Nyúlné Pühra Beáta és a Nyakas Pince neve összefonódott. A 187 hektáros töki szőlőbirtok borászatát kivételes személy vezeti: egyszerre van jelen benne a nő, és a határozott szakember.
Alföldi lány, mégis minek köszönheti a borász karriert, a válasz: a sors írta így. „A borász sorsom már a Soós István Borászati Szakközépiskolában megpecsételődött”- jegyezte meg, nagy hatást tett rá az akkori iskolaigazgató, Gazdag László szakmaisága, személyisége. Elhivatottság és mesterségbeli alázat: olyan titkos ajtókat nyitott meg, ami után csakis a Kertészeti Egyetemre akart menni. „Visszatekintve csak azt mondhatom, ennek így kellett lennie”
A Törley Pezsgőgyár ösztöndíjasaként a szakma legfinomabb rezdüléseit leshette el, majd az ezredfordulón lépett be a Nyakas Pincéhez, ahol 3000 hektoliteres feldolgozó várta, s Malya Ernő vette a szárnyai alá. Az a Malya Ernő, aki borászok generációit nevelte fel a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságában.
A borcsalád megalkotásánál ugyan voltak véleménykülönbségek a két erős egyéniségű borász között, de az első palack megjelenését, és nemzetközi sikerét követően Malya Ernő az Év Bortermelője Gálaebédre már – mint volt díjazott – ezeket is magával vitte.
A ma 18 ezer hektós pincében Bea legfőbb feladata a borászat irányítása, emellett a minőségbiztosítás és a palackozó üzemeltetése. Úgy tartja, a vezetésben nincsen demokrácia, valakinek irányítania kell a csapatot. Egy borász életében 40-45 alkalom, azaz ennyi év adatik meg, hogy megmutassa tudását, oly sok a változó tényező, hogy nem lehet rutinszerűen dolgozni. Gyakran mást akar a borász, és mást adnak az égiek, így minden percben jelen lenni, hogy szükség esetén be lehessen avatkozni. Éppen ezért 24 órás borásznak tartja magát, bármely pillanatban „szakmakész” állapotban kell lennie. A felelősség az övé, nem is szeretné másra testálni.
„Kísérletező típus vagyok”- jegyezte meg, válaszokat keres a klímaváltozás okozta kihívásokra csakúgy, mint a fogyasztói elvárások kielégítésére. Sokan nem tudják, de régóta van bio Sauvignon blanc ültetvényük, aminek most kezdik meg a minősítését. Először tapasztalatokat akartak szerezni különböző évjárati adottságok között.
Nem volt elég a borászatban elért siker, a közelmúltban pálinkafőző mesteri diplomát is szerzett. A feladatokat kihívásnak és nem tehernek tartja, ez a megújuló képességének alapja.