0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Lassan a mélyebb talajrétegekbe is jut a nedvességből

Múlt péntek óta országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami a talajoknak már nem csak a felszín közeli, hanem középső rétegét is átnedvesítette. A változékony, gyakran csapadékos idő az előttünk álló időszakban is folytatódik, de a naptári tél beköszöntével időjárásunk is téliesebbre fordul, és az eső mellett síkvidéken is egyre többfelé lehet havas esőre, havazásra számítani.

A mögöttünk álló egy hétben ciklonok sorozata alakította időjárásunkat, így rendkívül változékony időben volt részünk, a borult, csapadékos napok mellett napos időszakok is előfordultak, és a nyugati országrészben átmenetileg síkvidéken is hó borította a tájat.

Összességében 15-40 mm közötti csapadék hullott, a Dunántúl északkeleti részén esett ennél kicsit kevesebb, délkeleti tájain valamint a Tisza-tó és a Zempléni hegység tágabb térségében viszont 40-50 mm-t mérhettünk. Így a november nagy része ugyan száraz idővel telt, de a hónap elején és végén hullott csapadék az ország nagy részén az átlagosnál csapadékosabb novembert eredményezett, az északnyugati, nyugati országrészben bizonyult az ősz utolsó hónapja szárazabbnak az átlagosnál.

Az egész őszt tekintve azonban a nyárhoz hasonlóan ez az évszak is az ország túlnyomó részén kevesebb csapadékot hozott az ilyenkor szokásosnál.

A talajok őszi feltöltődése is későn kezdődött, a mélyebb talajrétegek a legtöbb helyen még mindig szárazabbak az ilyenkor szokásosnál, de az elmúlt egy hétben a középső talajrétegben már jelentősen pótlódott a hiány, a talajok felszín közeli része pedig országszerte sáros, a felső 20 cm telítettséghez közeli állapotú.

A hőmérséklet kissé enyhébben alakult a sokéves átlagnál az elmúlt napokban. A gyakran felhős reggeleken nem voltak jellemzőek az előző héthez hasonló kemény fagyok, a leghidegebb kedden hajnalban volt, mikor a derült ég mellett délnyugaton és északkeleten többfelé -4 fok alá hűlt a levegő.      

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek, és az őszi árpa, valamint a búza is szépen zöldell.

A folytatásban is mediterrán ciklonok sorozata alakítja időjárásunkat, így marad a változékony, gyakran csapadékos idő.

A csütörtökön fölöttünk lévő csapadékzóna péntek délelőtt kelet felé távozik térségünkből, addig azonban jelentős mennyiségű eső várható, éjszakától a hegyvidéki területeken és északkeleten többfelé síkvidéken is vegyes halmazállapotra illetve havazásra is számítani lehet. Szombaton száraz idő valószínű, majd vasárnap hajnaltól egyre többfelé ered el az eső, havas eső, hó, és hétfő reggelig ismét jelentős csapadékra van kilátás. Kedden már csak a Tiszántúlon valószínű csapadék, szerdán pedig csak elszórt záporok, hózáporok várhatók.

A jövő hét közepéig összességében újabb 10-50 mm csapadék nedvesíti a talajokat, a legnagyobb mennyiségre most is a délnyugat-északkeleti sávban lehet számítani.

A hőmérséklet egyre inkább téliesen alakul. A derült vagy kevésbé felhős éjszakákon, szombaton, nyugaton hétfőn, és kedden is -5 fok alá hűl a levegő, és napközben sem várható +5 foknál melegebb az ország jelentős részén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu