0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

A szervezők szerint a következő években nőni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken.

A KSH aktuális adatai alapján a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológiai területből az élelmezési célú gabonafélék több mint 40 ezer hektárt fednek le, ennek jelentős részén őszi búzát és tönkölyt termelnek.

A közlemény idézi Mikó Pétert, az Agrártudományi Kutatóközpont nemesítőjét, a Vetőmag Szövetség Ökológiai Vetőmag Munkacsoportjának elnökét, aki úgy vélte, e területméret intenzív növekedése várható a közeljövőben. Hozzátette, hogy

a hazai öko kalászos gabona jelentős részét most még feldolgozatlanul exportálják, ám a kézműves pékségek terjedése, vagy az áruházláncok választékának ilyen irányú bővítése új termékláncok kialakulását hozta magával, és ez a hazai ökobúza itthoni fogyasztását is ösztönzi.

Ezért a learatott búzából évről-évre egyre nagyobb mennyiség kerül a hazai malmokba, illetve onnan a magyar fogyasztók asztalára – tette hozzá.

A szakember szerint ahhoz, hogy az egyre növekvő érdeklődésnek örvendő ökológiai gazdálkodás sikere és térnyerése hosszútávon fenntartható és növelhető legyen, a gazdáknak szükségük van az ökológiai gazdálkodási gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó, és a leghatékonyabban termeszthető növényfajtákra. A tavaly ősszel elindított ökobúza fajtateszt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet már évek óta futó on-farm tesztjeivel kiegészülve segítheti az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát kiválaszthassák.

A kisparcellás fajtakísérlet egyúttal a vetőmag-forgalmazóknak is fontos, mert annak eredményei alapján tudják meghatározni, mely fajtából lehet szükség ökológiai minősítésű fémzárolt vetőmagra a következő években – jegyzik meg a közleményben.

Forrás: MTI