Back to top

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által ismertetett adatok szerint a novemberi árindex - 2011 júliusa óta a legmagasabb - 134,4 pont lett, 1,2 százalékkal (1,6 ponttal) meghaladva az októberit és 27,3 százalékkal (28,8 ponttal) felülmúlva az egy évvel korábbit.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Novemberben a szemestermények árindexe átlagosan 3,1 százalékkal (4,3 ponttal) 141,5 pontra nőtt októberrel összevetve, éves összevetésben pedig 23,2 százalékkal (26,6 ponttal) múlta felül a tavaly novemberit.

Idén novemberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a globális búzaár, ami így 2011 májusa óta a legmagasabb szintre jutott.

A búza árát különösen az hajtja fel, hogy a szűkös kínálat mellett erős a kereslet elsősorban a nagyobb exportálók jobb minőségű búzája iránt.

A FAO tejtermékek árindexe havi összevetésben 3,4 százalékkal (4,1 ponttal) 125,5 pontra nőtt, éves összevetésben az ármozgást követő mutató 19,1 százalékkal (20,2 ponttal) emelkedett. Novemberben a vaj és a tejpor nemzetközi jegyzései már a harmadik egymást követő hónapban meredeken emelkedtek, a szűkös globális kínálat és a kimerült készletek miatt, miközben több nagy tejtermelő nyugat-európai országból visszaesett a kivitel.

A cukor árindexe 1,4 százalékkal (1,6 ponttal) 120,7 pontra emelkedett, miután októberben először jegyeztek fel visszaesést hat hónap töretlen növekedés után. Idén novemberben a mutató mintegy 40 százalékkal állt magasabban tavaly novemberhez képest.

A novemberi növényi olaj árindexe minimálisan, 0,2 százalékkal (0,3 ponttal) 184,6 pontra csúszott vissza az októberi rekordszintről.

A novemberi mutató gyengülését a szója- és repceolaj árának mérsékelt csökkenése okozta, miközben a pálmaolaj jegyzései gyakorlatilag nem változtak.

A hústermékek novemberi árindexe októberhez viszonyítva 0,9 százalékkal (1 ponttal) 109,8 pontra süllyedt, negyedik hónapja tart a csökkenés, de így is 17,6 százalékkal (16,5 ponttal) meghaladta a tavaly novemberi értéket.

Novemberben már ötödik hónapja estek a sertéshús nemzetközi jegyzései, aminek hátterében elsősorban az áll, hogy csökkennek Kína vásárlásai elsősorban az Európai Unióból. A juhfélék jegyzései is meredeken estek a megnövekedett, elsősorban ausztrál exportkészletek miatt. Eközben a szarvasmarha- és a baromfihús nemzetközi árai stabilak maradtak.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Miért hibridizálják a búzát?

A BASF kutatói olyan búzafajták létrehozásán dolgoznak, amelyek magasabb hozamra képesek, mint a jelenlegi fajták és ellenállóbbak a környezeti hatásokkal és károsítókkal szemben. A cég kutatói sajtótájékoztatóján Edward Souza beszélt az eredményekről. Jelenleg a világon 770 millió tonna búzát termelünk, de a jövőben több mint 50%-kal többre lesz szükség a világ növekvő népességének ellátásához.

A mezőgazdasági nagyvállalatok 85 százalékának okoz gondot a pénzromlás

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - tájékoztatta a legújabb felméréséről a K&H csoport csütörtökön az MTI-t.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.