Back to top

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Nyitó előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára többek közt elmondta, hogy

384 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt jogcímre.

Az első, csak a pályázatok témáját érintő összegzés szerint több mint 10%-uk foglalkozna zöldség-gyümölcs feldolgozással. Komplex fejlesztésre 79-en pályáztak 51 milliárd forint értékben, a kisüzemi beruházások közt 45 kapcsolódik a kertészethez, összértékük 1,1 milliárd forint.

Ezen kívül a hűtőház, üvegház és posztharveszt tevékenység fejlesztésére kiírt pályázatokra 65 milliárd forint kötelezettségvállalás született több mint 300 projektre.

Decemberben folyamatosan várhatók a gépbeszerzési pályázatokról születő döntések,

összesen 2600 pályázatot kell elbírálni. Sok olyan vállalkozás van tehát Magyarországon, aki belevágott a fejlesztésbe. Ezek olyan beruházások lesznek, amelyekkel ki lehet védeni a piaci hullámzásokat, és a kapacitásbővítéssel mintegy a mezőgazdaság immunerősítőjeként működnek majd.

A jelenlegi energia- és építőanyagár-emelkedés sokakat gondolkodóba ejthet, hogy megvalósítsák-e a tervezett beruházást, ezért a kormány dolgozik a megoldáson. Feldman Zsolt az első témakört részletező kerekasztal-beszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, hogy véglegesítési szakaszban van az a módosítás, amivel a támogató okiratban rögzített költségeket meghaladó építési kiadások is elismerhetővé válnak. A részletek már decemberben megismerhetők lesznek. Ugyanakkor az energiaár-emelés valamilyen kompenzálására csak a kistermelőknél nyílhat mód, a nagyobb üzemek esetében az energiahatékonyság javítását célzó támogatások szolgálják azt, hogy kevésbé legyen energiafüggő egy vállalkozás.

Azt is megkérdezték tőle, hogy a külföldi munkaerő elhelyezésére szolgáló infrastruktúra (szállás, étkeztetés, utazás) beépíthető-e a pályázatokba. Jelenleg sem kizárt, hogy valamilyen termelő beruházáshoz kötve ilyen fejlesztés is megvalósuljon, válaszolta az államtitkár, önállóan azonban nem támogatható.

Az új KAP keretében azt tervezi a szaktárca, hogy megmarad a termeléshez kötött támogatás keretösszege,

és azon belül jelentősen emelik az ipari zöldségek (elsősorban a válságban lévő zöldborsó és az emiatt veszélybe kerülő csemegekukorica) támogatását, azonos termőterülettel számolva.

A feldolgozóipari pályázatok elbírálása során kiemelten kezelik a beszállítókhoz fűződő viszonyt, amivel célzottabbá tehető az értékelés. A 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban több mint 4200 milliárd forintot szánnak vidékfejlesztésre a nemzeti kiegészítéssel együtt, ide tartozik az élelmiszerfeldolgozás is. Feldolgozóipari fejlesztéseknél szeretnék fenntartani az ötmilliárdos plafont. Igyekeznek optimálisabb finanszírozást kidolgozni és könnyebben forráshoz juttatni a termelői szervezeteket. Tervezi a minisztérium a tudásátadás intézményrendszerének az átalakítását, ebben a szakmai szervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak, amiről hamarosan megindulnak az egyeztetések, mondta Feldman Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává egy kutatás szerint

Északkelet-Európa válhat a kontinens éléskamrájává, a térségben ugyanis kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben az ELTE-vel és a BME-vel együttműködésében készült közös tanulmányuk megállapításait ismerteti.

Elkészült a Nébih útmutatója az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához

Mintegy nyolchónapnyi folyamatos, konstruktív párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nébih széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontjai érvényesülhessenek és releváns segítséget nyújtson számukra.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz - olvasható a FruitVeb honlapján közzétett összefoglalóban.

Juh- és bárányhús promóciós nap

A juh- és bárányhús, illetve a kecsketej és -sajt kétségkívül finom, ám drága prémiumtermék. Ennek ellenére, ha minden magyar évente két alkalommal enne juhhúst, nem kellene a termelőknek exportálni, mind elfogyna itthon. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet nem csak a kiskérődző ágazat érdekképviseletét látja el, hanem népszerűsíti is a termékeit, hogy növelje a hazai fogyasztást.

Áremelkedéstől az innovációig – Agrárakadémia az élelmiszergazdaságról

Az élelmiszergazdaság kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának harmadik állomásán. Itt az előadók az ágazat előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

A magyar gazdák a hazai agrárium aranytartalékai

Három éve annak, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) országos közgyűlésének küldöttei újra találkozhattak egymással. Május 26-án a MATE gödöllői campusán ez most ismét megvalósulhatott, ahol a tisztségviselők a magyar gazdákat a hazai agrárium aranytartalékaként aposztrofálták, ugyanakkor a gazdákat tömörítő érdekvédelmi szervezet munkáját is dicsérték.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.