Back to top

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Nyitó előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára többek közt elmondta, hogy

384 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt jogcímre.

Az első, csak a pályázatok témáját érintő összegzés szerint több mint 10%-uk foglalkozna zöldség-gyümölcs feldolgozással. Komplex fejlesztésre 79-en pályáztak 51 milliárd forint értékben, a kisüzemi beruházások közt 45 kapcsolódik a kertészethez, összértékük 1,1 milliárd forint.

Ezen kívül a hűtőház, üvegház és posztharveszt tevékenység fejlesztésére kiírt pályázatokra 65 milliárd forint kötelezettségvállalás született több mint 300 projektre.

Decemberben folyamatosan várhatók a gépbeszerzési pályázatokról születő döntések,

összesen 2600 pályázatot kell elbírálni. Sok olyan vállalkozás van tehát Magyarországon, aki belevágott a fejlesztésbe. Ezek olyan beruházások lesznek, amelyekkel ki lehet védeni a piaci hullámzásokat, és a kapacitásbővítéssel mintegy a mezőgazdaság immunerősítőjeként működnek majd.

A jelenlegi energia- és építőanyagár-emelkedés sokakat gondolkodóba ejthet, hogy megvalósítsák-e a tervezett beruházást, ezért a kormány dolgozik a megoldáson. Feldman Zsolt az első témakört részletező kerekasztal-beszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, hogy véglegesítési szakaszban van az a módosítás, amivel a támogató okiratban rögzített költségeket meghaladó építési kiadások is elismerhetővé válnak. A részletek már decemberben megismerhetők lesznek. Ugyanakkor az energiaár-emelés valamilyen kompenzálására csak a kistermelőknél nyílhat mód, a nagyobb üzemek esetében az energiahatékonyság javítását célzó támogatások szolgálják azt, hogy kevésbé legyen energiafüggő egy vállalkozás.

Azt is megkérdezték tőle, hogy a külföldi munkaerő elhelyezésére szolgáló infrastruktúra (szállás, étkeztetés, utazás) beépíthető-e a pályázatokba. Jelenleg sem kizárt, hogy valamilyen termelő beruházáshoz kötve ilyen fejlesztés is megvalósuljon, válaszolta az államtitkár, önállóan azonban nem támogatható.

Az új KAP keretében azt tervezi a szaktárca, hogy megmarad a termeléshez kötött támogatás keretösszege,

és azon belül jelentősen emelik az ipari zöldségek (elsősorban a válságban lévő zöldborsó és az emiatt veszélybe kerülő csemegekukorica) támogatását, azonos termőterülettel számolva.

A feldolgozóipari pályázatok elbírálása során kiemelten kezelik a beszállítókhoz fűződő viszonyt, amivel célzottabbá tehető az értékelés. A 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban több mint 4200 milliárd forintot szánnak vidékfejlesztésre a nemzeti kiegészítéssel együtt, ide tartozik az élelmiszerfeldolgozás is. Feldolgozóipari fejlesztéseknél szeretnék fenntartani az ötmilliárdos plafont. Igyekeznek optimálisabb finanszírozást kidolgozni és könnyebben forráshoz juttatni a termelői szervezeteket. Tervezi a minisztérium a tudásátadás intézményrendszerének az átalakítását, ebben a szakmai szervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak, amiről hamarosan megindulnak az egyeztetések, mondta Feldman Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Félidőben a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.