre.

Az első, csak a pályázatok témáját érintő összegzés szerint több mint 10%-uk foglalkozna zöldség-gyümölcs feldolgozással. Komplex fejlesztésre 79-en pályáztak 51 milliárd forint értékben, a kisüzemi beruházások közt 45 kapcsolódik a kertészethez, összértékük 1,1 milliárd forint.

Ezen kívül a hűtőház, üvegház és posztharveszt tevékenység fejlesztésére kiírt pályázatokra 65 milliárd forint kötelezettségvállalás született több mint 300 projektre.

Decemberben folyamatosan várhatók a gépbeszerzési pályázatokról születő döntések,

összesen 2600 pályázatot kell elbírálni. Sok olyan vállalkozás van tehát Magyarországon, aki belevágott a fejlesztésbe. Ezek olyan beruházások lesznek, amelyekkel ki lehet védeni a piaci hullámzásokat, és a kapacitásbővítéssel mintegy a mezőgazdaság immunerősítőjeként működnek majd.

A jelenlegi energia- és építőanyagár-emelkedés sokakat gondolkodóba ejthet, hogy megvalósítsák-e a tervezett beruházást, ezért a kormány dolgozik a megoldáson. Feldman Zsolt az első témakört részletező kerekasztal-beszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, hogy véglegesítési szakaszban van az a módosítás, amivel a támogató okiratban rögzített költségeket meghaladó építési kiadások is elismerhetővé válnak. A részletek már decemberben megismerhetők lesznek. Ugyanakkor az energiaár-emelés valamilyen kompenzálására csak a kistermelőknél nyílhat mód, a nagyobb üzemek esetében az energiahatékonyság javítását célzó támogatások szolgálják azt, hogy kevésbé legyen energiafüggő egy vállalkozás.

Azt is megkérdezték tőle, hogy a külföldi munkaerő elhelyezésére szolgáló infrastruktúra (szállás, étkeztetés, utazás) beépíthető-e a pályázatokba. Jelenleg sem kizárt, hogy valamilyen termelő beruházáshoz kötve ilyen fejlesztés is megvalósuljon, válaszolta az államtitkár, önállóan azonban nem támogatható.

Az új KAP keretében azt tervezi a szaktárca, hogy megmarad a termeléshez kötött támogatás keretösszege,

és azon belül jelentősen emelik az ipari zöldségek (elsősorban a válságban lévő zöldborsó és az emiatt veszélybe kerülő csemegekukorica) támogatását, azonos termőterülettel számolva.

A feldolgozóipari pályázatok elbírálása során kiemelten kezelik a beszállítókhoz fűződő viszonyt, amivel célzottabbá tehető az értékelés. A 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban több mint 4200 milliárd forintot szánnak vidékfejlesztésre a nemzeti kiegészítéssel együtt, ide tartozik az élelmiszerfeldolgozás is. Feldolgozóipari fejlesztéseknél szeretnék fenntartani az ötmilliárdos plafont. Igyekeznek optimálisabb finanszírozást kidolgozni és könnyebben forráshoz juttatni a termelői szervezeteket. Tervezi a minisztérium a tudásátadás intézményrendszerének az átalakítását, ebben a szakmai szervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak, amiről hamarosan megindulnak az egyeztetések, mondta Feldman Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.

Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács lett a Tejipari Hírlap kiadója

Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak.

Fekete gyémánt

A franciaországi Vaucluse megyében öt szarvasgomba-termesztő nemrégiben létrehozta az első közös szarvasgombamárkát. A Le Diamant Noir du Vaucluse (Vaucluse fekete gyémántja) márka szavatolja a szarvasgomba francia eredetét, frissességét és növényvédőszer-mentességét.