Back to top

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Nyitó előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára többek közt elmondta, hogy

384 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt jogcímre.

Az első, csak a pályázatok témáját érintő összegzés szerint több mint 10%-uk foglalkozna zöldség-gyümölcs feldolgozással. Komplex fejlesztésre 79-en pályáztak 51 milliárd forint értékben, a kisüzemi beruházások közt 45 kapcsolódik a kertészethez, összértékük 1,1 milliárd forint.

Ezen kívül a hűtőház, üvegház és posztharveszt tevékenység fejlesztésére kiírt pályázatokra 65 milliárd forint kötelezettségvállalás született több mint 300 projektre.

Decemberben folyamatosan várhatók a gépbeszerzési pályázatokról születő döntések,

összesen 2600 pályázatot kell elbírálni. Sok olyan vállalkozás van tehát Magyarországon, aki belevágott a fejlesztésbe. Ezek olyan beruházások lesznek, amelyekkel ki lehet védeni a piaci hullámzásokat, és a kapacitásbővítéssel mintegy a mezőgazdaság immunerősítőjeként működnek majd.

A jelenlegi energia- és építőanyagár-emelkedés sokakat gondolkodóba ejthet, hogy megvalósítsák-e a tervezett beruházást, ezért a kormány dolgozik a megoldáson. Feldman Zsolt az első témakört részletező kerekasztal-beszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, hogy véglegesítési szakaszban van az a módosítás, amivel a támogató okiratban rögzített költségeket meghaladó építési kiadások is elismerhetővé válnak. A részletek már decemberben megismerhetők lesznek. Ugyanakkor az energiaár-emelés valamilyen kompenzálására csak a kistermelőknél nyílhat mód, a nagyobb üzemek esetében az energiahatékonyság javítását célzó támogatások szolgálják azt, hogy kevésbé legyen energiafüggő egy vállalkozás.

Azt is megkérdezték tőle, hogy a külföldi munkaerő elhelyezésére szolgáló infrastruktúra (szállás, étkeztetés, utazás) beépíthető-e a pályázatokba. Jelenleg sem kizárt, hogy valamilyen termelő beruházáshoz kötve ilyen fejlesztés is megvalósuljon, válaszolta az államtitkár, önállóan azonban nem támogatható.

Az új KAP keretében azt tervezi a szaktárca, hogy megmarad a termeléshez kötött támogatás keretösszege,

és azon belül jelentősen emelik az ipari zöldségek (elsősorban a válságban lévő zöldborsó és az emiatt veszélybe kerülő csemegekukorica) támogatását, azonos termőterülettel számolva.

A feldolgozóipari pályázatok elbírálása során kiemelten kezelik a beszállítókhoz fűződő viszonyt, amivel célzottabbá tehető az értékelés. A 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban több mint 4200 milliárd forintot szánnak vidékfejlesztésre a nemzeti kiegészítéssel együtt, ide tartozik az élelmiszerfeldolgozás is. Feldolgozóipari fejlesztéseknél szeretnék fenntartani az ötmilliárdos plafont. Igyekeznek optimálisabb finanszírozást kidolgozni és könnyebben forráshoz juttatni a termelői szervezeteket. Tervezi a minisztérium a tudásátadás intézményrendszerének az átalakítását, ebben a szakmai szervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak, amiről hamarosan megindulnak az egyeztetések, mondta Feldman Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.

Önellátásra és értékesítésre

Tóth Zsolt és családja nem panaszkodhat, csodálatos helyen élnek és gazdálkodnak. Birtokuk több részletből áll, de mind Esztergályhorváti nagyhorváti részében található, vadregényes hegyek-dombok, erdők és halastavak szomszédságában. A szakértelmük is megvan hozzá, hogy a zöldség-gyümölcstől a húsig, tojásig szinte mindenből teljesen önellátók legyenek – és még piacra is termelnek.

Nosztalgia kifli és fitnesz croissant

Háromkilós parasztkenyér, nosztalgiakifli szinte az ország teljes területén. Tóth Péterrel a Lipóti Pékség tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogy a harminc éve 4 fővel indult vállalkozás, hogyan vált az ország legismertebb pékségévé. Miért döntött a „multis” értékesítés helyett saját boltok nyitásán és ebből miként vált országos üzletlánccá? Lehet-e többszörös áron eladni minőséget?

Élelmiszerinnovációkért dolgozik a MATE és a PENNY

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött a PENNY üzletlánccal, az élelmiszermérnöki szakos hallgatók nagyvállalati elvárásokra történő felkészítése és az oktatás fejlesztése vonatkozásában. Az együttműködés keretében a PENNY innovációs termékfejlesztési pályázatot is hirdet a MATE hallgatóinak, ahol a vállalat jövendőbeli termékpalettáját keresik.

Ami megterem, az üvegbe kerül

A Viharsarki Lekvárium története három évtizedre nyúlik vissza. Hobbi-lekvárfőzéssel indult, majd családi-baráti ajándékozási célra készültek a finomságok, míg a megtermelt és feldolgozott mennyiség akkora lett, hogy elkezdődött az értékesítés.

A bolygó legkörnyezetbarátabb élelmiszerei: vadhústól a teljes kiőrlésű gabonákig

Az élelmiszerek akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha nem vagy csak kevéssé károsítják a környezetet, akár az előállításukhoz használt eszközök, vegyi anyagok, vagy akár a biológiai lebonthatóságuk és/vagy megújuló képességük miatt. Ilyen élelmiszerek például a vadhús, a hüvelyesek, a kagylók, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, az algák, a gombák és a teljes kiőrlésű gabonák is.

Kiemelten fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, gazdag természeti értékeink, a vadon élő élővilág és természetes élőhelyeinek védelmét - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel a biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.