Back to top

Nyúlné Pühra Beáta a bortársadalom díjazottja

December elején, a FELIX Kitchen & Bar-ban, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei cím birtokosa Nyúlné Pühra Beáta.

Nyúlné Pühra Beáta és a Nyakas Pince neve összefonódott. A 187 hektáros töki szőlőbirtok borászatát kivételes személy vezeti: egyszerre van jelen benne a nő, és a határozott szakember.

Alföldi lány, mégis minek köszönheti a borász karriert, a válasz: a sors írta így. „A borász sorsom már a Soós István Borászati Szakközépiskolában megpecsételődött”- jegyezte meg, nagy hatást tett rá az akkori iskolaigazgató, Gazdag László szakmaisága, személyisége. Elhivatottság és mesterségbeli alázat: olyan titkos ajtókat nyitott meg, ami után csakis a Kertészeti Egyetemre akart menni. „Visszatekintve csak azt mondhatom, ennek így kellett lennie”

Hűséges típus, eltökéltségét mi sem jelzi jobban, a borász diploma megszerzését követően meg sem állt a doktori fokozat megszerzéséig, mellé jött a mérnök-tanári másoddiploma.

Nyúlné Pühra Beáta, az Év bortermelője
Nyúlné Pühra Beáta, az Év bortermelője
Fotó: viniczai

A Törley Pezsgőgyár ösztöndíjasaként a szakma legfinomabb rezdüléseit leshette el, majd az ezredfordulón lépett be a Nyakas Pincéhez, ahol 3000 hektoliteres feldolgozó várta, s Malya Ernő vette a szárnyai alá. Az a Malya Ernő, aki borászok generációit nevelte fel a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságában.

Míg a borászat korábban könnyű, reduktív boraival férkőzött be a fogyasztók kegyeibe, Bea életre hívta a késői szüretű, fahordós Menádok borcsaládot.

A borcsalád megalkotásánál ugyan voltak véleménykülönbségek a két erős egyéniségű borász között, de az első palack megjelenését, és nemzetközi sikerét követően Malya Ernő az Év Bortermelője Gálaebédre már – mint volt díjazott – ezeket is magával vitte.

A ma 18 ezer hektós pincében Bea legfőbb feladata a borászat irányítása, emellett a minőségbiztosítás és a palackozó üzemeltetése. Úgy tartja, a vezetésben nincsen demokrácia, valakinek irányítania kell a csapatot. Egy borász életében 40-45 alkalom, azaz ennyi év adatik meg, hogy megmutassa tudását, oly sok a változó tényező, hogy nem lehet rutinszerűen dolgozni. Gyakran mást akar a borász, és mást adnak az égiek, így minden percben jelen lenni, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni. Éppen ezért 24 órás borásznak tartja magát, bármely pillanatban „szakmakész” állapotban kell lennie. A felelősség az övé, nem is szeretné másra testálni.

Az elmúlt évek alatt igazi nagyüzemmé fejlődött a „nyakas”, bár külön van szőlész és borász csapat, de együtt járnak ki a területre.

„Kísérletező típus vagyok”- jegyezte meg, válaszokat keres a klímaváltozás okozta kihívásokra csakúgy, mint a fogyasztói elvárások kielégítésére. Sokan nem tudják, de régóta van bio Sauvignon blanc ültetvényük, aminek most kezdik meg a minősítését. Először tapasztalatokat akartak szerezni különböző évjárati adottságok között.

Nem volt elég a borászatban elért siker, a közelmúltban pálinkafőző mesteri diplomát is szerzett. A feladatokat kihívásnak és nem tehernek tartja, ez a megújuló képességének alapja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Indulnak a Tokaji Borongolók

Tokajbusz elnevezéssel speciális buszjáratokat indít a hétvégétől a Volánbusz, segítve a borturizmust Tokaj-Hegyalján.

Szóról szóra, borról borra

Az elmúlt évben hat Szent-György hegyi pince részvételével indult az 1bor1vers projekt, idén ez a szám duplájára nőtt; így a Balaton borrégió 12 pincészetének egy-egy bora kóstolható most össze kortárs versekkel.

Család, összetartás, elhivatottság

„Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok az unokáimra. Nem cserélném őket még a Cserszegi fűszeresre sem.” Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szavait keszthelyi emlékszobájának avatásán egyfajta mottóként idézték, kiemelve: ez a nagyon mély és tömör mondat mindent elárul Karcsi bácsiról. Benne van a családszeretet, az összetartás és a szakma iránti elhivatottság.

Általános és speciális zöldmunkák

A szőlőtermesztésben a növényvédelem csak akkor lehet hatásos, ha megfelelő zöldmunkákkal párosul. Olyan szellős lombozat kialakítása a cél, amelyről hamarabb felszárad a harmat és az esőcseppek, a levelek, a fürtök kevésbé maradnak nedves, párás környezetben.

Kadarka: nosztalgia vagy lehetőség?

Engedj haza Kadarka! – csaknem fél évszázada egy hangulatos budai borozóban egy kis tábla felirata így figyelmeztette a vendégeket, hogy előbb-utóbb ideje lenne hazamenni. Abban az időben vélhetően nem volt olyan kocsma Magyarországon, ahol ne szerepelt volna az italok között a legnépszerűbb hazai bor, a Kadarka.

Legjobb a legjobbak között

A Florensis nemesítőház új fajtája, a Petunia grandiflora Bee’s Knees nyerte el a 2022/2023. FleuroStar díjat, a Fleuroselect nemzetközi szervezet rangos elismerését. A zsűri azzal indokolta a döntését, hogy az újdonság hihetetlenül feltűnő sárga színe igazi különlegesség a petúniák között.

Spanyol luxusborokat lopott a mexikói szépségkirálynő 650 millió forint értékben - most elkapták

Egész Európában folyt a hajsza egy mexikói szépségkirálynő és a egy román-holland államporgáságú férfi után, akik még tavaly októberben loptak el spanyol presztízsborokat méghozzá, 1,65 millió euró értékben.